Xeografía de Kirguistán

De Wikipedia
Xeografía de Kirguistán
 
[editar datos en Wikidata]
Mapa de Kirguistán.

Kirguistán ye un país ensin accesu al mar allugáu n'Asia central. La rexón montascosa de Tian Shan cubre'l 80% del país. Por estos dos aspeutos, Kirguistán suel ser conocíu como la “Suiza d'Asia central”.[1]

El país ta arrodiáu per diversu cordales montascoses qu'algamen con facilidá los 5.000 m d'altor, siendo'l Picu Jengish Chokusu, na frontera con China, el más altu con 7.439 msnm; otru altor importante ye'l Picu Lenin, al sur cerca de la frontera con Taxiquistán,con 7.134 msnm. El centru ta formáu por trés depresiones que drena el ríu Naryn d'este a oeste. Les depresiones tán rellenes por depósitos morrénicos na so mayoría.

El llagu Issyk-Kul al nordeste caltién un réxime inestable de nivel por cuenta de les escases precipitaciones (menos de 300 mm añales) y a l'amplitú térmica, con un mes fríu, xineru, con medies inferiores a -25 °C, y un mes templáu, xunetu, con medies cimeres a los 45 °C. Ye'l llagu más grande del país, y el segundu llagu de monte más grande del mundu, tres el Titicaca.

El clima varia de forma llocal. El Valle de Fergana, asitiáu al suroeste, tien un clima subtropical, siendo desaxeradamente calorosu en branu, llegando les temperatures a los 40 °C. Les faldes montascoses del norte son de clima templáu, ente que'l Tian Shan varia d'un clima continental secu al clima polar en función del altor. Nes zones más fríes, les temperatures tán baxo cero mientres cuarenta díes en iviernu, llegando a rexistrase nevaes en zones desérticas.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Escobar, Pepe. «The Tulip Revolution takes root». Asia Times Online. Consultáu'l 21 de payares de 2007.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]