Naturalización

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta

La naturalización o nacionalización (lléase tamién l'artículu "nacionalización") ye'l procesu pol cual un ciudadanu d'un Estáu adquier la nacionalidá d'un segundu col cual adquirió dellos venceyos productu de la estadía caltenida de manera llegal en dichu país o otros motivos, como'l matrimoniu o ascendencia directa (padres, güelos, etc.). P'aquelles persones que cumplen colos requisitos pa la mayoría d'edá, al adoptar una nacionalidá por naturalización, adquieren tamién la calidá de ciudadanos d'esi país.

La mayoría d'Estaos establecen que por que un ciudadanu d'otru país adquiera la so nacionalidá, debe primero arrenunciar a la so nacionalidá anterior ante un funcionariu públicu del so país. Sicasí esisten convenios billaterales o multillaterales pol cual los ciudadanos d'un país pueden adquirir la nacionalidá y la ciudadanía del otru país ensin necesidá d'arrenunciar a l'anterior, resultando una doble nacionalidá.

Naturalización per países[editar | editar la fonte]

En dellos países d'América adquierse la nacionalidá pol simple fechu de nacer nési país ( independiente de la nacionalidá de madre o de padre )

Polo xeneral , quien nacen n'Europa ( con madre y padre estranxeros ) nun adquieren la nacionalidá de nengún de los países d'Europa .


Arxentina[editar | editar la fonte]

La naturalización atópase regulada pol art. 20 de la Constitución Nacional, la Llei 346 y el so decretu reglamentariu 3213/84. Namái se riquir tener siquier 18 años d'edá, vivir nel país por dos años y solicitar la carta de ciudadanía a un xuez federal. El decretu establez como causales de refuga el tar procesáu en causa criminal, tar na cárcel por más de 3 años nos postreros 5 años, tener un mediu de vida deshonesto o cometer actos contra la democracia, delitos de lesa humanidá o qu'importen la concentración del poder. A diferencia d'otros países, nun hai un nexu causal ente la residencia llegal y la ciudadanía. Esto ye, puede solicitase la ciudadanía arxentina entá tando indocumentado una y bones el requisitu ye'l de vivir na Arxentina por 2 años. Les cortes aceptaron el trabayu irregular como trabayu honestu según la Corte Suprema reconoz dende 1928 que l'ingresu irregular pue ser iguáu por constituyir el llar con ánimu d'enraigono nel país. El requisitu de los 2 años puede ser sorteáu por tener fíos y/o cónyuge arxentín. Hai otres causales tamién.

Colombia[editar | editar la fonte]

La Constitución Política de 1991, nel so artículu 96[1] establez los parámetros que definen el derechu a la nacionalidá colombiana, según nesti mesmu méntase del derechu que tienen los estranxeros pal so naturalización n'alcuerdu a lo qu'establezan les lleis propies del país.[1] Nel mesmu enmárcase que los pueblos indíxenes que moren en zones fronterices tienen derechu a exercer la ciudadanía colombiana en base de primeres de reciprocidá que se tratar n'alcuerdos internacionales colos vecinos.[1]

Según la Llei 43 de 1993, adquierse la calidá de ciudadanu colombianu al axuntase les siguientes condiciones, nel casu d'estranxeros residentes:

Los estranxeros que moren nel territoriu colombianu pueden adoptar la ciudadanía colombiana si siendo estranxeros, demuestren que la so casa en Colombia duró cinco o más años continuos nel territoriu nacional. Pa'l españoles, el periodu ye de dos años continuos, y pa los nativos de cualquier país hispanoamericanu y del Caribe, un añu continuu[2]

Por que un estranxeru pueda aportar a la ciudadanía colombiana tien de manifestar la so voluntá sobre l'acoyimientu de la mesma, asina mesmu y n'alcuerdu a l'anterior llei tendrá de solicitar la so inscripción ante'l Ministeriu de Relaciones Esteriores de Colombia,[2] y nel casu de ciudadanos hispanoamericanos puede facer nes alcaldíes, y pal casu de los estranxeros non hispanos tamién pueden solicitar la so ciudadanía nes gobernaciones departamentales. Sía que non, tendrán de tramitar el rexistru civil de naturalización, y nél van poder inscribir si deseyar a los sos fíos menores d'edá que deseyé'l ciudadanu naturalizar.[3] Cabo apurrir que nengún ciudadanu que llograra la nacionalidá colombiana siendo estranxeru nun va deber de nenguna forma arrenunciar a la nacionalidá propia, y que nel casu de que l'estranxeru destaque nos campos del interés nacional puede llograr la ciudadanía colombiana col vistu bonu del gobiernu de Colombia y el del Ministeriu de Relaciones Esteriores si nun cumple con dalgún de los requisitos anteriores.[2][3][4]

Costa Rica[editar | editar la fonte]

Según la constitución nacional de Costa Rica, la nacionalidá puede llograse de les siguientes formes:

  • Naturalización por residencia: Pa naturalizase por esta llei, ríquese morar en Costa Rica de manera oficial per espaciu de cinco años, quien sían iberoamericanos y españoles por nacencia, y siete años, quien son de les demás nacionalidaes.
  • Naturalización por permanencia llegal nel país (más de 20 años): Pa naturalizase por esta llei, ríquese morar en Costa Rica de manera física per espaciu de 25 años o más.
  • Naturalización por matrimoniu: Pa naturalizase por esta modalidá, ríquese haber estáu casáu (a) con costarricense per espaciu de dos años y morar físicamente por esi mesmu periodu nel país.

Asina mesmu, distintes lleis axusten lo tocante a la naturalización y/o adopción de la ciudadanía costarricense:

  • Naturalización por Llei 1902 (Mayores de 25 años): Pa naturalizase por esta llei, ríquese nacer nel estranxeru, y ser fíu o fía de padre o madre costarricense por nacencia, mayor de 25 años, que nun fixera opción de nacionalidá y morar en Costa Rica físicamente per espaciu de 05 (cinco) años cuando'l llugar de nacencia sía en dalgún de los países iberoamericanos y 07 (siete) años, cuando'l país de nacencia correspuende a dalguna de les demás nacionalidaes.
  • Naturalización pola Llei 1916 del 5 d'agostu de 1955: Pa naturalizase por esta llei, ríquese ser nacíu en Costa Rica, fíu de padres estranxeros, mayor de 25 años, que nun fixera opción de nacionalidá y morar en físicamente nel país per espaciu de 05 (cinco) años cuando los padres sían iberoamericanos o españoles por nacencia, y 07 (siete) años, cuando los padres son de les demás nacionalidaes.

Perú[editar | editar la fonte]

La Constitución Política del Perú establez que la nacionalidá peruana llograr por nacencia, por opción o por naturalización. Estos dos últimos supuestos van verificase namái si ye que la persona tien residencia en Perú.

Un ciudadanu estranxeru, pa optar pola nacionalidá peruana, tendrá de morar legalmente nel Perú un mínimu de dos años, demostrar una renta mínima de 10 UITs y tener un escelente récord migratoriu. Nun tien qu'arrenunciar a la so primer ciudadanía.

Méxicu[editar | editar la fonte]

La Constitución Política de los Estaos Xuníos Mexicanos establez que la nacionalidá mexicana adquirir por nacencia o por naturalización (Artículu 30).

Los ciudadanos estranxeros qu'adquieren la nacionalidá mexicana, tendrán d'acreditar que moraron en territoriu nacional cuandoquier mientres los últimos cinco años inmediatos anteriores a la fecha de la so solicitú, salvo delles esceiciones que marca la Llei de Nacionalidá nel so artículu 20. Asina mesmu los estranxeros van formular arrenunciu espresa a la nacionalidá que-yos sía atribuyida, a toa sumisión, obediencia y fidelidá a cualquier Estáu estranxeru, especialmente d'aquél que-y atribuya la otra nacionalidá, a toa protección estraña a les lleis y autoridaes mexicanes, y a tou derechu que los trataos o convenciones internacionales concedan a los estranxeros nel territoriu mexicanu. Coles mesmes, van protestar adhesión, obediencia y sumisión a les lleis y autoridaes mexicanes y van abstenese de realizar cualquier conducta qu'implique sumisión a un Estáu estranxeru.

El Salvador[editar | editar la fonte]

Nel Artículu 92 de la constitución de El Salvador numbérase cuatro formes de naturalizase so la nacionalidá salvadoreña.

  1. El españoles y hispanoamericanos del orixe que tuvieren un añu de residencia nel país.
  2. Los estranxeros de cualquier orixe que tuvieren cinco años de residencia nel país.
  3. Los que por servicios notables emprestaos a la República llogren esa calidá del Órganu Llexislativu #

El (la) estranxeru/a casáu/a con salvadoreñu/a o qu'acreditaren dos años de residencia nel país, anteriores o posteriores a la celebración del matrimoniu.

Referencies[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]



Naturalización