Mausoléu de Qin Shi Huang

De Wikipedia
Mausoléu de Qin Shi Huang
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
Vista xeneral de parte del mausoléu colos Guerreros de Terracota.
Llugar  China
Criterios Cultural: i, iii, iv, vi
Referencia 441
Inscripción 1987 (XI Sesión)
Área Asia y Oceanía
Cambiar los datos en Wikidata
Semeya de Qin Shi Huang, qu'unificó los distintos estaos feudales independientes chinos nun únicu reinu, el postreru que conquistó foi nel añu 221 e. C.

El mausoléu de Qin Shi Huang ye la xigantesca cortil funeraria qu'alluga la tumba de Qin Shi Huang (payares o avientu de 260 e. C. - 10 de setiembre de 210 e. C.), primer emperador de la China unificada (del 221 e. C. al 10 de setiembre de 210 e. C.), perteneciente a la dinastía Qin, según unes 400 tumbes más y los conocíos Guerreros de terracota de Xian, qu'él mesmu mandó construyir mientres el so mandatu.[1]

Allugamientu[editar | editar la fonte]

El mausoléu atopar a unos 30 quilómetros al este de la ciudá de Xian, nel distritu de Lintong, provincia de Shaanxi, al noroeste de China.

Historia[editar | editar la fonte]

L'Emperador dedicó cerca de 38 años a construyir el mausoléu, que tien 2,13 quilómetros cuadraos de superficie y, xunto a otres 181 tumbes estendíes pela zona, cubre una superficie total de 60 quilómetros cuadraos; créese que pa la so edificación trabayaron más de 700.000 obreros. Foi edificáu según el plan urbanísticu de la ciudá de Xianyang, antigua capital de la dinastía Qin, estremada tamién en dos partes: interior y esterior, con forma de pirámide truncada con una base de 350 metros y un altor de 76 metros.

El mausoléu permaneció escaecíu y soterráu 2.000 años.

Tumba del emperador[editar | editar la fonte]

La cámara funeraria y la tumba entá nun fueron abiertes y atópense nel centru del palaciu soterrañu del mausoléu. La tumba ta allugada ente un retruque de la China y un mar de mercuriu y la cúpula de la cámara, con xoyes y pintures asemeyando a les estrelles, según les fontes antigües.[2]

Exércitu de terracota[editar | editar la fonte]

Los Guerreros de terracota (兵馬俑; pinyin: bīng mă yōng, traducción lliteral: "Figures de soldaos y caballos"), dientro del Mausoléu del Primer Emperador Qin (秦始皇陵; pinyin: qín shĭ huáng líng), fueron afayaos en marzu de 1974 mientres unes obres pal suministru d'agües de regadío cerca de Xian, provincia de Shaanxi, República Popular China. Dende l'añu 1987 la cortil arqueolóxica ta consideráu como Patrimoniu de la Humanidá pola Unesco.

L'exércitu consta de más de 7.000 figures de guerreros y caballos de terracota a tamañu real, que fueron soterraos xunto al autoproclamado primer emperador de China. Sospriende tanto'l númberu de figures como'l detallismo de les mesmes, y el fechu de que, a pesar de siguir un esquema xeneral común, son toes distintes. Munches d'elles porten armes reales y otros accesorios.

Caltenimientu[editar | editar la fonte]

Solamente afayóse una parte del xigantescu complexu del mausoléu y queden pendientes afayos bien importantes por desenterrar.

Detectáronse distintos tipos de moho nes figures descubiertes, lo qu'obligó a contratar empreses especializaes pa intentar caltener los afayos de la meyor manera posible.

Tamién se ta intentando caltener de la meyor manera posible la delicada policromía que teníen les figures, gran parte de la cual nun sobrevivió al pasu del tiempu.

Galería d'imáxenes[editar | editar la fonte]

El mausoléu na cultura popular[editar | editar la fonte]

Noveles:

Películes:

  • La momia 3. La tumba del Emperador dragón (2008). Película basada llevemente na hestoria del Emperador.[4]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Ver l'artículu [1]
  2. Consultar: VESER, T.: Ayalgues de la humanidá. Barcelona, Círculu de Llectores, 1996.
  3. TodoBajoElCielo.com
  4. [2]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]