Motu Nui

Coordenaes: 27°12′05″S 109°27′10″W / 27.2014°S 109.4528°O / -27.2014; -109.4528
De Wikipedia
Motu Nui
Situación
PaísBandera de Chile Chile
Rexón Rexón de Valparaíso
Tipu islla
Asitiáu en Océanu Pacíficu
Coordenaes 27°12′05″S 109°27′10″W / 27.2014°S 109.4528°O / -27.2014; -109.4528
Motu Nui alcuéntrase n'Islla de Pascua
Motu Nui
Motu Nui
Motu Nui (Islla de Pascua)
Datos
Superficie 0,039 km²
Fusu horariu UTC−06:00
Cambiar los datos en Wikidata

Motu Nui ye la mayor de les trés islles al estremu suroeste de la Islla de Pascua y ye el llugar más occidental de Chile. Los trés castros tienen aves marines, pero Motu Nui ye un llugar esencial pal Tangata Manu ("Home páxaru ") que yera'l cultu de la relixón de la islla ente la dómina de los moai y los cristianos (la islla convertiese al catolicismu romanu na década de 1860). Motu Nui ye'l cume d'un monte volcánicu de gran tamañu que s'alza a más de 2.000m dende'l fondu del mar. La midida d'árees n'hectárees ye:

  • Motu Nui: 3,9
  • Motu Iti: 1,6
  • Motu Kao Kao: 0,1

El ritual yera una competencia pa recoyer el primer güevu del Manu alifaz. Esto tuvo llugar a partir de Motu Nui onde la Hopu manu (representantes de cada cla) esperó a que'l Sterna fuscata (manu alifaz) punxera los sos primeros güevos de la temporada. El Hopu manu que tomara'l primer güevu se apresuraraba a nadar de regresu a Islla de Pascua, xubiendo los cantiles del Rano Kau hasta'l centru ceremonial de Orongo y presentara el güevu al so patrocinador en frente de los xueces de Orongo. Esto dába-y al so patrocinador el títulu de Tangata Manu y gran poder na islla mientres un añu. Munchos hopu manu morrieron por tiburones o por cayíes. El clan ganador tenía ciertos derechos incluyendo la recoyida de los güevos y les aves nueves de los castros. [1]

Motu significa islla n'idioma rapanui, y hai dos motus pequeños más allugaos na redoma: Motu Kao Kao (una piedra sobresalida, alzada a 20 metros (65 pies) sobre'l nivel del mar) y Motu Iti (cerca de Motu Nui).

Motu Nui foi científicamente investigada pola espedición de Katherine Routledge en 1914, quien informó de qu'otres seis variedaes d'aves marines qu'añeren ellí, amás de la Sterna fuscata. Esploráronse dos cueves en Motu Nui, nuna de les cualos el Hopu manu quedábase a la espera pal primer güevu de la temporada, y l'otru utiliza pa contener Titahanga-o-te-Henua (La frontera de la Tierra), un pequeñu moai que yá s'adoptaron pal Muséu de Pitt Rivers en Oxford, Inglaterra.

Anque los rituales del cultu Tangata Manu [2] fai yá tiempu que se suprimieron (la última competencia realizar en 1866), los visitantes actuales a Rapa Nui de cutiu esfruten de la guapura de los Motu al traviés d'escursiones en barcu pequeñu de Hanga Roa, la única ciudá de la islla. El bucéu ente Motu Nui y Kao Kao ye escepcional y ye un llugar bien buscáu pa los amantes del bucéu de tol mundu. Dalguna vegada densamente poblaes de tiburones, les agües costeres de Rapa Nui son agora muncho más segures, debíu en gran parte a la sobrepesca.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Fiesta anual del Tangata Manu en Orongo
  2. El Tangata manu (hombre-ave), era el ganador de una competición tradicional en la Islla de Pascua (Rapa Nui), Chile.