Monique Wittig

De Wikipedia
Monique Wittig
Vida
Nacimientu Dannemarie[1]13 de xunetu de 1935[2]
Nacionalidá Bandera de Francia Francia
Llingua materna francés
Muerte Tucson[3]3 de xineru de 2003[2] (67 años)
Sepultura Cementeriu de Père-Lachaise
Grave of Wittig (en) Traducir
Causa de la muerte infartu de miocardiu[4]
Familia
Casada con Sande Zeig
Hermanos/es Gille Wittig
Estudios
Estudios Sorbona
Llingües falaes francés[5]
inglés[6]
Oficiu ensayista, novelista, filósofa, profesora universitaria, escritoraactivista
Emplegadores Universidá d'Arizona
Trabayos destacaos L'Opoponax
Les Guérillères
Le Corps Lesbien
La Pensée straight
Premios
Miembru de Gouines rouges (es) Traducir[8]
Las margaritas (es) Traducir
Mouvement de libération des femmes (es) Traducir
Frente Homosexual de Acción Revolucionaria (Francia) (es) Traducir
Movimientu feminismo materialista (es) Traducir
feminismo radical (es) Traducir
Radical lesbians
lesbofeminismo (es) Traducir
moniquewittig.com
Cambiar los datos en Wikidata

Monique Wittig (13 de xunetu de 1935Dannemarie – 3 de xineru de 2003Tucson)[9][10] foi una escritora francesa y teórica feminista, que fizo apurras fundamentales al lesbofeminismo, anque equivocadamente considérase-y una autora precursora de la teoría queer.

Teoríes[editar | editar la fonte]

Les sos teoríes, sobremanera fundantes del lesbofeminismo, parten de postulaos feministes y entá ye más feministes lesbianes, a pesar de que fueron afeches y retomaes dende la teoría queer, en realidá inscríbense dientro del materialismu francés, pos apunten a l'afirmación de que la categoría de sexu ye una categoría social y non natural nin biolóxica. La rellación de poder ye la que crea la categoría de sexu, y non al aviesu .[11] Nesti sentíu, ye la rellación d'esclavitú escontra los homes lo que define a les muyeres como clase. Ella tamién esplora les rellaciones de significáu nun contestu en que fueron los homes los que definen el mundu dende la rellación de sigo col mundu mesmu. Una de les sos aportaciones fundamentales ye l'entendimientu de la heterosexualidá como un réxime políticu, una manera d'entender y entamar el mundu, y non como una orientación, preferencia o práutica sexual. El Materialismu francés retomáu poles feministes, sigue cola postura de que toa idea y categoría ye cultural, esto ye, ye construyida socialmente y nun hai categoríes neutrales. Ye la rellación de poder la que determina eses categoríes, por ello l'entendimientu de los homes y les muyeres como clase, y non como grupos biolóxicos. Tamién fai un estudiu al respective de la función del llinguaxe: ella afirma que la llingua perpetúa la distinción clásica del poder y toa definición que d'ella s'esprenda; esto ye, la llingua ta a disposición de lo masculino hexemónicu pa clasificar, sol xuiciu d'esti mesmu, tou aquello que se rellacione con él. El grupu d'escoyetes El pensamientu heterosexual apunta a una crítica fuerte al sistema tradicional hexemónicu heterosexual como marcu simbólicu d'interpretación del mundu. Nesti sentíu, tou lo creao dende'l pensamientu heterosexual respuende al so mesma lóxica, incluyendo, la idea de la homosexualidá que tamién ye construyida dende esti pensamientu. Ella produció la so teoría en xunto con otres feministes materialistes, como Colette Guillaumin, Nicole Claude-Mathieu y Paola Tabet, con quien publicó mientres los años 70 la revista Nouvelles Questions Féministes.[12]

Les sos obres[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «Encyclopædia Britannica Online» (inglés). Consultáu'l 1r abril 2021.
  2. 2,0 2,1 Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  3. Douglas Martin (12 xineru 2003). «Monique Wittig, 67, Feminist Writer, Dies» (inglés). Consultáu'l 1r abril 2021.
  4. URL de la referencia: http://www.nytimes.com/2003/01/12/nyregion/monique-wittig-67-feminist-writer-dies.html. Data de consulta: 14 payares 2015.
  5. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  6. Identificador CONOR.SI: 6596963. Afirmao en: CONOR.SI.
  7. Margaret Reynolds (5 febreru 2003). «Monique Wittig» (inglés). Consultáu'l 14 payares 2015.
  8. URL de la referencia: http://ladiesroom.fr/2008/06/24/les-gouines-rouges/.
  9. Douglas Martin (12 de xineru de 2003). «Monique Wittig, 67, Feminist Writer, Dies». Rhe New York Times. Consultáu'l 5 de xineru de 2013.
  10. L. Timmel Duchamp (25 de xineru de 2003). «In memoriam: Monique Wittig». Fantastic Metropolis. Archiváu dende l'orixinal, el 8 d'ochobre de 2009. Consultáu'l 5 de xineru de 2013.
  11. Wittig, Monique, El pensamientu heterosexual y otros ensayos
  12. Curiel, Ochy y Jules Falquet, <k> El patriarcáu al desnudu: trés feministes materialistes <k>, Fienda Lésbica, Buenos Aires, 2005

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]