Hillerød

Coordenaes: 55°56′N 12°18′E / 55.93°N 12.3°E / 55.93; 12.3
De Wikipedia
Hillerød
Alministración
PaísBandera de Dinamarca Reinu de Dinamarca
Estáu federáuBandera de Dinamarca Dinamarca
Rexón alministrativa Rexón Capital
Conceyu Hillerød
Tipu d'entidá ciudá
Xeografía
Coordenaes 55°56′N 12°18′E / 55.93°N 12.3°E / 55.93; 12.3
Hillerød alcuéntrase en Dinamarca
Hillerød
Hillerød
Hillerød (Dinamarca)
Altitú 41 m
Demografía
Población 36 043 hab. (2023)
Porcentaxe 100% de Hillerød
100% de Rexón Capital
6.1850462750532E+28% de Dinamarca
6.0770877294387E+28% de Reinu de Dinamarca
Más información
Estaya horaria UTC+01:00 (horariu estándar)
UTC+02:00 (horariu de branu)
Llocalidaes hermaniaes
Cambiar los datos en Wikidata

Hillerød ye una ciudá alcontrada nel norte de Selandia (Dinamarca).

Con una población de 30.570 habitantes en 2012, Hillerød ye la capital de la Rexón Capital, una de les cinco rexones alministratives de Dinamarca y la cuarta ciudá más grande d'esta parte de Selandia dempués de Copenḥague, Elsinor y Hørsholm.

La so hestoria ta íntimamente amestada al castiellu de Frederiksborg, unu de los máximos esponentes de l'arquiteutura del Renacimientu en Dinamarca, alzáu nel sieglu XVII como una residencia real.

Historia[editar | editar la fonte]

Na Edá Media Hillerød foi una pequeña llocalidá rural. Dende'l sieglu XIII cita'l palaciu de Hillerødsholm, una propiedá de la nobleza que s'asitiaba sobre un castru en mediu del llagu del pueblu. En 1560, Hillerødsholm pasó a manes del rei Federico II de Dinamarca, quien empecipió, nel mesmu sitiu, la construcción del castiellu de Frederiksborg. Federico II intentó, ensin ésitu, la creación d'una ciudá alredor del castiellu a partir del treslláu d'habitantes de Slangerup. El so fíu y socesor, Cristián IV, siguió la construcción del castiellu y dio-y a Hillerød dellos privilexos comerciales. Cola conclusión de Frederiksborg y el favor de la familia real danesa, que moró nel castiellu, el comerciu desenvolvióse y la ciudá convertir na práutica nuna ciudá comercial (købstad), anque nun hai evidencia de que recibiera tal privilexu formalmente. En 1753 establecióse una fábrica de nitratos que producía materies primes a curtidores y tintoreros.

Dende'l sieglu XVIII, Frederiksborg, anque siguió siendo usáu como sitiu de coronación de la monarquía, dexó de ser utilizáu como residencia de la familia real, a favor de los nuevos palacios de Fredensborg y Hirschholm. La ciudá, que tenía una fuerte conexón col Frederiksborg, viose afeutada por tal situación, que s'agravó cola quema que dexó al castiellu en ruines en 1859. En contraste, en 1864 inauguróse la llinia de ferrocarril Copenḥague-Elsinor, que pasaba pela ciudá y disparó la industrialización d'ésta. A finales del sieglu XIX, había delles llinies de ferrocarril que comunicaben Hillerød con otres llocalidaes del noroeste de Selandia, colo que la ciudá alzóse como'l nuedu ferroviariu de la rexón. Coles mesmes, estableciérense fábriques de maquinaria agrícola, de fierro y de tabacu. Amás, el castiellu foi reconstruyíu y convirtióse nun muséu y un importante sitiu turísticu.

Por cuenta de la industria y al turismu, la ciudá creció espectacularmente nel sieglu XX, absorbiendo a les pequeñes llocalidaes rurales de la contorna. En 1901, había 4.572 habitantes, cifra qu'aumentó a cerca de 24.000 en 1970. En 1968 Hillerød quedó coneutada a la rede del S-tog de Copenhague.

La desindustrialización de finales del sieglu XX produció un amenorgamientu transitoriu de la población mientres los años 1980, pero'l progresu siguió mientres les décades siguientes. En 2004 superóse la cifra de 28.00 habitantes. Amás de la so cercanía cola capital, Hillerød beneficióse del so papel como puntu neurálxicu de comunicaciones pa desenvolvese nun centru comercial, alministrativu y de negocios. El castiellu de Frederiksborg atrai añalmente cerca de 250.000 visitantes a la ciudá.

Hillerød ye una ciudá de creciente importancia alministrativa dende 1970, cuando se constituyó na capital de la provincia de Frederiksborg. En 2006 ésta dexó d'esistir, fundiéndose con otros dos provincies pa formar l'actual Rexón Capital, qu'inclúi'l área metropolitana de Copenhague, el noroeste de Selandia y la islla de Bornholm. Hillerød foi la ciudá escoyida pa sirvir de capital a la nueva rexón.

Hillerød na actualidá[editar | editar la fonte]

la ciudá de Hillerød tien una rica vida cultural. Hillerød ye especialmente conocida pol Castiellu de Frederiksborg, nel centru de la ciudá. Otru puntu d'interés cultural ye “Hillerød Viden- og Kulturpark” (Parque de la Cultura y Conocencia de Hillerød); una biblioteca con talleres culturales y lúdicos. Este ye'l puntu de xunta de la vida cultural de Hillerød - con esposiciones, música y teatru.

Negocios y Educación[editar | editar la fonte]

60% de los habitantes de Hillerød tienen un emplegu y gran parte d'ellos tienen munches capacidaes y un livel d'educación alto. Les carácterísticas de la vida de negocios en Hillerød tán basaes nes compañíes farmacéutiques, de conocencia, producción y educación. El conceyu tien gran cantidá d'institutos qu'ufierten planes educativos de curtiu y medianu plazu, ente ellos atopa l'Academia de Negocios del Norte de Selandia, Escuela Téunica de Hillerød, Escuela de Negocios de Hillerød, Hillerød Tekniske Gymnasium y Frederiksborg Gymnasium og Hf

Atraiciones[editar | editar la fonte]

El monumentu más famosu ye'l Castiellu de Frederiksborg, que por enforma tiempu foi la residencia de la Familia Real Danesa. El castiellu ta abiertu al públicu y ta arrodiáu per un gran xardín estilu barrocu

El Muséu de la Ciudá ("Bymuseet") contién esposiciones permanentes rellacionaes cola hestoria de Hillerød. El Kedelhuset fai esposiciones especiales.

Les ruines de l'Abadía de Æbelholt (Æbelholt Klosterruin) son los restos del más grande monesteriu de la Orde de San Agustín de los países nórdicos. El sitiu tamién tien un muséu onde s'amuesa la so hestoria. El monesteriu foi funadado en 1175/76 pol francés, Guillermo de París, xera que-y encamentó l'Arzobispu danés, Absalón. Dempués de Refórmalu en 1536, les tierres del monesteriu pasaron a ser parte del Estáu y los edificios viniéronse embaxo; dalgunos de los lladriyos fueron utilizaos pa la construcción del Castiellu de Frederiksborg.

L'Abadía de Esrum (Esrum Kloster) ye un monesteriu de la Orde del Císter que data del añu 1151. Lo qu'una vegada foi un edificiu complexu, agora alluga una exhibición permanente alrodiu de los cistercenses. El suétanu ye un restorán. Xunto al monsterio atópase'l "Esrum Møllegaard", un centru d'Ecoloxía.

Naturaleza[editar | editar la fonte]

Hillerød ta arrodiada polos más grandes montes de Dinamarca, con Store Dyrehave al sur y el monte de Gribskov al norte. Gribskov ye'l segundu monte más grande'l país, ende atópase unu de los llagos más grandes de Dinamarca, Esrum Sø. El xardín del Castiellu de Fredensborg atópase xunto al monte de Gribskov y el llagu Esrum Sø.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]