Omar Halleslevens

De Wikipedia
Omar Halleslevens
Minister-Delegate of the President of the Republic (en) Traducir

11 xineru 2017 -
vicepresidente de Nicaragua (es) Traducir

10 xineru 2012 - 10 xineru 2017
Vida
Nacimientu La Libertad (es) Traducir4 de setiembre de 1949 (74 años)
Nacionalidá Bandera de Nicaragua Nicaragua
Llingua materna castellanu
Estudios
Llingües falaes castellanu
Oficiu políticu
Premios
Creencies
Partíu políticu Frente Sandinista de Liberación Nacional (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Moisés Omar Halleslevens Acevedo (4 de setiembre de 1949La Libertad (es) Traducir) ye un militar y políticu nicaraguanu qu'actuó como vicepresidente de Nicaragua ente'l 10 de xineru de 2012 y el 10 de xineru de 2017. Tien el títulu honoríficu de Comandante Guerrilleru.

Biografía[editar | editar la fonte]

Nació en La Libertad, Chontales nel senu d'una familia dedicada a la ganadería.

Guerrilleru sandinista[editar | editar la fonte]

En 1966, abandonó los sos estudios de Farmacia na XUNAN de León pa integrase a la guerrilla del Frente Sandinista de Lliberación Nacional (FSLN).

En 1974, integró la columna guerrillera "Juan José Quezada", mesma que s'ocupó d'asaltar la casa de José María Castillo Quant, un altu funcionariu mientres el réxime d'Anastasio Somoza Debayle. L'operativu sirvió p'axustar la lliberación de dellos presos políticos, ente ellos Daniel Ortega.

Dempués del trunfu de la Revolución Popular Sandinista (RPS), el 19 de xunetu de 1979 recibíu'l títulu honoríficu de Comandante Guerrilleru y el grau militar de Comandante de Brigada.

Gobiernu sandinista 1979-1990[editar | editar la fonte]

Mientres el gobiernu sandinista de la década de los 80 del sieglu XX, foi xefe de la Direición Política del Exércitu Popular Sandinista (EPS) y depués xefe de Contrainteligencia Militar (CIM), instancia destinada a compensar el llabor d'intelixencia del enemigu a lo interno de les fuercies armaes, con funciones de Policía Militar.

Mientres la emerxencia del Furacán Joan, que cutió'l Caribe nicaraguanu en 1988, dirixó la evacuación de la población civil na ciudá La Caña.

Comandante en xefe del EPS[editar | editar la fonte]

A propuesta del Conseyu Militar del EPS, foi xubíu al grau de Xeneral d'Exércitu y nomáu como Comandante en xefe del Exércitu de Nicaragua mientres el periodu 2005-2010.

Vicepresidente electu[editar | editar la fonte]

Nes Eleiciones xenerales de Nicaragua en payares de 2011 resultó electu por votu direutu como vicepresidente de Nicaragua (2012-2017), siendo compañeru de fórmula de Daniel Ortega Saavedra, candidatu presidencial pol FSLN.

Ministru[editar | editar la fonte]

Foi nomáu nel cargu de Ministru-Delegáu p'Asuntos Específicos según Decretu Executivu Non. 01-2017 publicáu en La Gaceta, Diariu Oficial del llunes 16 de xineru de 2017 por aciu el cual creóse la Delegación Presidencial p'Asuntos Específicos.

Les funciones del Ministru Delegáu del Presidente de La República de Nicaragua son:

1. Coordinar la execución de les polítiques, planes programes y actividaes del Conseyu Nacional de Ciencia y Teunoloxía (CONICYT).

2. Dirixir la execución de les polítiques, planes, programes y actividaes del CONICYT.

3. Asistir a xuntes y/o actos a nivel nacional ya internacional delegáu pol Presidente de La República.

4. Exercer les atribuciones llegales y asumir les funciones que -y delegue el Presidente de La República.

Referencies[editar | editar la fonte]