Northumberland

Coordenaes: 55°10′00″N 2°00′00″W / 55.166666666667°N 2°O / 55.166666666667; -2
De Wikipedia
Northumberland
flag of Northumberland (en) Traducir
Alministración
PaísBandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Nación constitutivaBandera de Inglaterra Inglaterra
Rexón[[Nordeste d'Inglaterra|{{{2}}}
ISO 3166-2 GB-NBL
Tipu d'entidá condáu ceremonial d'Inglaterra
Nome llocal Northumberland (en)
Xeografía
Coordenaes 55°10′00″N 2°00′00″W / 55.166666666667°N 2°O / 55.166666666667; -2
Superficie 5013.8024 km²
Llenda con Cumbria, County Durham (en) Traducir, Scottish Borders (es) Traducir, Newcastle upon Tyne (es) Traducir, North Tyneside (es) Traducir, Municipio de Gateshead (es) Traducir, Distrito de Eden (es) Traducir, Ciudad de Carlisle (es) Traducir y Tyne y Wear
Demografía
Población 323 820 hab. (2020)
Densidá 64,59 hab/km²
Más información
northumberland.gov.uk
Cambiar los datos en Wikidata

Northumberland ye unu de los cuarenta y siete condaos d'Inglaterra, Reinu Xuníu, con capital en Morpeth. Allugáu na rexón Nordeste llinda al norte con Escocia, al este col mar del Norte, al sur con Tyne y Wear y Durham y al oeste con Cumbria.[1][2] Según el censu de 2015, tenía 315 300 habitantes.[3]

La llende más estensa del condáu estender a lo llargo del ríu Humber al norte, al igual que l'antiguu reinu de Northumbria del rei Edwin. Na actualidá, sicasí, el condáu cubre una zona más pequeña. Hasta 1974 incluyía la ciudá de Newcastle, la capital tradicional del condáu, qu'agora pertenez a Tyne y Wear. La capital actual de Northumberland ye Morpeth.

Pa delles cuestiones, sobremanera les rellacionaes cola fauna y delles organizaciones deportives, nun se tienen en cuenta les llendes establecíes en 1974. El condáu oficial parte con Tyne y Wear, Durham, Cumbria y les zones de Roxburgh, Ettrick y Lauderdale n'Escocia.

Northumberland ye conocida pola so música tradicional, sobremanera la gaita.

Historia[editar | editar la fonte]

Perteneciente al Imperiu romanu y escenariu de diverses batalles ente Escocia ya Inglaterra, Northumberland tien una llarga y complicada historia. Esto esplica la gran cantidá de castiellos que s'atopen nesti condáu, incluyendo los de Bamburgh, Dunstanburgh, Warkworth y Alnwick.

A Northumberland conózse-y como "el trubiecu de la cristiandá" n'Inglaterra yá que foi en Lindisfarne, una islla al norte de la ciudá de Bamburgu, onde la cristiandá florió cuando los monxos d'Iona llegaron pa convertir a los ingleses, estableciéndose na isla. Lindisfarne ye tamién el llar de los "Evanxelios de Lindisfarne" (na actualidá na Biblioteca británica, en Londres) y de San Cuthbert, que ta soterráu na catedral de Durham.

El Castiellu de Bamburgh ye la capital histórica de Northumberland, castiellu "real" hasta la unificación d'Inglaterra so un únicu monarca. La capital anguaño correspondería más a la ciudá de Alnwick yá que el duque de Northumberland mora ende; o a la de Morpeth, una y bones el conseyu del condáu ta nesta ciudá.

Northumberland tien una llarga historia de revueltes y rebeliones contra'l gobiernu, como les que se desenvolvieron en tiempos de la dinastía Tudor. Estes revueltes taben encabezaes pol duque de Northumberland, perteneciente a la familia Percy. Munchos d'estos duques traicionaron a los sos compañeros nes rebeliones que lideraben, dando información al gobiernu y fuxendo. William Shakespeare menta a unu d'estos duques, Henry Hotspur, en delles de les sos obres.

El condáu foi tamién el centru del catolicismu n'Inglaterra, lo mesmo que de un ciertu sentimientu xacobín tres la restauración. Northumberland convertir nuna especie de condáu selvaxe, onde los bandíos abellugar de la xusticia, yá que yera un condáu bien pocu pobláu. Sicasí, dempués de la unificación de les corones d'Inglaterra y Escocia sol reináu de Xacobu I, el condáu tresformóse y volvióse más sele, tal que ye na actualidá. Anguaño, el condáu sigue siendo mayoritariamente rural y ye el menos pobláu.

Ciudaes destacaes[editar | editar la fonte]

Llugares d'interés[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Office for National Statistics. «United Kingdom: Counties and Unitary Authorities» (inglés). Consultáu'l 24 de febreru de 2013.
  2. Office for National Statistics. «Counties, Non-metropolitan Districts and Unitary Authorities» (inglés). Consultáu'l 24 de febreru de 2013.
  3. «Area: Northumberland (Local Authority)» (inglés). Office for National Statistics. Consultáu'l 1 de febreru de 2012.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]