Provincia de Santander

Coordenaes: 43°28′00″N 3°48′00″W / 43.4667°N 3.8°O / 43.4667; -3.8
De Wikipedia

provincia de Cantabria de 1778
Provincia de Santander
Cantabria
provincia d'España
Alministración
Rexón histórica[[Castiella la Vieya|{{{2}}}
Capital Santander
Xeografía
Coordenaes 43°28′00″N 3°48′00″W / 43.4667°N 3.8°O / 43.4667; -3.8
Cambiar los datos en Wikidata

La Provincia de Santander foi una antigua provincia española, perteneciente a la rexón de Castiella la Vieya y con capital en Santander.

El so orixe alcuéntrase na provincia de Cantabria constituyida nel añu 1778. A sida de la competencia de Laredu, l'Ayuntamientu de Santander, qu'al entamu aceutara la titulación de Cantabria pa la provincia, reaicionó dempués imponiendo que denomarásela col so nome pa que nun hubiere dubia alguna de cuála yera la so capital. Cuando en 1821 la Diputación Provincial de Santander presentó nes Cortes constitucionales el so proyeutu derraderu sobro la fixación de les llendes de la provincia y de los partíos xudiciales, proponiendo la denomación de Provincia de Cantabria, l'Ayuntamientu de Santander retrucó imponiendo "qu'a esta provincia calténga-y el nome de Santander". La dixebra territorial d'España de 1833 coxitó les sos derraderes llendes territoriales al escluyir de la Provincia los antiguos valles de Ribedeva, El Valle Altu de Peñamellera y El Valle Baju de Peñamellera que pasaron a la Provincia d'Uviéu. L'antigua Provincia de Santander foi incorporada a la rexón de Castiella la Vieya d'onde se disgregó nel sieglu XVI.

Nel añu 1963 el Presidente de la Diputación Provincial, Pedro Escalante y Huidobro, propón alitar el nome de Cantabria pa la Provincia de Santander, n'atroxu con un eruditu informe redautaáu pol cronista Tomás Maza Solano. Pesie les xestiones realizaes y del votu afirmativu de los ayuntamientos, el pidimientu nun prosperó, sobremanera pola oposición de nuevu del Ayuntamientu de Santander.

Pa caberos de la década de 1970 pasó a formar, sobro'l papel, parte del Ente Preautonómicu de Castiella y Llión y yá cola entrada en vigor del so Estatutu d'Autonomía, el 11 de xineru de 1982, torna en comunidá autónoma uniprovincial, adotando'l nome históricu de Cantabria tanto la comunidá autónoma como la so única provincia.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Bibliografía[editar | editar la fonte]


Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]