Referendu d'autodetermín de Cataluña

De Wikipedia
              • 2017
Procesu participativu sobre'l futuru políticu de Cataluña
9 de payares de 2014
Tipu d'eleición:  Alternativa a la consulta sobre'l futuru políticu de Cataluña 2014. Suspendíes dambes pel Tribunal Constitucional.
Debate(s):  "¿Quier que Cataluña seya un Estáu?" y "En casu afirmativu, ¿quier que Cataluña seya un Estáu independiente?"
Demografía eleutoral
Votantes : 2 305 290
  
37.02%  
Resultaos
Referendu d'autodetermín de Cataluña
     Sí-Sí. La saturación del color
amuesa'l porcentaxe de votu.
Sí-Sí
  
80.76%
Sí-Non
  
10.07%
Sí-Blancu
  
0.97%
Non
  
4.54%
Voto en blancu
  
0.56%
Otros
  
3.09%
Fonte: El País
El Presidente de la Generalitat de Catalunya Artur Mas y la oposición dando anuncia del Referendu.
La cabecera de la manifestación "Som una nació. Nosaltres decidim" del 10 de xunetu de 2010 na confluyencia de paséu de Gràcia y carrer d'Aragó.

El referendu d'autodetermín de Cataluña ye un referendu d'independencia que ta previstu que se celebre'l 9 de payares de 2014, según un alcuerdu de gobernabilidá ratificáu por Artur Mas per parte de Convergència i Unió y Oriol Junqueras per parte d'Esquerra Republicana de Catalunya'l 18 d'avientu de 2012 y conocíu como'l Pautu pola Llibertá.[1]

L'alcuerdu permite qu'Artur Mas seya investíu Presidente de la Generalitat de Catalunya per segunda vegada. El referendu habría de dir precedíu de l'aprobación d'una Llei de consultes nel 2013.[2]

Ente una eventual negativa del Gobiernu d'España a aprobar una consulta llegal sobre la independencia de Cataluña o a la torga dafechu d'una consulta per aciu de la llei catalana per parte de les instituciones españoles, el presidente Artur Mas declaró'l 5 de setiembre de 2013 que convocaría unes eleiciones en clave plebiscitaries. Unes eleiciones qu'habríen celebrase como mui tarde'l 2016 yá que ye l'últimu añu de llexislatura.

Entrugues de la consulta[editar | editar la fonte]

El 12 d'avientu de 2013 algamóse un consensu ente CiU, ERC, ICV-EUiA y CUP pa formular una entruga estremada en dos partes nel referendu: "¿Quier que Cataluña seya un Estáu?" y "En casu afirmativu, ¿quier que Cataluña seya un Estáu independiente?".

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]