Profecía de Neferti

De Wikipedia
Infotaula documentProfecía de Neferti
Tipu obra lliteraria
Llingua orixinal Llingua exipcia media
Xéneru artísticu Profecía
Cambiar los datos en Wikidata

La profecía de Neferti (tamién Neferty, Nefer-rohu o Neferrohu) ye un antiguu rellatu exipciu que se desenvuelve nel reináu de Seneferu (c. 2550 e. C.) de la cuarta dinastía, pero foi escritu realmente mientres la décimu segunda dinastía (c.1991-1786 e. C.). El testu ye una pseudo-profecía, ye dicir ta escrita dempués del acontecimientu. Caltúvose nun papiru de la dinastía XVIII publicáu por Vladímir Golenishchev y curiáu nel Muséu del Hermitage; tamién apaecen fragmentos n'ensame d'ostraca ramésidas.

Nel rellatu, el faraón Seneferu llama a la corte a un sabiu pa entretenelo con belles pallabres, frases bien escoyíes. El sabiu, un sacerdote llector de Bastet,[1] llamáu Neferti, pregúnta-y si desea oyer falar del pasáu o del futuru, y el faraón escueye'l futuru. Neferti describe la visión d'un Exiptu futuru, el primer periodu entemediu, representándolo como'l caos na tierra, onde s'inverten toles normes social y natural. Escontra'l final del testu, Neferti prediz el advenimiento d'un rei llamáu Ameny, que va restaurar l'orde nel país:

Del sur va venir un rei, de nome Ameni (Amenemhat), fíu d'una muyer de la tierra de Jeti, fíu de Jen-jen. Él asitiaráse la corona blanca, va tomar la corona colorada y la ensamblará pa xunir la doble corona. Él va favorecer la voluntá de los Dos Señores con aquello qu'él desea, la tierra va ser incluyida nel so sentimientu, los remos que dexen navegar, la xente que se regocija na voluntá del so reináu, l'home de bien va honrar el so nome eternamente.

Les descripciones de desastres del testu rellacionar cola gran tradición lliteraria exipcia de llamentos pesimistes, como asocede nos Llamentos de Ipuur o nos Llamentos de Jajeperreseneb.

La necesidá ta percorriendo la tierra, que ta arruinada dafechu, y nun hai nada. Destrúyese la tierra y yá nun hai naide que lu curie, nun hai naide con quien falar, nin naide qu'actúe en consecuencia. ¿Ve cómo lloren, cómo se va esta tierra? El sol despíntase y nun va rellumar pa la xente. Naide va vivir cuando'l sol despintar poles nubes, y van ensordar pola so falta.

El testu interpretóse de cutiu como una pieza clásica de propaganda real exipcia, de calter mesiánicu, yá que s'interpreta que'l salvador faraón Ameny ye una referencia al primer rei de la dinastía XII, Amenemhat I. Amenemhat nun tenía rellación familiar dalguna col so precursor, y el so reináu empezó en condiciones difíciles y cola oposición de la nobleza, de fechu según la Historia de Sinuhé foi asesináu. La profecía de Neferti sería por tanto la xustificación política de la so nueva dinastía.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. The Prophecy of Nefer-rohu. Traducida al inglés por John A. Wilson. Consultáu'l 6 de xunetu de 2015.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]