Nnenna Freelon

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Nnenna Freelon35mm film frames.svg
Nnenna Freelon, Clark Terry.jpg
Vida
Nacimientu

Cambridge (Massachusetts)28  de xunetu de 1954

(65 años)
Nacionalidá estauxunidense
Familia
Casáu/ada con Philip Freelon
Estudios
Estudios Simmons College Traducir
Oficiu
Oficiu actriz, cantantemúsica de jazz
Xéneru artísticu Jazz
Instrumentu musical voz
Discográfica Columbia Records
IMDb nm0293263
www.nnenna.com/index.html
Cambiar los datos en Wikidata

Nnenna Freelon, nació'l 28 de xunetu de 1954. Ye una artista estauxunidense que destacó nel ámbitu del jazz como cantante, compositora, productora y arreglista. Foi nomada cinco veces a los premios Grammy pol so trabayos como vocalista.[1]

Biografía[edit | edit source]

Nnenna Freelon nació y creció n'en Cambridge, Massachusetts. Yá de mozu participó, como munchos otros artistes nos sos empiezos, cantando na so comunidá relixosa, na Unión Baptist Church y St. Paul AM. Tien dos hermanos Melvin y Debbie. Nnenna graduar nel colexu Simmons de Massachusetts en Boston, con un títulu d'Alministración de Centros de Cuidos Sanitarios. Mientres un tiempu, trabayó pal Durham County Hospital Corporation, en Durham, Carolina del Norte. En 1979, casar col arquiteutu Philip G. Freelon,[2] y tien trés fíos.

Collaboraciones[edit | edit source]

Anque nos sos entamos profesionales tuvo venceyen colos servicios relixosu y social, darréu amplió los sos estudios con Yusef Lateef, y mientres dellos años tuvo con un grupu col baterista Woody Williams. Collaboró con artistes de la talla de Ray Charles, Ellis Marsalis, Al Jarreau, Anita Baker, Aretha Franklin, Dianne Reeves, Diana Krall, Ramsey Lewis, George Benson, Clark Terry, Herbie Hancock, Terence Blanchard, etcétera.

Dedicación pedagóxica[edit | edit source]

Nnenna Freelon dedicóse tamién a la enseñanza. Consiguió'l sofitu la National Association of Partners in Education, que representa a más de 400.000 programes nos Estaos Xuníos.[3] Ente los sos proyeutos educativos destaquen:

  • Conciertu con conversación, una dinámica interactiva coles audiencies na cual comparten esperiencies y participaciones dientro de als cantares qu'interpreten;
  • Escultura del soníu, una esperiencia con estudiantes con exercicios vocales pa investigar el pesu psicolóxico y emocional de los soníos.
  • Babysong, iniciativa pa enseñar y animar a los padres a promover el desenvolvimientu físico y emocional de los sos neños cantándo-yos y faciéndo-yos escuchar música yá de ñácaros y de forma regular y constante.

Premios y reconocencies[edit | edit source]

Esfrutó de la reconocencia per parte del públicu y de la crítica especializada recibiendo los siguientes gallardones:

  • Premiu Billie Holiday del prestixosu Academic Du Jazz.
  • Premiu Eubie Blake.
  • Premiu Lady of Soul, dos nominaciones.

Premios Grammy[edit | edit source]

Foi nomada cinco veces

Nnenna Freelon Grammy Awards History
Añu Categoría Xéneru Títulu Discográfica Resultáu
2005 Best Jazz Vocal Album Jazz Blueprint of a Lady -
Sketches of Billie Holiday
Concord Nomada
2001 Jazz Vocal Album Jazz Soulcall Concord Nomada
2001 Best Instrumental Arrangement
Accompanying a Vocal
Jazz Button Up Your Overcoat Concord Nomada
1998

Jazz

Maiden Voyage Concord Nomada
1996

Jazz

Shaking Free Concord Nomada

Obra[edit | edit source]

Discografía[edit | edit source]

Añu !Títulu !Xéneru !Discográfica !Clasificación[4]
1992 Nnenna Freelon Jazz Columbia #11
1993 Heritage Jazz Columbia #10
1994 Listen Jazz Columbia #20
1996 Shaking Free Jazz Concord
1998 Maiden Voyage Jazz Concord #10
2000 Soulcall Jazz Concord #13
2002 Tales of Wonder Jazz Concord #7
2003 Church - Songs of Soul and Inspiration
Various Artists - Ooh Child - Nnenna Freelon
Gospel Utv Records #157
2003 Live at The Kennedy Center, Washington D.C. Jazz Concord
2005 Blueprint of a Lady Jazz Concord #13
2008 Better Than Anything Jazz Concord

Discos de tributu[edit | edit source]

Filmografía[edit | edit source]

Tamién fixo trabayos pa películes.

Referencies[edit | edit source]

Enllaces esternos[edit | edit source]


Nnenna Freelon