Islla de Gotland

Coordenaes: 57°30′N 18°33′E / 57.5°N 18.55°E / 57.5; 18.55
De Wikipedia
Islla de Gotland
Situación
PaísBandera de Suecia Suecia
Provincies Provincia de Gotland
Tipu islla
Parte de Suecia
Asitiáu en Mar Bálticu
Coordenaes 57°30′N 18°33′E / 57.5°N 18.55°E / 57.5; 18.55
Islla de Gotland alcuéntrase en Suecia
Islla de Gotland
Islla de Gotland
Islla de Gotland (Suecia)
Datos
Altitú media 82 m
Puntu más altu Lojsta heath (en) Traducir[1]
Superficie 2967,77 km²[2]
Población 60 124[3]
Fusu horariu UTC+01:00 y UTC+02:00
Cambiar los datos en Wikidata

Gotland ye una islla de Suecia asitiada nel mar Bálticu, al este de la península Escandinava y al norte de Polonia. Con 2.994 km², ye la mayor islla del país, la mayor islla del Bálticu y la 162ª islla del mundu.

Gotland tamién ye una de les 21 provincies de Suecia (län) en que s'estrema'l país. Tien una única municipalidá (Gotland) y ye la provincia menos poblada del país (57273 habitantes en 2007), de los que casi toos moren na islla de Gotland. La municipalidá y la provincia tienen 3151 km² (3185 km² con llagos), porque hai unes islles pequeñes cerca de la islla de Gotland.

La principal población y sede del gobiernu (en suecu länstyrelsen) de la provincia de Gotland ta na islla, Visby, una antigua ciudá hanseática fundada nel sieglu X, y que foi declarada Patrimoniu de la Humanidá en 1995.

Xeografía[editar | editar la fonte]

La islla de Gotland atópase 90 km al este de Suecia y 130 km al oeste del más cercanu de los países bálticos, Letonia.

Gotland, como la islla sueca de Öland y les islles estonas de Saaremaa y Hiiumaa, ye un pandu de piedra caliar ensin montes. Les roques que la componen son roques sedimentaries del Silúricu, empobinaes al sureste. Les capes de les roques sedimentaries silúriques, que'l so espesura bazcuya ente 200 y 500 m, cubren una capa d'espesura mínima (75-120 m) del Ordovícicu.[4] Estes roques depositar nun mar templáu, poco fondu y saláu, casi un continente ecuatorial.[5]

El puntu culminante de Gotland, Lojsta nel centru de la islla, ta a namái 83 m. Sicasí, los cantiles de la mariña occidental son de cutiu abondo impresionantes.

La parte norte y sur de la islla tán apoderaes por paisaxes grebos, dalgunos d'ellos de alvar (landas seques particulares de les islles de Öland y Gotland), ente que'l centru de la islla ye una de les zones más fértiles de Suecia.

Tamién hai pilastres de piedra caliar llamaos raukar, principalmente nel norte y sur de la islla. Los raukar tán tallaos pel mar y, n'ocasiones, superen los 10 m d'altor. La piedra caliar tamién ye rica en fósiles.

Flora y fauna[editar | editar la fonte]

Gotland ye conocíu pola gran diversidá de fauna y florasobremanera con al respective de les aves y orquídees. Estableciéronse munches reserves na islla col fin de caltener el mediu ambiente.

La gutefår, una raza d'oveyes pequeñes y robustes, ye la más antigua raza d'oveyes en Suecia. La islla ye conocida pol so gran cantidá d'oveyes, ente elles la raza autóctona gotlandsfåren (lliteralmente, "les oveyes de Gotland").

Historia[editar | editar la fonte]

Xunto con otres islles menores (Fårö, Karlsöärna y Gotska Sandön) constituyíen la provincia de Gotland, qu'entendía la contorna sueca homónima. Anque'l términu Gotland  utilizar nos nuesos díes, históricamente  conocer n'español como Gocia.[6] Los Hermanos de les vituallas ocuparon la islla en 1394 y establecieron el so cuartel xeneral en Visby.

En 1969 rodóse nuna de les sos cases la internacionalmente famosa serie infantil de televisión Pippi Långstrump.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]