Sieglu XI

De Wikipedia
Sieglos Sieglu xSieglu xiSieglu xii
Décades 1000101010201030104010501060107010801090
Tabla añal del sieglu XI

El sieglu XI d. C. (sieglu oncenu dempués de Cristu) o sieglu XI EC (sieglu decimoprimeru de la era común) empezó'l 1 de xineru de 1001 y terminó'l 31 d'avientu de 1100. Ye llamáu'l sieglu de les cruzaes».

Descripción[editar | editar la fonte]

Moteyáu'l sieglu de les cruzaes», nel sieglu XI entamaron les famoses cruzaes, onde los reinos cristianos europeos, en respuesta a la llamada de los papes, llanzaron diverses ofensives sobre Tierra Santa p'arrampuñar el control del llugar a los musulmanes, de toes elles, la única que realmente llegó a trunfar relativamente foi la Primer Cruzada.

Volviendo a Europa, unu de los fechos más destacables foi la conquista normanda d'Inglaterra, tres la Batalla de Hastings, onde Guillermo'l Conquistador ganó al rei anglosaxón Haroldo II, lo que dexó a los normandos apoderase del reinu y camudar permanentemente la historia d'Inglaterra.

Na Península Ibérica, el Califatu de Córdoba foi perdiendo la so poder n'Al-Ándalus en favor de los almorávides, que s'apoderaron de tol califatu mientres l'intre del sieglu, col tiempu, los Reinos de Taifas tomaríen el so llugar dominante n'Al-Ándalus.

Acontecimientos relevantes[editar | editar la fonte]

Guerres y política[editar | editar la fonte]

Nesti sieglu, la ciudá de Tiwanaku, en Los Andes centrales, ye abandonada.

Persones relevantes[editar | editar la fonte]

Basilio II, emperador bizantín.
Guillermo'l Conquistador, primer soberanu normandu d'Inglaterra.
Rodrigo Díaz de Vivar, alies «El Cid Campeador»
Urbanu II, papa romanu, impulsor de la Primer Cruzada.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]