República Socialista de Croacia

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
República Socialista de Croacia
Socijalistička Republika Hrvatska

República constituyente de Yugoslavia

Flag of Independent State of Croatia.svg

1991

Flag of Croatia.svg

Bandera de Croacia

Bandera

Llocalización de Croacia
Capital Zagreb
Gobiernu República socialista
Historia
 • Afitáu {{{añu_entamu}}}
 • Miembru de Yugoslavia 31 de xineru de 1946
 • Disolución 1991
Moneda Dinar yugoslavu


La República Socialista de Croacia foi integrada a la República Federativa Socialista de Yugoslavia en 1944, dirixida naquella dómina pol Partíu Comunista de Yugoslavia, lideráu pol partisanu Josip Broz Pedrete. Croacia convirtióse asina na República Socialista de Croacia, parte d'una federación de seis entidá.[1]

Historia[editar | editar la fonte]

Artículu principal: Hestoria de Croacia

Sol socialismu[editar | editar la fonte]

Sol nuevu sistema socialista, s'estatiza toa propiedá privada. Arriendes d'ello, tantu los antiguos terratenientes como la Ilesia Católica (la confesión mayoritaria del país) pierden toles sos propiedaes. Croacia pasó por un gran procesu de reconstrucción col fin de restablecese de la Segunda Guerra Mundial. Un fenómenu notable mientres esti procesu fueron les obres públiques voluntaries, qu'axuntaron a los mozos pa la construcción de carreteres y d'otres instalaciones públiques.

Los enclinos dempués de 1965 conducen a la llamada Primavera Croata de 1970 y 1971, cuando dellos estudiantes y académicos de Zagreb entamen manifestaciones pa reivindicar más llibertaes civiles y una mayor autonomía pa Croacia, según diverses reivindicaciones de corte nacionalista. El réxime de Pedrete reprime les protestes públiques y encarcela a los sos cabezaleros, tarreciendo qu'estes protestes significaren un resurdimientu del nacionalismu croata que'l réxime socialista trataba d'evitar, pero varios miembros croates de la Lliga de los Comunistes de Yugoslavia sofitaron la causa a títulu individual. En 1974 ratifícase una nueva Constitución yugoslava, que dio más derechos a les repúbliques que conformaben el país, tratando de torgar nueves manifestaciones nacionalistes.

Muerte de Pedrete[editar | editar la fonte]

En 1980, tres la muerte de Pedrete, empiecen a crecer les dificultaes políticu y económicu, polo cual el Gobiernu federal yugoslavu en Belgráu empieza a sedase. La federación yera próspera hasta la cayida del socialismu, y Croacia yera la segunda más rica de los seis repúbliques, solamente por detrás de Eslovenia. Sicasí, probablemente pola mor del final inminente de la Guerra Fría y de tolos sutiles beneficios que Yugoslavia sacaba d'ella, la inflación disparóse. El postreru primer ministru de la Yugoslavia federal, Ante Marković (croata), pasó dos años aplicando distintes reformes económiques y polítiques. Los esfuercios del so Gobiernu tuvieron ésitu n'apariencia, pero acabaron fracasando.

Les tensiones étniques crecieron, teniendo de resultes el fin de la esistencia de Yugoslavia como tal, que se peracabaría en 2006 cola independencia de Montenegru, anque oficialmente la República Federal de Yugoslavia eslleir en 2003. La crisis incipiente en Kosovo, el memorándum nacionalista de la Academia Serbia de Ciencies y Artes, l'ascensu de Slobodan Milošević como presidente de Serbia y tou lo que siguió provocaron reacciones bien negatives en Croacia. Les antigües divisiones aprucieron a la superficie y los croatas espresaben cada vez más los sos sentimientos nacionalistes y la so oposición al réxime de Belgráu.

El 17 d'ochobre de 1989 el grupu de rock Prljavo Kazalište da un gran conciertu pa cerca de 250.000 persones na plaza principal de Zagreb. A la lluz de la inestable situación política, el so cantar Mojoj majci ("A la mio madre") impresionó particularmente a les persones que s'atopaben ellí, pola mor del patriotismu espresáu nel cantar. L'autor fala de la "Postrera Rosa de Croacia" pa designar a la so madre.[2]

Nueva política constitucional[editar | editar la fonte]

En 1990, nel XIV Congresu de la Lliga de los Comunistes de Yugoslavia celebráu en Liubliana (Eslovenia), la delegación serbia empobinada por Milošević aportuna en reemplazar la política constitucional de 1974 (qu'otorgaba una gran autonomía a les repúbliques constituyentes) por una nuevu política de "una persona, un votu", que movería'l poder político a les manos de la población mayoritaria, esto ye, los serbios. Como respuesta, les delegaciones de Eslovenia y Croacia (empobinaes respeutivamente por Milan Kučan y Ivica Račan) abandonen el Congresu como protesta, lo que marca la rotura irreconciliable de la Yugoslavia federal y socialista.[3]

Los serbios, que constituyíen el 12% de la población de Croacia, refugaron la idea de dixebrase de Yugoslavia. Los políticos serbios tarrecíen la perda de la influencia de la que gociaben pola so pertenencia a la Lliga de los Comunistes de Croacia (llomada de desproporcionada polos croatas). Les alcordances de la Segunda Guerra Mundial son manipoliaos y esplotaos pol réxime, cada vez más batallosu, de Milošević en Belgráu.[3]

A midida que Milošević y los suyos aprovechábense del resurdimientu del nacionalismu serbio al traviés de Yugoslavia, falando de combates contra Serbia, l'emerxente dirixente croata Franjo El tođman remembra la idea de faer de Croacia un Estáu independiente. L'usu de los grandes medios de comunicación dexó l'espardimientu rápidu de la propaganda en favor del jingoísmo, qu'amenó un sentimientu de mieu na población y creó un clima de tensión importante.[3]

En marzu de 1990, el Exércitu Popular Yugoslavu (JNA) axuntar cola Presidencia de Yugoslavia (un conseyu compuestu por 8 miembros que representaben les 6 repúbliques y les 2 provincies autónomes) nun intentu de convence-yos por que proclamaren el estáu d'emerxencia que dexaría al Exércitu tomar el control del país. Los representantes de Croacia (Stjepan Mesić), Eslovenia (Janez Drnovšek), Macedonia (Vasil Tupurkovski) y Bosnia-Herzegovina (Bogić Bogićević) votaron en contra. Los otros votaron a favor, y l'igualdá del sufraxu retrasó un pocu la agravación del conflictu.[3]

Política[editar | editar la fonte]

Políticamente, los croatas siempres fueren minoritarios en Yugoslavia comparaos colos serbios. Sicasí'l mariscal Pedrete, croata de nacencia, adopta una política prudentemente ellaborada p'alministrar les ambiciones conflictives tantu de serbios como de croatas: d'esta manera reprimir el nacionalismu de cada llau, alvirtiendo qu'ello pondría en peligru la unidá de Yugoslavia, considerando que promover el nacionalismu sería un delitu de traición.[4] La Constitución yugoslava de 1963, la que fixo de "República Federal Socialista de Yugoslavia" el nome oficial del país, nun dexó a los serbios controlar tol poder político. Los croatas participaben na política estatal al más altu nivel: cinco de los nueve primeros ministros de la Yugoslavia socialista yeren croates. Los serbios, pela so parte, apoderaben principalmente los servicios secretos y el Exércitu Popular Yugoslavu (JNA), onde la mayoría de los xenerales yeren serbios o montenegrinos.[5]

Relixón[editar | editar la fonte]

Grabáu en piedra del sellu de la República Socialista de Croacia.

Por cuenta de les conflictives relaciones ente la Ciudá del Vaticanu y el oficiales comunistes yugoslavos, nun se nomaron clérigos católicos na República Socialista de Croacia hasta la década de 1960. Esti fechu dexó a les diócesis de Križevci, Đakovo-Osijek, Zadar, Šibenik, Split-Makarska, Dubrovnik, Rijeka y la de Poreč-Apolace ensin los sos obispos per dellos años.[6] Dende mediaos de la década de 1950, namái cuatro obispo fueron nomaos en Croacia en trés diócesis: Aloysius Stepinac, Franjo Salis-Seewiss, Miho Pušic, y Josip Srebrnič.

Munchos clérigos católicos fueron oxetu de la persecución per parte de les autoridaes comunistes, tales como l'Arzobispu de Zagreb, Aloysius Stepinac, quien foi arrestáu'l 16 de setiembre de 1946. Foi sentenciáu a 16 años de pena privativa de la llibertá, pero n'avientu de 1951 se -y conmuta la so pena pola d'arrestu domiciliariu, siendo xixiláu estrechamente na so residencia en Krašić, cerca a Jastrebarsko, onde fina en 1960.[7]

Simboloxía de la segunda guerra en Croacia
Bandera usada mientres la segunda guerra mundial (1943–45)  
Emblema usáu mientres la segunda guerra mundial (1943–47)  

Economía[editar | editar la fonte]

La economía evolucionó a un tipu de socialismu llamáu "autoxestionariu" (samoupravljanje), nel qu'el trabayadores teníen derechu a una parte de los beneficios de les empreses alministraes pol Estáu. Esti socialismu de mercáu dexó unes meyores condiciones económiques que les consiguíes na mayoría de los países del bloque comunista. Croacia, siendo un gran asientu de la industria de pre-guerra, esperimenta asina una importante industrialización, sobremanera nel periodu ente 1960 y 1980, y la cuenca industrial de Zagreb algama ya inclusive supera a la de Belgráu. Les fábricas y otres organizaciones lleven de cutiu el nome de partisanos que son declaraos Héroes Nacionales de Yugoslavia. Coles mesmes, la mariña adriática croata consolídase como un popular destín turísticu, especialmente ente los mesmos yugoslavos.

Modelu económicu y teóricu[editar | editar la fonte]

La economía de la RFS de Yugoslavia, y de la mesma; la de la República Socialista de Croacia tuvo inicial y fuertemente influyida pol modelu soviéticu. Según el Partíu Comunista de Yugoslavia yera miembru de la Internacional Comunista, los comunistes yugoslavos vieron que la única via de redesarrollar la so industria yera la d'adoptar el modelu de la Xunión Soviética, y que'l socialismu yera la única opción pa recrear la economía y asina fundar l'estáu de corte socialista. Nos primeros años de la Yugoslavia socialista, los miembros comunistes contener al manifestar el so criticismu a la teoría soviética y crearon una gran simpatía escontra estos.[8]

Na Croacia socialista, xeneralmente caltúvose'l rol centralista del estáu, siendo'l centralismu la única via d'evitar cualesquier connato de crísis económica, la qu'ensin l'estáu siendo'l rector y principal arquiteutu de felicidá reindustrialización; como propietariu de los bienes de producción, del capital y de l'alministración diérase tres el fin de la guerra, y el control ensin éstes ferramientes fuera imposible, según l'atropar vastos recursos, tantu materiales como humanos, pal notable desenvolvimientu económicu de la postguerra.

Dende cada país, qu'a la fecha taben subdesendolcaos; solicítase-y dende la Xunión Soviética que, cada nación destine grandes cantidaes de recursos col fin d'empecipiar el so reindustrialización, y Yugoslavia tuvo al pie de los comunistes soviéticos y los sos requerimientos que yeren de la única forma en que podríen salvar la so decrépita economía, según la de Yugoslavia polo xeneral. Asina, la so ideoloxía incluyía la eliminación de la propiedá privada y el so consecuente sector, según creyeron que tal modelu económicu taba faciendo un bagazu históricamente reprochable de capacidaes y recursos.[9]

Economía mientres la guerra[editar | editar la fonte]

El primer procesu de nacionalización dio un 24 de payares de 1944, cuando los partisanos quitáron-y les propiedaes a los sos enemigos. Les primeres víctimes de diches confiscaciones fueron los ciudadanos consideraos invasores (alemanes, croatas lleales a la ustacha, húngaros) y a los criminales de guerra, pero non muncho dempués, les propiedaes de los 199,541 alemanes qu'habitaben dichu territoriu, en sí la íntegra totalidá de la minoría alemana en Croacia, foi requisada, no que s'inclúi un total de 68,781 hectárees de tierres. Hasta'l final de la guerra, l'estáu controlaba'l 55% de la industria, 70% de la minería, el 90% de la industria siderúrxico y el 100% de la industria petrolífero.[10]

Renovación de la economía[editar | editar la fonte]

Na RS de Croacia, les perdes y daños tantu materiales como humanos fueron altos. Nel intre de la guerra, la RS de Croacia perdió a 298,000 ciudadanos, el 7,8% de la so población total. Por causa de los 4 años de sublevación partisana, los constantes bombardeos, sobrar-espoliación sobre los cultivos, tierres y demás recursos agrícoles, la destrucción de la infraestructura vial ya industrial, el nuevu gobiernu entró direutamente nun estáu de caos económicu. El campesinado, que suministró víctimes a toles partes en conflictu mientres la guerra, perdió grandes cantidaes, y sobremanera, les perdes humanes de civiles especializaos tamién fueron altes.[11] Los daños a la industria en Yugoslavia fueron los más graves en toa Europa, siendo la RS de Croacia una de les más perxudicaes en comparanza coles otres repúbliques de Yugoslavia, amás de Serbia, Bosnia-Herzegovina y Montenegru.[12] Les direutives comunistes, n'orde de prevenir les fames, los desordes y el caos total, teníen de tomar midíes estraordinaries. Yugoslavia escarecía d'obreros, y n'especial; de trabayadores calificaos, polo que la renovación de la industria y de la economía basáronse primeramente nos llabores de trabayu voluntariu de mases, tres el cual y de heccho, consiguióse dotar de personal por aciu trabayadores forzaos, según hubo ciertu llamamientu a la población polo xeneral pa la so ayuda en diches llabores, pero pirncipalmente fueron consideraes como llabores forzaos dáu'l so calter encamentáu. Los comunistes non yá usaron a los trabayadores forzaos n'orde de normalizar la situación, pero aseguraron la llegada de materies primes pa la producción planiada con felicidá esquito d'obra.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]





República Socialista de Croacia