Primer Ministru d'Afganistán

De Wikipedia

El Primer ministru d'Afganistán yera un funcionariu del gobiernu d'esi país d'Asia Central, que la so importancia y carauterístiques varió según el periodu históricu. Anguaño la oficina atópase estinguida.

Historia del cargu[editar | editar la fonte]

Reinu[editar | editar la fonte]

El cargu de Primer Ministru foi creáu en 1927, mientres la monarquía. Esti cargu, como tolos demás ministros, yera nomáu pol Rei. El Primer Ministru fungía como un auxiliar del monarca, quien s'acutar la Presidencia del Conseyu de Ministros (esto ye, la xefatura de gobiernu), que namái yera ocupada pol Primer Ministru en casu d'ausencia del Rei.

En 1963, adoptóse una nueva constitución que prohibió'l nomamientu de miembros de la familia real en cargos públicos (lo cual yera habitual hasta entós), según que'l Primer Ministru exerciera otra función o trabayu mientres el so mandatu. Esta constitución tamién determinó que'l Primer Ministru yera'l xefe de gobiernu y el gobiernu afganistanu taba compuestu por él y los sos ministros.[1]

República de Daud[editar | editar la fonte]

En 1973, el xeneral Daud (quien fuera Primer Ministru del so primu y cuñáu el Rei Zahir Shah ente 1953 y 1963) dio un golpe d'Estáu y estableció una república principesca, tomando de nuevu'l cargu de Primer Ministru.[2]

República Democrática[editar | editar la fonte]

N'abril de 1978, tuvo llugar la Revolución de Saur, qu'estableció una república socialista.

El Primer Ministru yera'l Presidente del Conseyu de Ministros (esto ye xefe de gobiernu), nomaba a los sos miembros (esto ye a los ministros), y les sos funciones incluyíen la de formular y aplicar polítiques nacionales y estranxeres, formular planes de desenvolvimientu económicu y de presupuestos estatales, y garantizar l'orde públicu.

El Primer Ministru yera nomáu pol Presidente del Presidium del Conseyu Revolucionariu (esti órganu provisional rexía Afganistán dende la Revolución). Nur Mohammad Taraki, Jafizulá Amín y Babrak Karmal ocuparon dambos cargos mientres dellos meses cada unu.

Según la Constitución de 1987, el Presidente taba obligáu a nomar al Primer Ministru con cuenta de formar el Gobiernu. El Primer Ministru tenía'l poder d'eslleir el gobiernu.[3]

La Constitución de 1990 estableció que namái los ciudadanos nacíos n'Afganistán yeren elegibles pa ocupar el cargu, daqué que nun fuera especificáu enantes.[4]

Estáu Islámicu[editar | editar la fonte]

En 1992, los muyahidines (fundamentalistes islámicos) facer col control del país. El cargu de Primer Ministru yera utilizáu p'axustar y llegar a alcuerdos ente les distintes facciones que lluchaben pol poder. Como Afganistán estazóse gobernáu por distintos señores de la guerra, el Primer Ministru namái tenía poder na rexón de Kabul.

En 1996 la facción de los talibanes tomó'l control de la capital. El gobiernu foi espulsáu y túvose que treslladar a la zona norte del país, onde siguió esistiendo la oficina del Primer Ministru.

Final[editar | editar la fonte]

El réxime talibán nun tenía Primer ministru, pero na práutica (y yera nomáu asina na prensa internacional) fungía como tal el Presidente del Altu Conseyu de la Shura (conseyu de clérigos).

Dempués del derrocamientu de los talibanes a manes de la OTAN, el cargu de Primer Ministru foi abolíu. A pesar d'ello, n'ocasiones el Presidente de la República Islámica d'Afganistán ye citáu de forma errónea per medios internacionales como Primer Ministru.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Afghanistan Constitution of 1963
  2. (1978) Enciclopedia Salvat Diccionariu 1 (en castellanu). Estella: Salvat Editores, S. A., páx. 44. ISBN 84-345-3876-8. «Daud proclamó la República, foi nomáu presidente d'ella y primer ministru, abolió la Constitución de 1964 y eslleió el Parllamentu.»
  3. Afghanistan Constitution of 1987
  4. Afghanistan Constitution of 1990

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]