República de Maryland

Coordenaes: 4°22′N 7°43′W / 4.37°N 7.72°O / 4.37; -7.72
De Wikipedia
Estaos Xuníos d'América
República de Maryland
(de 1854 a 1857)
Liberia
estáu desapaecíu
Alministración
Capital Harper (es) Traducir
Forma de gobiernu República
Xeografía
Coordenaes 4°22′N 7°43′W / 4.37°N 7.72°O / 4.37; -7.72
Economía
Moneda dólar de los Estaos Xuníos
Cambiar los datos en Wikidata

La República de Maryland, tamién conocida como Estáu Independiente de Maryland y como Maryland en Liberia, foi un pequeñu Estáu africanu qu'esistió dende 1854 hasta 1857, cuando se xunió a Liberia.

La zona qu'ocupaba foi habitada per primer vegada en 1834[1] por esclavos afroamericanos lliberaos o nacíos en llibertá procedentes de primeres del estáu norteamericanu de Maryland so los auspicios de la Maryland State Colonization Society,[2] otros asentamientos afroamericanos xuniérense na Commonwealth de Liberia, que declaró la so independencia en 1847. La colonia de Maryland, en Liberia, caltúvose estremada en cuantes que la sociedá estatal colonizadora pretendía caltener el monopoliu comercial nesa área. El 2 de febreru de 1841, Maryland-in-Africa convertir nel Estáu de Maryland. El país declaró la so independencia'l 29 de mayu de 1854 col nome de Maryland en Liberia[3] cola so capital asitiada n'Harper.

Historia[editar | editar la fonte]

N'avientu de 1831, l'asamblea llexislativa del Estáu de Maryland aprobó destinar 10.000 dólares americanos en 26 años pa tresportar persones negres y antiguos esclavos dende los Estaos Xuníos a África y con esi fin estableció la Maryland State Colonization Society.[4]

Asentamientu de Cabo Palmes[editar | editar la fonte]

Grabáu del Cabo Palmes, c1853.
misión al Cabo Palmes , c1840.

Siendo orixinalmente una sucursal de la Sociedá Americana de Colonización que fundara Liberia en 1822, la Maryland State Colonization Society decidió establecer un nuevu asentamientu pola so cuenta en que poder afaer a los sos inmigrantes. La primer área pal asentamientu foi'l Cabo Palmes en 1834 un tanto al sur del restu de Liberia.[1]

El cabu ye una pequeña península predresa que se coneuta con tierra por un ismu arenosu. Xusto al oeste de la península ta l'estuariu del ríu Hoffman. Aproximao 21 km siguiendo la mariña escontra l'este, el ríu Cavalla llega al mar, marcando la llende xeográfica ente Liberia y la Costa de Marfil. Marca la llende pel oeste del Golfu de Guinea, según la Organización Hidrográfica Internacional.

Declaración d'independencia y anexón con Liberia[editar | editar la fonte]

El 29 de mayu de 1854, l'Estáu de Maryland declaró la so independencia, tomando'l nome de Maryland en Liberia (tamién yera conocíu como la república de Maryland),[3] con capital n'Harper.

Ocupaba la zona a lo llargo de la mariña ente Gran Cess y el ríu San Pedro. Magar tou nun sobrevivía más de trés años como un estáu independiente. Poco dempués de la independencia, les tribus locales incluyendo los grebo y los kru atacaron l'Estáu de Maryland en represalia pola interrupción del tráficu d'esclavos.[ensin referencies] Ante la incapacidá de llevar a cabu la so propia defensa Maryland allegó a Liberia, el so vecín más poderosu, en busca d'ayuda. Una alianza ente los habitantes de Maryland y tropes de milicia de Liberia llogró repeler a les tribus locales. Magar la victoria, nun quedó claro que la República de Maryland pudiera sobrevivir como estáu independiente y el 18 de marzu de 1857 Maryland foi anexonada per Liberia, convirtiéndose nel condáu de Maryland.

Referencies[editar | editar la fonte]