Oral

De Wikipedia
Los orales marinos:
A) Oral marín diurna.
B) Oral terrestre nocherniega.

L'oral[1] ye un tipu de vientu local motiváu polos movimientos de mases d'aire debío al heteroxéneu calentamientu del relieve pol Sol. Esto da llugar a que se produzan movimientos verticales de les mases d'aire que provoquen vacíos y desequilibrios de presión. Col fin de restablecer estes inestabilidaes, nueves mases d'aire mover pa enllenar estos vacíos de baxa presión. Estrémense los siguientes tipos d'orales

  • Orales marinos. Alcontrar nes mariñes y prodúcense pol efeutu de les diferencies de calentamientu y enfriamientu qu'esperimenta la Tierra y les mases d'agua. Mientres el día la mayor temperatura de la tierra da llugar a ascendencies del aire calecíu que son rápido compensaes pola llegada d'aire frío procedente del mar o grandes llagos. Al anochecer hai un periodu d'aselu cuando les temperatures iguálense. Mientres la nueche'l mecanismu invertir al tar l'agua más caliente anque la velocidá del vientu suel ser menor por cuenta de que les diferencies nun son tan acusaes. Los monzones del suroeste d'Asia nun son más qu'un oral marino y terrestre a gran escala según la estación del añu. Los orales marinos esviaes pol efeutu Coriolis tienden a adquirir una direición práuticamente paralela a la mariña con vientos nidios y continuos d'ente 2 y 7 m/s.
  • Orales de valle y de monte. Similares a les anteriores producir pola diferencia de solazu y les diferencies de calentamientu del aire nes zones de cumes, cabeceres de los valles y fondos de los mesmos. Esto da llugar a que mientres el día produza una fuerte ascendencia sobre les fasteres espuestes al sol, según subsidencias na parte central del valle. A última hora del día asocede lo contrario, esto ye, dende les fasteres, que yá nun son calecíes pol sol, l'aire baxa por enfriamientu escontra'l fondu del valle llevantando l'aire entá templáu que se caltién nestos.

Referencies[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]