Partit Socialista de Mallorca

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Partit Socialista de Mallorca - Entesa
Secretaría xeneral Gabriel Barceló
Fundación 1976
Sede C/Isidoro Antillón, 9, baxu, 07006 - Palma de Mallorca
Estáu Bandera d'España España
Ideoloxía política Izquierda, socialismu democrático, ecoloxismu, feminismu, nacionalismu catalano
Páxina web www.psm-entesa.cat
Cambiar los datos en Wikidata

El Partit Socialista de Mallorca (PSM) (Partíu Socialista de Mallorca) ye un partíu políticu d'ideoloxía socialista, ecoloxista y nacionalista mallorquín, integráu anguaño na federación PSM-Entesa Nacionalista xuntu con partíos de Menorca y Eivissa amás d'otres fuercies polítiques de calter llocal. Tamién forma parte d'una coalición política llamada Més per Mallorca, xunto a IniciativaVerds.

Dende l'añu 2008, forma parte de l'Alianza Llibre Europea, grupu confederáu con Los Verdes nel Parllamentu Européu. En 2013, integró nel so senu al partíu Entesa per Mallorca, adoptando la denominación Partit Socialista de Mallorca - Entesa (PSM-ENTESA).[1][2]

Ideoloxía[editar | editar la fonte]

El PSM definir a sigo mesmu como una organización política que tien como oxetivu fundamental la lliberación nacional y la xusticia social pa les Islles Baleares y el conxuntu de los Países Catalanes[ensin referencies]. D'esta manera, defínese como un partíu d'ámbitu mallorquín, nacionalista, ecoloxista, pacifista, progresista y democráticu qu'asume les fontes fundamentales del socialismu democrático y de la tradición nacionalista autóctona o mallorquinismo políticu.

Historia[editar | editar la fonte]

El PSM nació nel mes de febreru de 1976 col nome de Partit Socialista de les Illes, tresformándose nel Partit Socialista de Mallorca (PSM) n'avientu de 1977. Formó parte de la Federación de Partíos Socialistes y allegó a les eleiciones xenerales de 1977 en coalición col Partíu Socialista Popular nes llistes d'Unidá Socialista, ensin consiguir representación parllamentaria. Al contrariu que munchos de los partíos que pertenecieren a la FPS, nun s'integró nel PSOE.

A finales de 1978, el Col·lectiu Socialista i Nacionalista fundir col PSM mientres l'IV Congresu, celebráu n'Inca. En 1984, tomó'l nome de PSM-Esquerra Nacionalista y, en 1990, el nome camuda de nuevu, nesta ocasión a PSM-Nacionalistes de Mallorca. En 1989, formóse una alianza ente'l Partit Socialista de Mallorca, el Partit Socialista de Menorca y la Entesa Nacionalista i Ecoloxista d'Eivissa, amás de dellos grupos independientes, constituyéndose la Federació d'Esquerres Nacionalistes o Federació de l'Esquerra Nacionalista de les Illes Balears (Federación de la Izquierda Nacionalista de les Islles Baleares, FENIB). En 1993, Convergència Nacionalista Balear empresta'l so sofitu nes eleiciones autonómica al PSM-NM y parte de la so militancia entra nel partíu. Cola integración de más grupos de nacionalistes baleares en 1998, la FENIB, col PSM-NM como principal impulsor, tresformar na federación PSM - Entesa Nacionalista.

Dende les primeres eleiciones al Parllamentu de les Islles Baleares nel añu 1983, movióse nuna orquilla que va del 7% al 15% de los sufraxos en Mallorca, formando siempres grupu parllamentariu propiu, conxuntamente col so homónimu de Menorca. Sicasí, nunca llogró representación nes eleiciones xenerales a les Cortes españoles. Hasta 1995 tuvo siempres na oposición del PP, gobernando ésti siempres en solitariu, o bien en coalición colos rexonalistes d'Unión Mallorquina. Dempués de les eleiciones de 1995, roblóse un alcuerdu progresista pa gobernar el Conseyu Insular de Mallorca, conxuntamente con PSOE y UM, cuntando col sofitu de Izquierda Xunida (España)|Esquerra Xunida]] que nun entró nel gobiernu insular. Magar ello, el Gobiernu de les Islles Baleares siguió en manes del PP, hasta les eleiciones autonómiques de 1999, onde perdió la mayoría absoluta y reeditóse el pactu del Clonsel de Mallorca, cuntando esta vegada con Izquierda Xunida (España)|Esquerra Xunida]] y los Verdes nel Gobiernu. Esta esperiencia de gobiernu progresista, llamáu "Apaute de Progrés" duró una llexislatura. Nel 2003, el PP recuperó la mayoría absoluta, magar llegó a un alcuerdu con UM.

Col fin de consiguir representación nel Congresu de los Diputaos el PSM asociar con otres fuercies progresistes, ecoloxistes y nacionalistes (o bien federalistes), na candidatura Progressistes per les Illes Balears conxuntamente con Izquierda Xunida (España)|Esquerra Xunida]], los Verdes y Esquerra Republicana. Llogró 40.289 votos (12%), quedándose a les puertes de consiguir el primer escañu balear que non fora d'una fuercia d'ámbitu estatal.

Nel congresu del añu 2006, Gabriel Barceló propunxo estrechar la rellación con estes fuercies progresistes, ecoloxistes y nacionalistes cola creación del Bloc per Mallorca, una coalición de vocación más permanente que Progressistes. Venció la propuesta del Bloc, per un estrechu marxe, lo que favoreció una pequeña dixebra (Entesa per Mallorca). Nes eleiciones de 2007, el Bloc llogró 37.572 votos (11 %), consiguiendo 4 diputaos autonómicos (2 d'ellos del PSM) y 3 nel Conseyu Insular de Mallorca (1 del PSM). Tres ello, el PSM y los otros partíos del Bloc decidieron entrar nos gobiernos autonómicos, insulares y na ciudá de Palma, en coalición con PSOE y UM.

En 2008, el PSM presentar al Congresu de los Diputaos conxuntamente con UM, Esquerra Republicana en Baleares y los biforcaos d'Entesa per Mallorca, presentando la candidatura nacionalista "Unitat per les Illes". Sicasí, esta decisión atopar cola oposición del 27% del so conseyu de direición política, destacando'l refugu llográu poles mocedaes del partíu a apautar con Xunió Mallorquina y con: Esquerra Republicana y los biforcaos d'Entesa per Mallorca.

N'abril de 2008 convertir en miembru de plenu derechu de l'Alianza Llibre Europea

Nun se presentó a les eleiciones europees de 2009, dempués de les condiciones impuestes por Esquerra Republicana y Entesa per Mallorca. Pa incluyilos na coalición Europa de los Pueblos Verdes ciscaben un pactu global qu'incluyera les eleiciones autonómiques. Esti fechu deterioró la rellación ente'l PSM y Esquerra Republicana.

De cara a les eleiciones al Parllamentu autonómicu y al Conseyu Insular de Mallorca de 2011, el 20 congresu del PSM aprobó en xunu de 2010 conformar una coalición con Els Verds de Mallorca y con Iniciativa d'Esquerres (partíu ecosocialista autóctona resultancia de la división de Esquerra Xunida de les Illes Balears).

Mocedaes[editar | editar la fonte]

En 1987, creáronse les mocedaes del partíu como Joves d'Esquerra Nacionalista-PSM (Mozos d'Izquierda Nacionalista-PSM, JEN-PSM) sol lema "Llucha con nós". El primer secretariu xeneral foi Bernat Aguiló i Siquier. El 14 d'abril de 2012 celebraron el so XI Congresu sol lema "La llucha continua" nel que se reelixó como secretariu xeneral a Lluís Apesteguia. Son miembros de plenu derechu de les mocedaes de l'Alianza Llibre Europea y caltienen rellaciones internacionales intenses con organizaciones soberanistas d'otros pueblos ensin estáu y de la izquierda tresformadora europea.[ensin referencies]

Símbolos[editar | editar la fonte]

El PSM utilizó nos sos los primeros tiempos la señera col mapa de Mallorca de color blancu (bordiáu de negru) en mediu. Tamién una bandera colorada col nome completu y les iniciales (PSM) y el mapa, tou blancu, según una combinación de dambes, bandera 2/3 colorada sobre 1/3 coles barres catalanes, el nome o les sigles (o dambos) en lletres blanques na parte colorada.

La bandera más frecuente mientres un tiempu foi la colorada coles lletres PSM (o otres). Más tarde pasóse a la clásica bandera blanca col logotipu.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. El PSM i Entesa s'integren nuna nova formació noticia en Vilaweb del 23 de febreru de 2013
  2. Entesa i PSM, junts de nou 7 anys després del congrés de Can Els estatuts de la formació defensen el dret de les Balears a constituyir-s'en estat. Els caps de llista a les eleccions seran elegits en xunes primàries obertes a tots els ciutadans - noticia en DBalears del 24 de febreru de 2013

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]




Partit Socialista de Mallorca