Xeografía de Qatar

De Wikipedia
Xeografía de Qatar
 
[editar datos en Wikidata]
Mapa topográficu de Qatar.

El territoriu de Qatar ta compuestu pola península homónima asitiada de la mesma al este de la península arábiga, nel golfu Pérsicu, y de delles islles próximes a la so mariña. El so allugamientu xeográficu dientro de la rica cuenca petrolífera del golfu Pérsicu confier-y gran importancia estratéxica.

La xeografía qatarina abarca 11.437 km². La península de Qatar estiende unos 160 km al norte escontra'l golfu Pérsicu dende la península arábiga. El so anchor va dende 55 km a 90, la tierra ye principalmente llana (el puntu más eleváu atopar a 103 msnm) y predresa. Destaquen les sos terraces de sal na mariña, les formaciones elevaes de piedra caliar (l'anticlinal de Dukhan) a lo llargo de la mariña oeste debaxo de la cual atópase'l campu petrolífero de Dukhan y les enormes dunes de sable qu'arrodien Khawr al Udayd, una ensenada del golfu nel sureste conocíu como'l mar interior.

De toles islles pertenecientes a Qatar, Halul ye la más importante. Atopar a unos 90 km al este de Doḥa y emplégase como zona d'almacenamientu y como terminar de carga del petroleu asitiáu en plataformes fora de la mariña. Les islles Hawar, na mariña oeste, son oxetu de disputa territorial ente Qatar y Baḥréin.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]