Martes de Campu

De Wikipedia
(Redirixío dende Martes de campu)
Martes de Campu

Capiella de la Balesquida
Otros nomes Fiesta de la Balesquida
Orixe de la celebración Velazquita Giraldez
Día de celebración Primer martes dempués de pentecostés
Día de la selmana martes
Celebráu dende Sieglu XIII
Llugar de celebración Uviéu
[editar datos en Wikidata]

El Martes de Campu o Fiesta de la Balesquida ye una fiesta que se fai tolos años n'Uviéu (Asturies) el primer martes dempués de pentecostés (50 díes dempués del Domingu de Resurrección)[1]

L'orixe de la fiesta ye la donación d'un hospital con 10 cames y dellos bienes inmuebles que fizo nel sieglu XIII Velazquita Giraldez, conocida como Doña Balesqueida, al gremiu de sastres y a los probes de la ciudá[2].

La fiesta entama cola llectura del pregón y la procesión de la Virxe de la Esperanza dende la Capiella de la Balesquida hasta la Ilesia de Santiso'l Real, na plaza d'Alfonsu II (plaza de la Catedral)[3]. Dempués repártese el bollu preñáu y la botella vinu y ye tradición dir a comelo pelos parques y zones verdes de la ciudá, al ser día festivu en tol conceyu.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «Martes de campo en Oviedo: Fiesta de prau en Oviedo.» (castellanu). Asturias.com (3 de marzu de 2022). Consultáu'l 29 de mayu de 2022.
  2. «Uviéu vive un Martes de Campu atípicu». Asturies.com (2 de xunu de 2020). Consultáu'l 29 de mayu de 2022.
  3. «¿Por qué celebra Oviedo el Martes de Campo?» (castellanu). El Comercio (25 de mayu de 2021). Consultáu'l 29 de mayu de 2022.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]