Plukenetia volubilis

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Commons-emblem-notice.svg
 

Infobox plantae.png

Inchi
Plukenetia volubilis.JPG
Clasificación científica
Reinu: Plantae
Subreinu: Tracheobionta
División: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Subclas: Rosidae
Orde: Malpighiales
Familia: Euphorbiaceae
Subfamilia: Acalyphoideae
Tribu: Plukenetieae
Subtribu: Plukenetiinae
Xéneru: Plukenetia
Especie: P. volubilis
L.
[editar datos en Wikidata]
Plukenetia volubilis
Vista de la planta
Frutos
Sacha inchi

El inchi, sacha inchi, sacha maní, maní del Inca[1] o maní xíbaru, ye una planta semileñosa y perenne, de la familia de les euforbiacees.

Descripción[editar | editar la fonte]

El Plukenetia volubilis ye una planta hermafrodita, de crecedera cambiadiza, abondoses fueyes y cañes, tien un altor de 2 m; fueyes alternes y acorazonaes; flores pequeñes, ablancazaes, en recímanu; fructificación capsular de 3 a 5 cm de diámetru, dehiscentes (4 - 5 - 7 cápsules); frutu de color verde, marrón corito al maurecer; granes de color marrón escuru, con vultables nervaduras ovales de 1,5 x 2 cm de diámetru, rique tutor que tien de tener altor de 2 m.

A los 3 meses del tresplante apaecen les flores masculines, depués les femenines. Nun periodu de 7 a 19 díes, les flores masculín y femenín completen la so diferenciación. Los frutos completen el so desenvolvimientu a 4 meses del floriamientu, depués empecipien el maduror (de color verde), finalmente tórnense a marrón negro o cobrizu.

El procesu de maduración ye de 15 a 20 díes. La collecha empecipiar a los 8 meses dempués de la llantadera o tresplante. La producción ye continua, realizándose la collecha cada 15 díes. Conteníu d'aceite ente 49 - 53 % (Aceites omega 3, 6 y 9) y proteínes 33 %.

Algama un altor de 2 m y los sos fueyes son alternes, acorazonaes, con cantos dentaos, apuntiaes, de 10 a 12 cm de llargu y 8 a 10 cm d'anchu, con peciolos de 2-6 cm de llargu. Les flores masculines son pequeñes, ablancazaes y dispuestes en recímanos. Na base del recímanu y lateralmente, atópense una a dos flores femenines.

Los frutos son cápsules de 3 a 5 cm de diámetru con 4 a 7 puntes, son de color verde y al maurecer marrón corito. Usualmente tán formaos por cuatro lóbulos, pero dalgunos presenten cinco y hasta siete. Dientro los de lóbulu atopen les granes, ovales, de color marrón-escuru, de 1,5 a 2 cm de diámetru y de 45 a 100 g de pesu. Al abrir tán los cotiledones a manera d'almendres y cubiertos d'una película ablancazada.

Distribución y hábitat[editar | editar la fonte]

Ye orixinaria de l'Amazonia peruana, cultivada polos indíxenes por sieglos, afacer en climes templaos o medios hasta los 1.700 msnm siempres y cuando haya disponibilidá permanente d'agua y bon drenaxe. Crez meyor nos suelos acedos, francos y aluviales planos, cerca de los ríos.

Aceite de sacha inchi[editar | editar la fonte]

La primer mención científica del Plukenetia volubilis foi fecha en 1980 por cuenta de los analises de conteníu graso y proteicu realizaos pola Universidá de Cornell n'USA, los que demostraron que les granes del sacha inchi tienen altu conteníu de proteínes (33%) y aceite (49%).

Pola so naturaleza, pola teunoloxía utilizada aplicada pa los cultivos ecolóxicos y el so procesu industrial d'estracción, ye un aceite d'alta calidá pa l'alimentación y la salú. Ye'l meyor aceite pa consumu humanu domésticu, industrial, cosméticu y melecinal; superando a tolos aceites utilizaos anguaño, como los aceites d'oliva, xirasol, soya, maíz, palma, maní, etc. Tien munchos usos, como: reductor del colesterol, aceite de mesa, de cocina, na industria alimentaría p'arriquecer con Omega 3 los alimentos producíos industrialmente, na producción de cosméticos, nutracéuticos y en medicina.

El consumu de Plukenetia volubilis o inchi non solo ye n'aceite, sinón tamién en cápsules, consumíu como un suplementu nutricional o tratamientu melecinal.

Nel Perú, Agroindustrias Amazóniques escoyó variedaes hasta con 54% d'aceite; la proteína presenta un importante conteníu d'aminoácidos esenciales y non esenciales; ye ricu en vitamines A y Y, en cantidaes abondes pa la salú humana. Contién 562 caloríes y el so índiz de Yodu ye altu: 192.

Propiedaes[editar | editar la fonte]

Sacha Inchi: vien y remóntase dende cultures milenaries, que foi esmeradamente curiáu y cultiváu poles comunidaes de l'Amazonia peruana. Los principales beneficios y componentes de la Sacha Inchi son : proteínes, aminoácidos, ácidos grasos esenciales (omegues 3, 6, y 9) y vitamina E (tocoferoles y tocotrienoles en comparanza con otres granes como'l maní, palma, maíz, soya, xirasol). Investigaciones refundien que'l consumu d'aceites omegues y vitamina E son de gran ayuda tantu terapéuticamente como pal control de radicales llibres, yá que son estos los que producen una serie de patoloxíes y enfermedaes nel organismu. D'esta planta estrayi aceite extra virxe que tien gran cantidá d'ácidos grasos poliinsaturaos mayores a 83 %

Cuadru comparativu d'ácidos grasos poliinsaturaos[editar | editar la fonte]

PRODUCTU % PRODUCTU % PRODUCTU %
Oliva 9 Nuez 56 Llinaza 72
Pexe 31 Soya 61 Cartamo 78
Canola 32 Xirasol 69 Sacha Inchi 83

Beneficios del Plukenetia volubilis[editar | editar la fonte]

Ayuda cola presión arterial nel corazón y fortificalo al empar..

Amenorga los índices de colesterol nel sangre que ye perxudicial pal organismu. Ye un alimentu de gran beneficiu pa les madres en xestación incentivando'l desenvolvimientu cerebral del fetu. [ensin referencies]

Entaína les funciones cerebrales amestaes a la memoria, intelixencia y razonamientu.[ensin referencies]

Ayuda al equilibriu y bon metabolismu, y tresporta nutrientes pola riega sanguineu. [ensin referencies]

Ye un antiosidante natural de por sí.[ensin referencies]

Usos del aceite del Plukenetia volubilis[editar | editar la fonte]

Créese que, tomar una cuyarada d'esti aceite ye benéficu p'amenorgar el colesterol (triglicéridos); acostuma tomáselo n'ayunes.

Ye un escelente condimento pa comíes.

Tien un usu frecuente na producción de cosméticos de guapura.

Tien gran potencial nel arriquecimientu nos alimentos.

Producción d'aceite de Plukenetia volubilis[editar | editar la fonte]

L'aceite de grana de sacha inchi producir con granes escoyíes y llógrase por aciu la téunica de prensáu en fríu (ensin l'usu de expulsores).

Carauterístiques calidable del aceite de Plukenetia volubilis:

Color: claro, bazcuya del mariellu intenso al ámbare dorao :Golor:

llixeramente a fríjol y carauterísticu de la variedá :Sabor: llixeramente a fríjol y carauterísticu de la variedá :Índiz d'acidez: 0,22

Índiz de peróxidos: 3,13

Composición d'ácidos grasos[editar | editar la fonte]

Palmitico C16:0 3.65
Esteárico C 18:0 2.54
Oleico omega 9 C 18:1 ω9 8.40
Linoléico omega 6 C 18:2 ω6 36.80
Alfa Linolénico omega 3 C 18:3 ω3 48.61
Total Enchíos 6.19
Total Insaturaos 93.81
ANTIOSIDANTES
Vitamina A 681 ug
VitaminaE 17 mg/100 g

Taxonomía[editar | editar la fonte]

Plukenetia volubilis describióse por Carlos Linneo y espublizóse en Species Plantarum 2: 1192. 1753.[2]

Sinonimia
  • Sajorium volubile (L.) Baill. (1858).
  • Plukenetia peruviana Müll.Arg. (1865).
  • Plukenetia macrostyla Ule (1908 publ. 1909).
  • Fragariopsis paxii Pittier (1929).[3]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. [1]
  2. «Plukenetia volubilis». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Consultáu'l 25 de marzu de 2014.
  3. Sinónimos en Kew

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]