Ramsewak Shankar

De Wikipedia
Ramsewak Shankar
presidente de Surinam

25 xineru 1988 - 24 avientu 1990
Ramdat Misier - Johan Kraag
Vida
Nacimientu Paramaribu6 de payares de 1937 (86 años)
Nacionalidá Bandera de Surinam Surinam
Estudios
Estudios Universidad de Wageningen (es) Traducir
Oficiu políticu
Creencies
Relixón Hinduismu
Partíu políticu Partido Reformista Progresista (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Ramsewak Shankar (6 de payares de 1937Paramaribu) foi Presidente de la República de Surinam, gracies a una coalición ente'l Partíu Reformista Progresista y el Partíu Nacional de Surinam, dende 1988 hasta 1990, siendo conocíu esti gobiernu por ser el segundu constitucional del país depués d'una serie de gobiernos dictatoriales de facto, y por ser el primeru escoyíu por votu direutu y universal. Foi derrocáu n'avientu de 1990 pol comandante de les fuercies armaes, Ivan Graanoogst, y darréu permaneció nel exiliu.

Biografía[editar | editar la fonte]

Nació'l 6 de payares de 1937 nel senu d'una familia agrícola. Formáu na Universidá de Wageningen y perteneciente al gupo étnicu hindú, xunir al Partíu Xuníu Hindustaní. En mayu de 1969 foi nomáu ministru de Xusticia y Policía. Más tarde nesi mesmu añu y mientres el gobiernu de Jules Sidney foi nomáu Ministru d'Agricultura, Ganadería y Pesca. En 1971 arrenunciu pa ser direutor de la Fundación pa la Maquinaria Agrícola en Wageningen. Dempués de la independencia de Surinam en 1975 Shankar convertir en miembru del Comité pal Desenvolvimientu de Surinam-Países Baxos. Pero en 1980 un golpe d'estáu destitúi a tolos miembros del Comité y camudar por surinameses. Para 1981 Shankar dedicar a los negocios y a producir arroz.

Golpe d'Estáu d'avientu de 1990[editar | editar la fonte]

El 22 d'avientu de 1990 el líder de les fuercies armaes, Desi Bouterse, arrenunció al so cargu en protesta contra'l presidente Shankar por non condergar el mandatariu la prohibición a Bouterse de los Países Baxos d'entrar al país nel aereopueto d'Ámsterdam. Ivan Graanoogst foi'l nuevu xefe del exércitu dempués de Bouterse.

Shankar nun pudo caltener la estabilidá contra los guerrilleros que taben en contra del pactu de Guayana Francesa y empezaron a reclutar xente na zona sur del país, comandados pol guerrilleru Ronnie Brunswijk.

La creciente oposición en contra de Shankar fíxose saber el 24 d'avientu de 1990, cuando los militares lideraos por Ivan Graanoogst y Desi Bouterse tomaron les cais de Paramaribu y derrocaron al gobiernu nacional. Al golpe d'estáu conózse-y como'l golpe del teléfonu, yá que Graanoogst llamó esi día a Shankar informándolo de que'l so gabinete fuera derrocáu. Dempués establecióse una xunta, tomándose la decisión d'establecer a Graanoogst como presidente provisional de la República; esti fechu marca'l final de la democracia recién adquirida dende 1988.

Ver tamién[editar | editar la fonte]


Predecesor:
Ramdat Misier
Presidente de Surinam
1988- 1990
Socesor:
Ivan Graanoogst

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]