Pabellón de les foles azules

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Xardinos clásicos de Suzhou
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
Canglang ting UNESCO.jpg
Pabellón Canglang.
Llugar Flag of the People's Republic of China.svg China
Criterios Cultural: i, ii, iii, iv, v
Referencia 813bis
Inscripción 1997 (XXI Sesión)
Estensiones 2000
Área Asia y Oceanía
Coordenaes non
Cambiar los datos en Wikidata

El Pabellón de les foles azules (chinu: 沧浪亭; pinyin: Cāng Làng Tíng; tamién traducíu como Pabellón Canglang o Pabellón de la Gran Fola) ye un destacáu xardín chinu en Suzhou, provincia de Jiangsu, China que, xunto a otros xardinos clásicos de Suzhou, foi proclamáu Patrimoniu de la Humanidá pola UNESCO. Atopar nel nᵘ 3 de la cai Canglangting.

Historia[editar | editar la fonte]

El "Pabellón de les foles azules" foi construyíu en 1044 por El so Shunqing (1008–1048), poeta de la dinastía Song, nun llugar onde enantes había un xardín de flores imperial del añu 960. Considérase-y el más antiguu de los xardinos clásicos de Suzhou protexíos pola UNESCO nel sentíu de qu'entá caltién el so esquema orixinal de la dinastía Song.[1] El nome deriva d'un versu del poema Pescadores de Qu Yuan (h. 340-278), un poeta del estáu meridional de Chu mientres el periodu de los Reinos Combatientes, nel so llibru Cantares del sur, "Si'l ríu Canglang ta puerco llavo los mios pies lodosos; si'l ríu Canglang ta llimpiu, llavo'l mio llazu".[2] Esti versu alude a un oficial honráu que se dixebra de la política primero qu'actuar d'una manera corrupta. El so Shunqing escoyó esto pa espresar los sos sentimientos tres el so apartamientu del cargu.

Tres la so muerte, el xardín pasó por munchos propietarios y cayó en desusu hasta 1696, cuando foi restauráu por Song Luo, el gobernador de la provincia de Jiangsu. En 1827 la propiedá foi tresferida al gobernador Tau Zhu y de nuevu en 1873 pasó al gobernador Zhang Shusheng.[2] En 1955 el xardín quedó abiertu al públicu y en 2000 foi añedíu a la llista de monumentos Patrimoniu de la Humanidá de la UNESCO.

Diseñu[editar | editar la fonte]

Esti xardín, con 1,6 ha d'estensión, estremar en dos seiciones principales.[1] El xardín ta asitiáu nuna caña de la corriente Fengxi que forma un estanque de lotos. El xardín tien 108 ventanes escarcavonaes, caúna con un diseñu únicu.[2]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 Suzhou, 2009
  2. 2,0 2,1 2,2 Yuan, 2004

Bibliografía[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]



Pabellón de las olas azules