Perak

Coordenaes: 4°45′N 101°00′E / 4.75°N 101°E / 4.75; 101
De Wikipedia
Perak
Alministración
PaísBandera de Malasia Malasia
ISO 3166-2 MY-08
Tipu d'entidá estáu de Malasia
Capital Ipoh
Cabezaleru/a del gobiernu Nazrin Shah of Perak
División
Xeografía
Coordenaes 4°45′N 101°00′E / 4.75°N 101°E / 4.75; 101
Superficie 21035 km²
Llenda con Provincia de Yala (es) Traducir, Kelantan (es) Traducir, Pahang, Selangor (es) Traducir, Tailandia y Kedah
Demografía
Población 2 258 428 hab.
Densidá 107,37 hab/km²
Más información
Estaya horaria UTC+08:00
perak.gov.my
Cambiar los datos en Wikidata

Perak (en jawi: ڨيرق) ye unu de los 13 estaos de Malasia. Ye'l segundu más grande de la Malasia Peninsular, partiendo con Kedah y Tailandia al norte, Penang al noroeste, Kelantan y Pahang al este, Selangor al sur y l'estrechu de Malaca al oeste.

Etimoloxía[editar | editar la fonte]

El nome árabe honoríficu d'esti estáu ye Perak Darul Ridzuan (ڨيرق دار الرّضوان "Tierres de Gracia"), Plantía:Lang-ms significa plata. Esti nome probablemente débese al color del estañu. Mientres la década de 1890, col depósitu aluvial d'estañu más importante del mundu, Perak yera una de les xoyes de la corona del Imperiu británicu. Tamién, dizse que'l nome provién del rellumu de los pexes so l'agua, que llucíen como plata.

Historia[editar | editar la fonte]

La lleenda fala d'un reinu hindú-malayu llamáu Gangga Negara nel noroeste de Perak.[1] Descubrimientos arqueolóxicos indiquen que Perak tuvo habitáu dende tiempos prehistóricos.[2]

La historia moderna de Perak empieza cola cayida del Sultanatu de Malacca. El fíu mayor del Sultán de Melaka (Sultán Mahmud Shah), Rajá Muzaffar Shah, fuxendo de la conquista portuguesa de 1511, estableció la so propia dinastía nes veres del Sungai Perak (Ríu Perak), en 1528. Al ser Perak una área rica en estañu, yera constantemente amenazada polos estranxeros. Nel sieglu XVII l'Imperiu holandés intentó ensin ésitu monopolizar el comerciu del estañu, y construyó fuertes na desaguada del ríu Perak y na isla Pangkor. Los primeros antecedentes de la llegada de los Países Baxos en Perak empecipiar en 1641, cuando prindaron l'estrechu de Malaca pa tomar el control del comerciu del mineral d'estañu y el comerciu de especies. El holandeses trataron de monopolizar el comerciu del estañu en Perak, influyendo al Sultán Muzaffar Syah, pero nun tuvieron ésitu. Depués volviéronse escontra Sultanah Tajul Alam Safiatuddin, el sultán de Aceh, solicitándo-y permisu pal comerciu de Perak. Esto obligó al sultán de Perak a roblar el tratáu que permitió a los neerlandeses construyir les sos plantes en Kuala Perak 15 d'agostu de 1650, lo que causó descontentu ente l'aristocracia de Perak.

En 1651 el pueblu de Perak atacó les bases holandeses, que fueron abandonaes. En 1670 volvieron reclamaos poles autoridaes de Perak, medroses d'una invasión del Reinu de Siam. Esta situación enllargar hasta 1685, con un nuevu ataque, esta vegada definitivu.

Mientres el sieglu XVIII, los indonesios y los tailandeses intentaron invadir Perak. La intervención británica foi lo único que torgó que l'estáu fuera anexáu a Tailandia. Anque los británicos nun principiu calteníense ronciegos a establecer una presencia colonial en Malasia Peninsular, les crecientes inversiones nes mines d'estañu atraxeron un gran afluente de chinos, que formaron grupos rivales, aliaos colos xefes malayos y los gánsteres locales, y llucharon pol control de les mines. El sultanatu de Perak, arreyáu nuna estensa engarradiella pola socesión, nun pudo caltener l'orde. Foi'l Sultán Abdullah quien sofitáu polos ingleses facer col poder. A cambéu los británicos empecipiaben el so control sobre Perak, dominiu que s'enllargó hasta 1957, añu nel que la Federación Malaya, de la que ye parte Perak, aportó a la independencia.

Demografía[editar | editar la fonte]

Anguaño, la población de Perak ye d'aproximao 2 millones de persones.[3] Nun momentu aportó a l'estáu más pobláu de Malasia, pero l'amenorgamientu de la industria del estañu causó un deterioru económicu del qu'inda tien de recuperase, y de la mesma causó una emigración de mano d'obra escontra estaos con más crecedera, como Penang, Selangor o Kuala Lumpur. La composición étnica de la población, según les estimaciones de 2001, ye de: 44% de malayos (962.050), 42% de chinos (924.000), 14% d'indios (308.600), y otros (50.000).

Conceyos[editar | editar la fonte]

Perak Modernu ta estremáu en 9 distritos alministrativos o "daerah" en malayu. Estos 9 distritos tán estremaos en conceyos alministrativos.

  • Kinta- Población: 751,825; Área: 1,958 km².
  1. Majlis Bandaraya Ipoh
  2. Majlis Daerah Kinta Selatan
  3. Majlid Daerah Kinta Barat
  1. Majlis Perbandaran Taiping (Centru alministrativu)
  2. Majlis Daerah Selama (Parte norte del distritu alministrativu)
  1. Majlis Perbandaran Teluk Intan (Majlis Daerah Hilir Perak)
  • Manjung- Población: 191,004; Área: 1,168 km².
  1. Majlis Perbandaran Manjung (Majlis Daerah Manjung)
  1. Majlis Daerah Tapah
  2. Majlis Daerah Tanjong Malim
  • Kerian- Población: 52,651; Área: 938 km².
  1. Majlis Daerah Kerian
  1. Majlis Perbandaran Kuala Kangsar (Majlis Daerah Kuala Kangsar)
  • Hulu Perak- Población: 82,195; Área: 6,558 km².
  1. Majlis Daerah Gerik
  2. Majlis Daerah Pengkalan Hulu
  3. Malis Daerah Lenggong
  1. Majlis Daerah Perak Tengah

Estos distritos tán estremaos en ciudaes que son políticamente más significativos. Les principales ciudaes en Perak son:

  1. Ipoh
  2. Taiping
  3. Teluk Intan
  4. Sungai Siput
  5. Kuala Kangsar
  6. Lumut
  7. Batu Gajah
  8. Tanjung Malim

Economía[editar | editar la fonte]

Históricamente apoderada pol cauchu y l'estracción del estañu, la economía de Perak sufrió gravemente cola cayida d'eses industries. Apocayá fixéronse esfuercios pa camudar la economía basada nuna sola producción escontra una industrial/manufacturera.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]