Día Mundial de les Aves Migratories

De Wikipedia
Día Mundial de les Aves Migratories
Orixe de la celebración Programa de les Naciones Xuníes pal Mediu Ambiente
Periodu de celebración Segundu fin de selmana de mayu
Llugar de celebración Día Internacional
[editar datos en Wikidata]

El Día Mundial de les Aves Migratories ye un Día Internacional dedicáu a la celebración de les aves migratories y a la conciencia de caltenimientu ambiental. Celébrase añalmente'l segundu fin de selmana de mayu. Esta campaña ta entamada por dos alcuerdos internacionales sobre vida montesa alministraos pol Programa de les Naciones Xuníes pal Mediu Ambiente, el Conveniu de Bonn y l'Alcuerdu pal Caltenimientu d'aves acuátiques migratories africanes-eurasiáticas AEWA.

Celebración[editar | editar la fonte]

Llanzáu en 2006, el Día Mundial de les Aves Migratories "ye una campaña de sensibilización que se celebra añalmente y tien como oxetivu inspirar el caltenimientu en tol mundu tantu de les aves migratories como de les sos hábitats".

Día Mundial de les Aves Migratories
¡Por una enerxía respetuosa coles aves!
En tiempos de creciente demanda mundial d'enerxía, el desenvolvimientu de teunoloxíes de producción d'enerxíes anovables nueves y l'espansión de les yá esistentes, ye fundamental cuando se tán realizando esfuercios p'asegurar un futuru de baxes emisiones de carbonu. Sicasí, la enerxía nun puede ser verdaderamente sostenible y respetuosa cola naturaleza, si nun toma dafechu en considerancia la biodiversidá y, más concretamente, les aves migratories. Cola tema "¡Por una enerxía respetuosa coles aves!", el Día Mundial de les Aves Migratories (DMAM) 2015 tien como oxetivu destacar la importancia de que s'apliquen teunoloxíes enerxétiques qu'eviten, amenorguen al mínimu y apanguen los impautos sobre les aves migratories y les sos hábitats.
Cada añu, millones d'aves migratories lluchen contra la espansión masiva de diversos medios de xeneración y distribución d'enerxía: los choques y l'electrocución debíes a los tendíos llétricos, según los efeutos de barrera de les infraestructures enerxétiques son causa de mortalidá y desplazamientu. Amás, les aves son víctimes de los efeutos perxudiciales de la perda y degradación del hábitat y otros trestornos que deriven del esplegue de teunoloxíes d'enerxía hidroeléctrica, bioenergética, oceánica, cortil, eólica y xeotérmica. Espérase que la producción sostenible d'enerxía anovable produza efeutos positivos nes aves migratories apangando'l cambéu climáticu y los sos efeutos. Sicasí, si determinaes teunoloxíes d'enerxía esplegar ensin una apropiada planificación, diseñu y evaluación de riesgos, estos defectos pueden plantegar graves amenaces a les especies d'aves migratories.

Temes del Día Mundial de les Aves Migratories[editar | editar la fonte]

Añu Tema
9 al 10 de mayu de 2015 "¡Por una enerxía respetuosa coles aves!"[1]
10 al 11 de mayu de 2014 "Destino Rutes Aérees: Aves Migratories y Turismu".[2]
11 al 12 de mayu de 2013 "Creando redes pa caltener les aves migratories".[3]
12 al 13 de mayu de 2012 "Les aves migratories y la xente Xunto al traviés del tiempu".[4]
14 al 15 de mayu de 2011 "Cambeos nel usu de la tierra a vista de páxaru".[5]
8 al 9 de mayu de 2010 "Salve a les aves migratories en crisis – ¡cada especie cunta!".[6]
9 al 10 de mayu de 2009 "Barreres a la migración".[7]
10 al 11 de mayu de 2008 "Aves Migratories – Embaxadores de la Biodiversidá".[8]
12 al 13 de mayu de 2007 "Les aves migratories nun clima cambiante".[9]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

Ye obligatoriu indicar l'idioma de Wikisource. (n'inglés)