Pagoda Leifeng

De Wikipedia
Paisaxe cultural del Llagu del Oeste en Hangzhou
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
Pagoda Leifeng.
Llugar  China
Criterios Cultural: ii, iii, vi
Referencia 1334
Inscripción 2011 (XXXV Sesión)
Área Asia y Oceanía
Cambiar los datos en Wikidata
Primer planu de la pagoda.

La Pagoda Leifeng (chinu: 雷峰塔; pinyin: Léi Fēng Tǎ) ye una torre de cinco pisos d'altor y ocho lados, allugada sobre la Llomba del Atapecer[1] y al sur del Llagu del Oeste en Hangzhou. Construyida orixinalmente en 975 d.C., derrumbar en 1924 pero foi reconstruyida en 2002 y dende la so reapertura foi una popular atraición turística.

Edificiu orixinal[editar | editar la fonte]

La pagoda orixinal foi construyíu en 975 d.C., mientres el periodu de les cinco dinastíes y diez reinos, por orde del rei Qian Chu (nacíu Qian Hongchu) de Wuyue. Foi construyida pa celebrar la nacencia del fíu de Qian Chu col so concubina favorita, Huang Fei.[2] La Pagoda Leifeng yera una estructura octogonal de cinco pisos construyida con madera y lladriyu y con una base construyida tamién con lladriyos.

Pirates xaponeses atacaron Hangzhou mientres la dinastía Ming. Como abarruntaben que la pagoda contenía armes quemaron los elementos de madera, dexando tan solo la cadarma de lladriyu, como puede comprobase nes pintures Ming del Llagu del Oeste.

La Pagoda Leifeng convertir n'unu de los diez llugares d'interés del Llagu Oeste gracies a la lleenda de la Culiebra Blanca.

Más tarde, una superstición qu'aseguraba que los lladriyos de la torre repelían les enfermedaes y preveníen les desgracies provocó que munches persones empezaren a robar lladriyos de la torre[2] pa molelos y faer polvu con ellos. La pagoda derrumbóse finalmente la tarde del 25 de setiembre de 1924 por cuenta del so mala traza.

Con al respective de la cuestión de la esistencia d'un mausoléu debaxo de la pagoda, aldericar mientres años hasta que por fin s'usó un radar pa comprobalo. El 11 de marzu de 2001 escavóse'l mausoléu y atopáronse munches ayalgues, ente ellos una cabeza de Buda cubierta d'oru y plata.

Reconstrucción[editar | editar la fonte]

N'ochobre de 1999, los gobiernos provincial y municipal decidieron reconstruyir la Pagoda Leifeng sobre les ruines de l'antigua y la nueva pagoda foi inaugurada'l 25 d'ochobre de 2002. Ta compuesta de 1400 tonelaes d'aceru más 200 tonelaes de partes de cobre y consta de cuatro ascensores turísticos y equipamientu modernu como aire acondicionáu, televisiones y altavoces. Na entrada de la pagoda hai dos escaleres mecániques que lleven a los visitantes hasta la base del edificiu.[1]

La base orixinal de la pagoda caltener en bon estáu, al igual que les ayalgues descubiertes na cámara soterraña.

El 24 de xunu de 2011 este y otros elementos que conformen el paisaxe cultural del Llagu del Oeste en Hangzhou fueron declaraos Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 Alberto Moreno (18 d'ochobre de 2010). «ciudá-del llagu-del oeste.html Hangzhou - La ciudá del Llagu del Oeste». Consultáu'l 6 de febreru de 2012.
  2. 2,0 2,1 «Leifeng Pagoda» (inglés). Archiváu dende l'orixinal, el 4 d'ochobre de 2011. Consultáu'l 6 de febreru de 2012.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]