Sarah Mather

De Wikipedia
Sarah Mather
Vida
Nacimientu 1796
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Residencia Brooklyn
Muerte 21 de xunu de 1868 (71/72 años)
Oficiu inventora
Cambiar los datos en Wikidata

Sarah Mather (1796 – 21 de xunu de 1868)[1][2] foi una inventora d'Estaos Xuníos qu'inventó y patentó el primer telescopiu submarín, antecesor del periscopiu.

El telescopiu submarín[editar | editar la fonte]

Según la patente rexistrada'l 16 d'abril de 1845[3] el telescopiu submarín yera un dispositivu consistente nun tubu con una llámpara nun estremu y una serie de prismes ópticos o espeyos xuníos a un estremu, para d'esta forma allumar diversos oxetos al ser somorguiaos. Al ser un telescopiu dexaría esaminar dichos oxetos dende la superficie.[2]

Ente les posibles aplicaciones del inventu, Mather señaló que podría emplegase pa esaminar los cascos de los barcos ensin necesidá de buzos o tener que varar el barcu (daqué bien costosu), llocalización de bancos de pesca, esaminar o afayar oxetos debaxo de l'agua, pa pescar, voladura de fondos pa canales, etc.

En 1864 rexistró una segunda patente[4] con meyores respeuto del primer prototipu: de primeres, un cambéu nel sistema de llume prevenía que la llámpara apagar poles fuertes presiones subacúaticas, y, per otru llau, un xuegu d'espeyos dobles dexaba mayor amplitú de visión ensin tener que mover la llámpara o'l telescopiu.

Vida personal[editar | editar la fonte]

Mather tuvo casada y tuvo siquier una fía, según el Diccionariu Biográficu de la Muyer na Ciencia.[5] Nació n'Estaos Xuníos onde desenvuelvo'l trabayu que-y otorgaría'l so reconocencia científica. Inventó un aparatu que constaba de distintes lentes, que-y dexaben reparar el fondu marín.

Referencies[editar | editar la fonte]