Vicepresidente de Nepal

De Wikipedia
Bandera de Nepal.

El cargu de Vicepresidente de Nepal (nepalés उपराष्ट्रपति) ye ostentáu pol sustitutu de la Xefatura d'Estáu nesti país asiáticu y foi creada al proclamase la república en Nepal, nel mes de mayu del añu 2008.

Cola aprobación d'un Testu Constitucional de calter provisional,[1] en xineru de 2007, el Rei de Nepal perdió toles sos atribuciones como xefe d'Estáu, y l'Asamblea Constituyente escoyida en 2008 decidió, acabante constituyir, proclamar la república.[2] El 28 de mayu de 2008 votó y proclamó la república.[3]

La primer enmienda introducida al Testu Constitucional Provisional estableció que, mientres el periodu constituyente los cargos de presidente, vicepresidente, primer ministru del país y el presidente y vicepresidente de l'Asamblea Constitucional tendríen de recayer en persones designaes frutu d'un "alcuerdu políticu". Sicasí, l'alcuerdu nun foi posible y la designación del vicepresidente, con calter provisional, foi frutu d'una mayoría simple.

Al nun llograse l'alcuerdu nos candidatos pa la Presidencia y Vicepresidencia del país, Parmananda Jha del partíu Madhesi Janadhikar Forum, Foru de los Derechos del Pueblu Madhesi, resultó escoyíu colos votos del Partíu del Congresu y del Partíu Marxista-Leninista Unificáu.

Les atribuciones definitives del Vicepresidente de la República de Nepal tán pendientes de l'aprobación de la nueva Constitución.

Vicepresidentes de la República Federal Democrática de Nepal[editar | editar la fonte]

Nome Dende Hasta
Parmananda Jha (Provisional) 19 de xunetu de 2008 31 d'ochobre de 2015
Nanda Kishor Pun 31 d'ochobre de 2015 Nel cargu

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]