Partíu Animalista Contra'l Maltratu Animal

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Partíu Animalista Contra'l Maltratu Animal
Acrónimu PACMA
Presidente Laura Duarte Domínguez[1]
Fundación 24  de febreru de 2003
Sede Madrid
Estáu Bandera d'España España
Ideoloxía política Ecoloxismu, antitauromaquia, Pacifismu, Drechos de los animales, bienestar de los animales, xusticia social y derechos humanos
Afiliación europea Animal Politics EU
Páxina web www.pacma.es/
Cambiar los datos en Wikidata

El Partíu Animalista Contra'l Maltratu Animal (PACMA) ye un partíu políticu español fundáu en 2003 que llucha polos derechos de los animales, el mediu ambiente y la xusticia social. Coles mesmes, dende'l refugu al especismu, defende la promoción del vexetarianismu y del veganismu. La so sede central atópase en Madrid.

Programa[editar | editar la fonte]

Manifestación contra'l Tornéu del Toru de la Vega el 14 de setiembre de 2013.
Manifestación contra la tauromaquia'l 10 de setiembre de 2016.
Manifestación del PACMA na Puerta del Sol el 10 de setiembre de 2016.

El programa políticu del Partíu Animalista tien por oxetivu la defensa de los derechos de los animales y avanzar hacia una sociedá más xusto pa toos, reconsiderando'l tratu que se-y da a los animales. Pa ello deféndense midíes pa fomentar les adopciones d'animales, l'endurecimientu de les penes del Códigu penal por maltratu animal, la llegalización del accesu de los animales a los tresportes públicos, y el fin de los espectáculos con animales (circos,[2] corríes de toros y festexos taurinos,[3][4] festexos populares, zoolóxicos, acuarios, etc.). Otres de les midíes defendíes son la prohibición de la caza y la pesca deportiva, el pieslle de les granxes pelliteres y granxes de fuagrás y el desenvolvimientu d'alternatives a la esperimentación con animales. Coles mesmes, PACMA, defende la llibertá d'eleición y l'accesu a l'alimentación vegana, propón una opción de menú ensin alimentos d'orixe animal nos comedores de los centros públicos y en restaurantes.[5]

El programa de PACMA enceta en parte cuestiones como la del salariu mínimu, que propón xubir. Coles mesmes, el partíu nun ta d'alcuerdu cola llamada Llei mordaza y de la Reforma llaboral de 2012.[6] En política esterior el so programa llindar a promover la cooperación al desenvolvimientu.[6]

Historia[editar | editar la fonte]

Surdió origiorixinalmente col nome «Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal» a partir de la xunión de diversos coleutivos antitaurinos y de defensa de los animales. El 25 de xunu de 2011, na Asamblea Estatal del partíu, camudóse'l nome al actual.

Resultaos eleutorales[editar | editar la fonte]

Eleiciones municipales[editar | editar la fonte]

Los primeros comicios a los que se presentó'l PACMA foron les eleiciones municipales de 2003, onde mamás se presenten en Bilbao con 484 votos y el 0,25% de los votos, y en Sopelana con 25 votos y el 0,41%.

Nes eleiciones municipales de 2007, el PACMA se presentó en 12 conceyos (Amposta, Barcelona, Camarles, Guadalaxara, Llión, Madrid, Málaga, Sevilla, Tordesillas, Valladolid y Vitoria), nun algamó conceyales pero llogró 10 601 votos. Naquelles eleiciones, el músicu Elliott Murphy fixo un conciertu gratuitu en Barcelona como sofitu al PACMA.

Nes eleiciones municipales de 2011, el PACMA se presentó en 34 conceyos llogrando 26 384 votos (0,12 %). Nes eleiciones municipales de 2015 dobló los resultaos de los sos anteriores comicios (55 228 votos) pesie a presentase tan solo en 29 conceyos. Nes eleiciones municipales de 2019, el PACMA de presentó namás en 23 conceyos, llogrando los meyores resultaos en Santa Cruz de Tenerife (1,59%), Palma de Mallorca (1,39%) y Málaga (1,34%)

Añu Votos % Conceyales
2003 509 0
2007 10 601 0
2011 26 384 0,12 0
2015 55 228 0,25 0
2019 47 145 0,96 0

Eleiciones autonómiques[editar | editar la fonte]

Nes eleiciones autonómiques de 2007, el PACMA de presentó namás en dos autonomíes (Comunidá de Madrid y Cantabria) llogrando un sofitu de 7089 votos ente dambes. Nes eleiciones autonómiques de 2011, el PACMA llogró 36 926 votos.

Destaquen coles mesmes los resultaos eleutorales en Cataluña, onde'l Partíu Animalista pasó de llograr 14 238 votos en 2010 a llograr 20 861 votos en 2012 y n'Andalucía, onde pasó de 8781 votos en 2012 a 31 840 votos en 2015, triplicando les sos resultancies nesta última comunidá.

Nes eleiciones autonómiques de 2015, el PACMA participó en 13 autonomíes y triplicó les sos resultancies, llogrando 102 700 votos. Na comunidá catalana les eleiciones se celebraron meses dempués, en septiembre, y la formación llogró 28 897 votos.

Nes Eleiciones al Parllamentu d'Andalucía de 2018, delles encuestes daben la posibilidá de llograr 2 parllamentarios al superar en Xaén y Málaga la barrera del 3 % necesariu pa entrar na repartida d'escaños. El PACMA llogró unes resultancies hestóriques, doblando los resultaos de 2015, pasando de 31 858 votos a consiguir 69 905 votos, con un porcentaxe de votu del 1,93 %, quedando como la mayor fuercia extraparllamentaria a nivel xeneral andaluz, siendo la mayor fuercia extraparllamentaria en 7 de les 8 provincies.

Nes Eleiciones autonómiques de 2019, el PACMA presentóse en toles comunidaes a esceición de Navarra. Les resultancies son bastante discretos, llogrando un porcentaxe de votu ente'l 0,5-0,8%, quitando Baleares y Canaries con un 1,43% y un 1,16% respectivamente.

Añu Votos Porcentaxe Diputaos
Cataluña 2006 13 730 0,47 0
Autonómiques 2007 7089 0
Cataluña 2010 14 238 0,45 0
Autonómiques 2011 36 926 0
Cataluña 2012 20 861 0,57 0
Andalucía 2012 8781 0,23 0
Andalucía 2015 31 735 0,80 0
Autonómiques 2015 102 700 0
Cataluña 2015 30 157 0,73 0
Cataluña 2017 38 743 0,88 0
Andalucía 2018 69 905 1,93 0
Comunidá Valenciana 2019 37 972 1,42 0
Autonómiques de 2019 77 440 0,78 0

Eleiciones xenerales[editar | editar la fonte]

Nes eleiciones xenerales de 2004, el PACMA presentó candidatures al Senáu en 16 provincies españoles, llogrando un total de 64 947 votos, siendo la segunda fuercia extraparllamentaria más votada. Pa les eleiciones xenerales de 2008, el PACMA presentó candidatures pal 90 % de les circunscripciones, tantu nel Congresu como nel Senáu. El PACMA llogró 44 795 votos al Congresu, siendo la cuarta fuerza extraparlamentaria, llogrando nel Senáu 132 077 votos.

De cara a les eleiciones xenerales de 2011, el PACMA presentar en 47 de les 52 circunscripciones electorales españoles. A falta del recuentu del votu de residentes nel estranxeru, la resultancia foi de 374 483 votos pal Senáu y 102 144 votos (0,41 %) pal Congresu,​ siendo ún de los partíos que más ameyoró les sos resultancies al respective de 2008, convirtiéndose na segunda fuercia extraparllamentaria n'España. Nestes eleiciones, per primer vegada, el PACMA amplió'l so programa eleutoral a cuestiones sociales qu'afecten a los humanos: educación y sanidá pública cmde calidá, etc.

Nes eleiciones xenerales de 2015, el PACMA presentóse per primer vegada en toles circunscripciones, y dobló les sos resultancies al recibir más de 220 369 votos (0,87 %) pal Congresu, superando a formaciones con presencia previa nel Congresu como UPyD y Unió convirtiéndose na principal fuercia extraparllamentaria n'España. Ente tolos sos candidatos al Senáu atroparon más d'un millón de votos, pero nun llograron representación na cámara.

Nes eleiciones xenerales de 2016 presentóse en toles circunscripciones, consiguiendo 286 702 votos pal Congresu y 1 213 871 votos pal Senáu, quedando nuevamente ensin representación parllamentaria, superando en votos a otres formaciones que sí consiguieron representación como Euskal Herria Bildu (EH Bildu) y Coalición Canaria y siendo la primer fuercia extraparllamentaria d'España

Pa les eleiciones xenerales d'España de 2019, el CIS otorgaba la posibilidá d'entrar nel Congresu con dos escaños, ún pola provincia de Valencia y otru pola provincia de Barcelona. Anque consiguió más de 40 000 votos que nos anteriores comicios y superó los 320 000 votos, nun consiguió nengún escañu, yá qu'en nenguna provincia llogró'l mínimu pa la repartida d'escaños, quedando la provincia de Málaga cerca del 2 %. Superó en votos a cinco formaciones que sí llograron escaños: EH Bildu, Coalicion Canaria, Navarra Suma, Compromís y el Partíu Rexonalista de Cantabria, al que superó por más de 273 000 votos.

Resultaos eleutorales nes eleiciones al Congresu
Añu Votos Porcentaxe Diputaos
2008 44 795 0,14 0
2011 102 144 0,42 0
2015 220 369 0,87 0
2016 286 702 1,19 0
2019 326 045 1,45 0
Resultaos eleutorales nes eleiciones al Senáu
Añu Votos Porcentaxe Senadores
2004 64 497 0
2008 132 077 0
2011 374 483 0
2015 1 034 617 0
2016 1 213 871 0
2019 1 303 984 0

Eleiciones europees[editar | editar la fonte]

El PACMA presentóse por primer vegada a los comicios europeos nes eleiciones al Parllamentu Européu de 2009, nos cualos llogró 41.913 votos (0,27 %), siendo la novena fuercia más votada y la tercera ente les que nun llograron representación. Llogró los sos meyores resultaos en Cataluña, col 0,56 % de los votos.

Nes eleiciones al Parllamentu Européu de 2014, el Partíu Animalista cuadruplicó les sos resultancies con un total de 177.499 votos (1,13 %) siendo la décimosegunda fuercia más votada y la segunda ensin representación parllamentaria.

Pa les eleiciones al Parlamentu Européu de 2019, les encuestes daben ente 1 y 3 escaños al PACMA, entrando per primer vegada nuna institución.

Añu Votos Porcentaxe Diputaos
2009 41 913 0,26 0
2014 177 499 1,13 0
2019 294.657 1,31 0

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

  1. https://www.publico.es/politica/pacma-elige-laura-duarte-nueva-presidenta-partido.html
  2. Exigen que Valencia prohiba los animales en circos porque "maltratan para entretener” 29.12.2008 20 minutos
  3. "Nun entiendo que tirar una cabra dende un campanariu considérese cultura" 26.02.2008 20 minutos
  4. Partíu Antitaurino Contra'l Maltratu Animal reclama a la Xunta que nun dexe la celebración del toru xubilo 09-11-2008 soitu.es
  5. Programa políticu, PACMA.
  6. 6,0 6,1 sos propuestes electorales_mientres_torbolín_animalista_chisca_los_principales_partíos_94219_1012.html?o=-QVQfjaW_Pwe8_wuYEukxyxlxYqwRchT9OUFKwWiHHU&n=FKuXOVi8_mjGu4WX4WeemSykTFZwiBbLGSgZpFdmJnI Propuestes (y ausencies) destacaes del programa de Pacma para'l 28A Consultáu'l 23 d'abril de 2019.