Panjandrum

De Wikipedia
El Panjandrum na sablera de Westward Ho!, Devon.

El Panjandrum foi una bomba autopropulsada esperimental británica, diseñada pa destruyir fortificaciones.

Diseñu[editar | editar la fonte]

El Panjandrum consistía nun cilindru, similar a una carga de fondura, onde s'atopaba la carga bélica, d'hasta 1.800 kg. Nos estremos del cilindru allugábense dos ruedes de tres metros de diámetru, nes que s'instalaba una serie de cohetes de combustible sólidu[1] que dexaben el movimientu del artefautu, capaz de movese sobre l'agua.

Pruebes[editar | editar la fonte]

Les pruebes, empecipiaes el 7 de setiembre de 1943, resultaron bien pocu satisfactories. El Panjandrum difícilmente caltenía una trayeutoria rectillinia, por cuenta d'atopar con torgues nel so percorríu o a la perda de dellos cohetes. Intentos de compensar esto por aciu l'agregu d'una tercer rueda, amontar el númberu de cohetes o l'usu de cables guía nun llograron nenguna resultancia, y finalmente l'arma nunca foi utilizada en combate.

Reconstrucción[editar | editar la fonte]

Mientres les celebraciones del 65º aniversariu del Desembarcu de Normandía, en 2009, construyóse un retruque aproximao de la metá del tamañu orixinal, propulsada por aciu fueos artificiales, que magar caltuvo una trayeutoria rectillinia, detener tres apenes 50 metros.[2][3]

Referencies[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. Cordita, un potente esplosivu.
  2. "Retruca of the Great Panjandrum, 1944 super-weapon, to be tested" por Simon de Bruxelles, The Times, (5 de xunu de 2009)
  3. "The Great Panjandrum rolls again…" por John Garth, Daily Mail (5 de xunu de 2009)

Bibliografía[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]