Catalina del Carme Caldés Socias

De Wikipedia
Catalina del Carme Caldés Socias
Vida
Nacimientu Sa Pobla9 de xunetu de 1899[1]
Nacionalidá España
Muerte Barcelona23 de xunetu de 1936[1] (37 años)
Estudios
Llingües falaes castellanu
catalán
Oficiu hermana religiosa (es) Traducir
Santoral
23 de xunetu
Creencies
Orde relixosa Orde Franciscana
Cambiar los datos en Wikidata

Catalina del Carme Caldés Socias (9 de xunetu de 1899Sa Pobla – 23 de xunetu de 1936Barcelona) foi una hermana de les Hermanes Franciscanes Fíes de la Misericordia (F.H.M.) muerta mártir mientres la Guerra Civil Española. Foi proclamada beata pola Ilesia Católica.

Sa Pobla, en Mallorca, llugar de nacencia de la beata

Biografía[editar | editar la fonte]

Yera fía d'una familia d'humildes recursos económicos y de fondes creencies relixoses, yeren los sos proxenitores Miquel Caldés y Catalina Socias. Estudió na Escuela de les Hermanes Franciscanes Fíes de la Misericordia en Sa Pobla, y sintióse atraida pola xera educativa que faíen. El 13 d'ochobre de 1921 visitó Pina, en Mallorca pa conocer la sede de la congregación y pidió d'ingresar. Asina profesó como una hermana'l 14 d'ochobre de 1922, siendo unviada a Lloseta onde se dedicaría a la enseñanza de los neños más pequeños del pobláu.

Ente 1926 a 1930 Catalina foi unviada al Seminariu de Menorca; col pasu del tiempu, unviar a Barcelona. Al españar la Guerra Civil, Catalina taba en Barcelona y, con otros relixosos, foi detenida y sufrió martiriu nel barriu del Coll, de Tibidabo; quedando quebrada y darréu foi executada por fusilamiento nel camín d'El Valle de Hebrón por milicianos, el 23 de xunetu de 1936.

Veneración[editar | editar la fonte]

Mn. Joan Pons i Payeras, actual rector de la ilesia de San Antoni Abat de Sa Pobla y biógrafu de la hermana, foi'l promotor de la beatificación de Sor Catalina del Carme Caldés. El 28 d'ochobre del 2007 producióse la proclamación de beata de la Ilesia Católica pol Papa Benedicto XVI.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: GCatholic.org. Identificador GCatholic de persona: 64553. Apaez como: Catalina del Carme Caldés Socias.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]