Proposta per les Illes

De Wikipedia
La PI-Proposta per les Illes [Balears]
Propuesta poles Isla [Baleares]
Acrónimu El Pi
Presidente Jaume Font Barceló
Vicepresidentes
Antoni Pastor y Josep Melià i Ques (por Mallorca)
Fèlix Ripoll (por Menorca)
Xicu Torres (por Eivissa y Formentera)
Fundación 2 de payares de 2012
Sede Palma
Estáu  España
Ideoloxía política Lliberalismu
Autonomismo
[1]
Posición nel espectru Centroderecha
Organización de mocedá Q110830599 Traducir
Páxina web www.el-pi.com
Cambiar los datos en Wikidata

La Pi-Proposta per les Illes[2] (n'español: La Pi Propuesta poles Isla) ye un partíu políticu español d'ámbitu balear fundáu en 2012 tres la fusión de Lliga Rexonalista de les Islles Baleares, Convergència per les Illes, Xunió Menorquina y Ye Nou Partit.

Historia[editar | editar la fonte]

En marzu de 2011 creóse Convergència per les Illes, presidíu por Josep Melià y con una base ideolóxica similar a un partíu de centru derecha lliberal y rexonalista balear.

Per otru llau, en febreru de 2011 tamién, créase la Lliga Rexonalista de les Islles Baleares, fundada pol ex-Conseyeru de Mediu Ambiente del Gobiernu Balear del Partíu Popular y ex-alcalde de Sa Pobla Jaume Font Barceló.[3][4]

De cara a les eleiciones autonómiques, municipales y a los Conseyos Insulares de 2011 dambos partíos presentar por separáu, pero en xunu de 2012 anuncióse un procesu de confluencia cola Lliga Rexonalista de les Islles Baleares, Convergència per les Illes, Ye Nou Partit d'Eivissa y Xunió Menorquina.[5] Dichu partíu finalmente llamóse Proposta per les Illes Balears y foi presentáu'l 2 de payares de 2012.[6] Tamién se xunió a la formación el partíu local Sud Unificat de la Colònia, de Colonia de San Jorge, en Les Salinas.[7]

Representación[editar | editar la fonte]

Como resultáu de la unión de los partíos d'Eivissa , Mallorca y Menorca ; Proposta per les Illes tien representación nos trés islles, incluyendo seis alcaldes, 87 rexidores en 38 conceyos y más de 800 afiliaos. Na actualidá superó les 1000 afiliaciones.

El comité executivu interinsular ta formáu por 14 miembros de Mallorca, 7 d'Eivissa y 7 de Menorca. Cada islla dispón d'órganos de gobiernu propios cómo: executiva insular, conseyu xeneral y xuntes locales de cada conceyu.

Proposta per les Illes Balears cuntaba con un representante nel Parllamentu de les Islles Baleares, Antoni Pastor. Esti diputáu formaba parte del Parllamentu de les Islles Baleares nel grupu popular hasta qu'en 2013 el gobiernu de Bauzá empecipio una nueva propuesta llingüística na cual esaniciábase la inmersión llingüística, que significaba que la escuela tuviera como única llingua'l catalán.

Nes eleiciones autonómiques de 2015, Proposta per les Illes Balears consiguío 3 representantes nel Parllamentu balear.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. http://www.el-pi.com/
  2. «LA PI - PROPOSTA PER LES ILLES». Rexistro de Partíos Políticu. Ministeriu del Interior. Consultáu'l 27 d'avientu de 2015.
  3. Jaume Font crea la Lliga Rexonalista Balear un día dempués de dexar el PP, El Mundo, 5 de febreru de 2011.
  4. Jaume Font dexa'l Partíu Popular, Diariu de Mallorca, 3 de febreru de 2011.
  5. El nuevu partíu de Balears basar en Coalición Canaria, Menorca.info, 26 de xunu de 2012.
  6. La formación de Jaume Font y Josep Melià denominar Proposta per les Illes Balears, El Mundo, 2 de payares de 2011.
  7. La PI va apigurar a los militantes de la Lliga, SUD y Convergència en Ses Salines, UH Noticies, 26 de febreru de 2013.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]