Més per Mallorca

De Wikipedia
Més per Mallorca
Acrónimu MÉS
Fundación 2010
24 d'ochobre de 2013
Sede Palma
Palma
Estáu  España
Ideoloxía política Socialismu
Ecoloxismu
Feminismu
Llaicismu
Republicanismu
Soberanismo
Mallorquinismo
Pancatalanismo
Posición nel espectru Izquierda
Organización de mocedá Q110281884 Traducir
Páxina web www.mespermallorca.cat
Cambiar los datos en Wikidata

Més per Mallorca (Més) ye una coalición política española d'ámbitu mallorquín surdida en 2010 ya integrada por Partit Socialista de Mallorca, Entesa per Mallorca, y Iniciativa Verds.

La coalición tien el so orixe pel branu de 2010, cuando dellos partíos miembros enantes de la coalición Bloc per Mallorca decidieron allegar xuntos a les eleiciones autonómiques de mayu de 2011. Estos fueron el PSM-Entesa Nacionalista, Iniciativa d'Esquerres (dixebra d'Esquerra Unida de les Illes Balears) y Els Verds de Mallorca; poco dempués, en payares d'esi añu Iniciativa d'Esquerres y Els Verds de Mallorca fúndense creando Iniciativa Verds. A principiu de 2011 tamién s'incorpora a la coalición Entesa per Mallorca, partíu biforcáu del PSM-N'en 2006. El nome de la coalición quedó definíu como PSM-Iniciativa Verds-Entesa.

Nes eleiciones autonómiques la coalición llogra 36.149 votos y 4 diputaos nel Parllamentu de les Islles Baleares, 4 conseyeros al Conseyu de Mallorca y 3 conceyales nel Conceyu de Palma. Nel Parllamentu Balear forma'l Grupu Parllamentariu Més xunto col diputáu del Partit Socialista de Menorca-Entesa Nacionalista.

De cara a les eleiciones xenerales de payares de 2011 la coalición caltúvose, cola incorporación d'Equo; sicasí nun llogró representación.

El 2 de febreru de 2013 los militantes de los trés partíos, axuntaos en Palma de Mallorca, deciden dar un pasu alantre nel afitamientu de la coalición, aprobando de forma casi unánime un "documentu de Llamada" y adoptando el nome Més per Mallorca. Esi mesmu mes Entesa per Mallorca decidió reintegrarse nel PSM-Entesa.

De cara a les eleiciones al Parllamentu Européu de 2014 la formación decidió nun presentase y dar llibertá de votu a los sos militantes, encamentando sicasí'l votu pa les candidatures d'Esquerra Republicana de Catalunya o Primavera Europea (coalición de Compromís, Equo, Chunta Aragonesista y Coalición Caballas).[1]

En mayu de 2014 anuncióse la incorporación d'Esquerra Republicana de Catalunya en Baleares a la federación del PSM-Entesa, ingresando al empar en MÉS.[2] Sicasí n'avientu d'esi mesmu añu ERC foi espulsada de la coalición acusada de nun acatar el sistema de primaries d'ésta.[3] Finalmente de cara a les eleiciones al Parllamentu de les Islles Baleares de 2015 ERC nun s'integró en MÉS.[4] En felicidá cita eleutoral MÉS llogró un 17,15% de los votos en Mallorca (13,80% del total de les islles Baleares) y 6 escaños. El so proyeutu hermano en Menorca, Més per Menorca llogró coles mesmes otros 3 escaños.

  • De cara a eleiciones xenerales y europees formen parte de:
    • Més per les Illes Balears (Més)
      • Més per

Mallorca ***Més per Menorca ***Més per Eivissa y Formentera

Nes Eleiciones xenerales d'España de 2016 Més per les Illes Balears (Més) integró la candidatura Units Podem Més compuesta por Xuníos Podemos y Més per les Illes Balears (Més).

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]