Parllamentu d'Australia

De Wikipedia
Parllamentu d'Australia
Datos xenerales
Tipu parlamentu y bicameralismu
Estáu Bandera de Australia Australia
Sede Parliament House (es) Traducir
Formáu por Cámara de Representantes de Australia (es) Traducir
Senado de Australia (es) Traducir
monarca d'Australia
Composición
Númberu d'escaños 227
Más información
aph.gov.au
Cambiar los datos en Wikidata
Edificiu del Parllamentu dende'l llagu Burley Griffin en Canberra.

Parliament House atópase en Canberra, la capital d'Australia. Foi inauguráu'l 9 de mayu de 1988 pola Reina Sabela II del Reinu Xuníu y d'Australia. El so costu de construcción foi de más de $ 1.1 mil millones. Nel momentu de la so construcción foi l'edificiu más caru nel hemisferiu sur. Antes de 1988, el Parllamentu d'Australia axuntar nel Parllamentu provisional, qu'agora ye conocíu como "Casa Vieya del Parllamentu".

El Parllamentu d'Australia ostenta'l poder llexislativu n'Australia. Acordies cola Seición Primera de la Constitución, el Parllamentu ta compuestu pola Reina d'Australia, la Cámara de Representantes (la cámara baxa) y el Senáu (la cámara alta). El Gobernador Xeneral suel exercer les funciones de la Reina na so representación. Anque la seguridá viose bien reforzada nos últimos años, gran parte del edificiu abrir al públicu.

"Cámara Vieya"[editar | editar la fonte]

Apertura del Parllamentu Australianu en Canberra.

Dempués de la Primer Guerra Mundial creóse'l Comité Consultivu de la Capital Federal pa preparar Camberra pa ser la sede del gobiernu, incluyendo la construcción d'un Edificiu del Parllamentu. El comité decidió que sería meyor llevantar una construcción "provisional" que sirviría por unos agoraos 50 años hasta crear una nueva y permanente Cámara. En realidá, el Vieyu Parllamentu foi la sede de la institución mientres 61 años.

"Cámara Nueva"[editar | editar la fonte]

Fraser en 1978, el gobiernu decidió dar en un nuevu edificiu en Capital Hill, y el Parllamentu creóse l'Autoridá de Construcción. A dos etapes de competencia anuncióse, pa lo cual consultó a l'Autoridá del Real Institutu Australianu d'Arquiteutos y, xunto cola Comisión Nacional de Desenvolvimientu de la Capitalización, va poner a disposición de los competidores y la competencia una curtiu documentos. El concursu llamó 329 entraes procedentes de 28 países.

El ganador de la competencia foi la sede en Nueva York, firma arquitectónica de Mitchell / Giurgola, con él nel llugar de trabayu empobináu pol arquiteutu italianu Romaldo Giurgola, con un diseñu qu'implicaba soterrar más baxu del edificiu Capital Hill, y llimitación l'edificiu con una enorme aguya rematada por una gran bandera australiana. Les fachaes, sicasí, deliberadamente fíxose ecu de los diseños de l'antigua Casa del Parllamentu, de cuenta qu'hai una paecencia de familia, a pesar de la enorme diferencia d'escala.

Historia[editar | editar la fonte]

La construcción empezó en 1981, y de la Cámara tenía la intención de tar llistu nel Día d'Australia, el 26 de xineru de 1988, el 200 aniversariu del asentamientu européu n'Australia. Espérase que cueste US $ 220 millones. Nin el plazu nin el presupuestu cumpliéronse [cita necesaria]. L'edificiu foi finalmente inauguráu pola Reina Elizabeth II el 9 de mayu de 1988, l'aniversariu de l'apertura de la primer Asamblea Federal en Melbourne el 9 de mayu de 1901 pol duque de Cornualles y York (más tarde el rei George V), y de provisional Parllamentu en Canberra el 9 de mayu de 1927 pol duque de York (más tarde el Rei George VI).

Dende enriba, el diseñu del sitiu ta na forma de dos bumerangs dientro d'un círculu. Gran parte del edificiu ta soterráu debaxo de Capital Hill, pero la xunta de les cámares y l'agospiamientu pa los parllamentarios son llibres dientro de les armes en forma de bumerán.

Arquiteutura[editar | editar la fonte]

The Great Hall.

Hai 25.000 lloses de granitu na que les parés curves, puestu d'estremu a estremu, que s'estienden a 46 quilómetros. L'edificiu rique 300.000 metros cúbicos de formigón, suficiente pa construyir 25 Cases de la Ópera de Sydney y tien una vida útil de siquier 200 años. L'edificiu cunta con 4700 habitaciones y 2416 relós que s'utilicen pa la votación. Nun día la sesión podría haber ente 2000 y 3000 persones que trabayen ellí.

El pabellón de los 81 metros de mástil ye 12.8m de 6.4m, aproximao'l tamañu de la metá d'una pista de tenis. El mástil pesa 220 tonelaes y ta fechu d'aceru inoxidable apolazáu de Newcastle, Nueva Gales del Sur. Foi diseñáu pa ser el pináculo del Parllamentu y ye un símbolu fácilmente reconocible de gobiernu nacional. Ye visible dende l'esterior mientres el día y dientro de la Casa del Parllamentu y pela nueche allumada. La bandera en sí pesa aproximao 15 kg.


Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]