Principáu de Nitra

De Wikipedia

Imperiu de Samo
Principáu de Nitra
(hasta década de 1100)

Gran Moravia
estáu desapaecíu
Alministración
Capital Nitra
Xeografía
Llendaba con principado moravo (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata
Principáu de Nitra hasta 833 d.C.

El Principáu de Nitra (n'eslovacu: Nitrianske kniežatstvo, o tamién Nitriansko o Nitrava; n'húngaru: Nyitrai Fejedelemség) foi un principáu eslavu que s'estendió pel territoriu sudoccidental de l'actual Eslovaquia. El so centru taba en Nitra, pero estendíase abondo más al norte (Turec, Orava Inferior, rexón del Vag) y al este (Spiš, Gemer y el Zemplín/Zemplén).

Trátase del primer estáu conocíu de los antepasaos de los eslovacos (si nun se considera l'Imperiu de Samo).

Surde a finales del sieglu VIII (como mui tarde alredor del 800). Mientres el reináu de Pribina, nel sieglu IX convertir nuna entidá política independiente del Imperio Franco. Pribina gobierna dende'l 825. Nesta dómina estiende'l cristianismu, constrúyense les primeres ilesies. Asina, nel 828 Adalram de Salzburgu consagra la primer ilesia en Nitrava (Nitra). Nel añu 833, Mojmír I de la Gran Moravia se anexona el territoriu y según dellos autores, Pribina ye desterráu y fuxe al sur, instalar na rexón del llagu Balatón como vasallu del rei francu y funda Zalavár, según otros conviértese en vasallu de Mojmír I.

Dende'l 850 ye Svatopluk el Príncipe de Nitra, más tarde, ente'l 871 y el 894 convertir en Rei de la Gran Moravia. Ente'l 894 y el 899 según en 906-907 el Príncipe de Nitra va ser el so fíu, Svatopluk II. El so otru fíu Mojmír II, sicasí, va ser escoyíu Rei de la Gran Moravia.

Tres la cayida de la Gran Moravia ante los húngaros, nel 907, Nitra pasa a formar parte de Hungría.

Los reis Bela I d'Hungría y Ladislao I d'Hungría, por casu recibieron de los sos hermanos mayores el títulu de Príncipe de Nitra, antes de xubir al tronu húngaru como socesores.

En 1108, príncipe real húngaru Álmos el ciegu, hermanu del rei Colomán d'Hungría foi encarceláu en tratando de llograr la corona en delles ocasiones, y con él acaba'l títulu de Príncipe de Nitra. Colomán retiró-y tolos honores, y mandó a cegar al so hermanu Álmos. Tres esto, en 1110 reorganizóse alministrativamente el Reinu d'Hungría y el Principáu de Nitra sumió, estremándose'l so territoriu en distintos condaos (comitates).

Príncipes[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]