Louise Dolan

De Wikipedia
Louise Dolan
Vida
Nacimientu Wilmington[1]5 d'abril de 1950 (74 años)
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Estudios
Estudios Wellesley College (es) Traducir
Institutu Teunolóxicu de Massachusetts
Direutor de tesis Francis E. Low (es) Traducir
Direutora de tesis de Steve Horvath
Oficiu física
Emplegadores Universidá de Carolina del Norte en Chapel Hill
Universidá Rockefeller
Premios
Cambiar los datos en Wikidata

Louise Ann Dolan (5 d'abril de 1950Wilmington) ye una física matemática d'Estaos Xuníos y profesora de física na Universidá de Carolina del Norte en Chapel Hill.[4] Realiza investigación en física de partícules teórica, teoríes de gauge, gravedá y teoría de cuerdes, y ye considerada xeneralmente como una de les mayores espertes del mundu nesti campu. El so trabayu ye pioneru en física de partícules.

Biografía[editar | editar la fonte]

En graduándose del Wellesley College de física en 1971, recibió una beca Fulbright y estudió na Universidá de Heidelberg, Alemaña. Recibió'l so doctoráu en física teórica del Institutu Teunolóxicu de Massachusetts en 1976 y foi miembru de la Society of Fellows de la Universidá de Harvard de 1976 a 1979. Xunióse entós a la Universidá Rockefeller en Nueva York como investigadora asociada, y foi xubida a profesora ayudante en 1980, y profesora acomuñada en 1982.[5] En 1990, Dolan s'unión a la Universidá de Carolina del Norte, Departamentu de Física y Astronomía, onde ocupa'l cargu de profesora distinguida d'universidá.

Contribuciones[editar | editar la fonte]

Dolan ye responsable de dellos descubrimientos importantes que fixeron avanzar l'estudiu de Física de partícules física de partícules elementales. Ye coautora de «Symmetry Behavior at Finite Temperature», llargamente citáu, de 1974.[6] Esti artículu convertir en parte de los fundamentos del analís cuantitativu de les transiciones de fase nel universu primixeniu en teoríes cosmolóxiques, y ye llargamente reconocíu como un trabayu referente. En 1981 foi pionera nel usu d'álxebres allegaes en física de partícules y les sos brilloses contribuciones a la teoría de cuerdes inclúin simetríes na teoría de cuerdes de tipu II y estructures integrables en teoríes de gauge non abelianas superconformes. El so trabayu revolucionó la teoría de cuerdes, y ye considerada una de los fundadores del campu.

Ye miembru de l'American Physical Society[7] y ye autora de más d'ochenta publicaciones científiques. Dolan ye tamién la investigadora principal d'una beca del Departamentu d'Enerxía d'Estaos Xuníos, que subvenciona'l programa de teoría de cuerdes en Chapel Hill.[8]

Enseñanza[editar | editar la fonte]

Dolan imparte regularmente clases de posgráu rellacionaes cola mecánica cuántica na Universidá de Carolina del Norte en Chapel Hill. Estes inclúin Mecánica Cuántica I y II, Teoría de Campos, Electromagnetismu y Teoría de Grupos.

Premios[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Afirmao en: Google Freebase Data Dump. Editorial: Google.
  2. URL de la referencia: https://www.aps.org/programs/honors/prizes/goeppert-mayer.cfm.
  3. URL de la referencia: https://www.gf.org/fellows/all-fellows/louise-a-dolan/. Data de consulta: 5 avientu 2017.
  4. cwp.library.ucla.edu, accessed March 2010
  5. «UNC Profile». University of North Carolina at Chapel Hill. Consultáu'l 30 de payares de 2012.
  6. Phys. Rev. D 9, 3320-41 (1974), Symmetry behavior at finite temperature
  7. «Prizes, Awards, and Fellows». American Physical Society. Consultáu'l 30 de payares de 2012.
  8. "Wellesley College Alumnae Association"