Ríu Krishná

De Wikipedia
Ríu Krishná
कृष्णा नदी - ಕೃಷ್ಣಾ ನದಿ - కృష్ణా నది
Llocalización alministrativa
División Estaos de Maharastra, Karnataka y Andhra Pradesh
Xeografía
Mapa

El ríu Krishná (en maratí: कृष्णा नदी; en kannada: ಕೃಷ್ಣಾ ನದಿ ; en telugú: కృష్ణా నది) ye unu de los ríos más llargos de la India, con un llargor averáu de 1300 quilómetros. Naz nes llombes de Mahabaleswar nel estáu de Maharastra, traviesa la ciudá de Sangli y atópase col mar na badea de Bengala na ciudá de Hamasaladeevi nel estáu d'Andhra Pradesh. Amás de los estaos yá citaos, el ríu Krishná traviesa tamién l'estáu de Karnataka.

Unu de los principales afluentes del Krishná ye'l ríu Tungabhadra, formáu de la mesma pelos ríos Tunga y Bhadra que nacen na zona conocida como Ghats occidentales. El ríu cunta con dos importantes preses, una en Srisailam y la otra nes llombes Nagarjuna. Esta postrera, conocida como Nagarjuna Sagar, ye una de les mayores preses de toa Asia.

Como en casi tolos ríos de la India, les veres del Krishná tán poblaes de templos. El de Sangli, dedicáu al dios Ganesha ye unu de los más formosos. Cerca d'esta ciudá atópense tamién diversos templos, destín de munchos pelegrinos hinduistes.

El so llargu percorríu per zones altamente industrializaes provocó que'l ríu sufra nos últimos años un altu índiz de contaminación. A pesar de que nel 2001 el gobiernu ellaboró un plan pal caltenimientu del Krisná, lo cierto ye que l'índiz de contaminación del ríu nun menguó.

Según la mitoloxía hinduista, el dios Brahmá realizó un ritual relixosu cola so segunda esposa Gáiatri cerca de los montes Sajiadri yá que la so primer esposa Saraswati nun podía llegar a tiempu. Al enterase d'ello, Saraswati entró en roxura. Ordenó a tolos que tuvieren presentes, Vishnú, Shivá y otros dioses, que se convirtieren en ríos. Visnú convertir nel ríu Krishná, Shivá nel ríu Veni y Brahmá nel ríu Kumudmati. El restu de los presentes convertir nos diversos regueros que nacen nos Ghats del oeste.

Cada dolce años celebra'l festival del ríu conocíu como Pushkarams. Mientres el periodu de duración el festival, los fieles realicen diverses ufriendes pa consiguir que los sos antepasaos finaos algamen el cielu. El postreru d'estos festivales celebrar nel añu 2004.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]