Teorema de Gauss

De Wikipedia
Teorema de Gauss
teorema, fórmula (es) Traducir y identidad (es) Traducir
Teorema de Stokes
Cambiar los datos en Wikidata

Nel cálculu vectorial, el teorema de la diverxencia, tamién nomáu teorema de Gauss o teorema de Gauss-Ostrogradsky, ye un teorema que rellaciona el fluxu d'un campu vectorial a traviés d'una superficie zarrada cola integral de la so diverxencia nel volume llendáu per dicha superficie.

Ye un resultáu importante en física, sobre too n'electrostática ya en dinámica de fluyíos.

Enunciáu[editar | editar la fonte]

Dau un campu veutorial de clas , que contién una superficie zarrada llendando un volume en abiertu y siendo orientada pela normal esterior unitaria, algámase'l teorema de Gauss:

ye una integral triple nel volume y ye la integral de superfície sobre una superfície zarrada Esti resultáu ye una consecuencia natural del Teorema de Stokes, el cual xeneraliza'l Teorema fundamental del cálculu. El teorema foi enunciáu pol matemáticu alemán Carl Friedrich Gauss nel 1835, poro nun foi asoleyáu hasta 1867. Debío a la asemeyanza matemática que tien el campu llétricu con otres lleis físiques, el teorema de Gauss pue utilizase en diferentes problemes de física gobernaos por lleis inversamente proporcionales al cuadráu de la distancia, como la gravitación o la intensidá de la radiación. Esti teorema recibe'l nome de llei de Gauss y constituye tamién la primera de les ecuaciones de Maxwell.


Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]