Lok Sabha

De Wikipedia
Lok Sabha
Datos xenerales
Tipu Cámara Baxa y elected legislative house (en) Traducir
Estáu Bandera de India India
Parte de Parllamentu d'India
Formáu por miembro del Lok Sabha (es) Traducir
Composición
Númberu d'escaños 545
Más información
loksabha.nic.in
Cambiar los datos en Wikidata
Conxuntu d'edificios gubernamentales en Rajpath en Nueva Delhi, India

El Lok Sabha (lliteralmente La casa del pueblu) ye la cámara baxa del Parllamentu de la India. Los sos miembros son representantes direutos del pueblu indiu, siendo escoyíos por aciu el votu de los sos eleutores, formáu por ciudadanos adultos con derechu a votu. El tamañu máximu de la cámara ta axustáu en 552 miembros según la Constitución de la India, formáu por más de 530 miembros que representen a cada unu de los estaos de la India, más 20 miembros que representen a la xente del conxuntu de la Unión de territorios indios, y 2 miembros escoyíos pol Presidente de la India pa representar a la comunidá anglu-india si, según el so criteriu, ésta nun tien una representación abondo afecha na Cámara. Dellos escaños tán acutaos a determinaes castes y tribus.

La llexislatura del Lok Sabha tien un términu de 5 años, tres los cualos ye eslleida automáticamente sacantes qu'haya un estáu d'emerxencia que xustifique un añu más de duración. Les postreres eleiciones xenerales indies (les decimosestes de la hestoria del Lok Sabha) fueron n'abril y mayu de 2014. El congresista que más tiempu permaneció nel Lok Sabha ye Shri Ashoke Kumar Sen, un ministru que tuvo mientres 8 llexislatures so les órdenes de diversos dirixentes incluyendo a Nehru y Indira Gandhi.

Requerimientu pa aportar a miembru[editar | editar la fonte]

Pa ser miembru del Lok Sabha, tien de sese ciudadanu de la India y mayor de 25 años. La persona tien de tar mentalmente capacitada y nun tar arruinada. Tamién tien de presentar un documentu conforme escarez d'antecedentes penales. Dellos escaños tán acutaos a determinaes castes o tribus.

Composición del Lok Sabha[editar | editar la fonte]

Los miembros del Lok Sabha escueyen a un Voceru, o Presidente de la Cámara, que va ser responsable de velar pol orde na sala, y un Voceru de los Diputaos que va suplir al Presidente de la Cámara na so ausencia.

Los miembros del Lok Sabha distribuyir ente los distintos estaos y territorios de la unión de cara a asegurar una representatividá de tola población de los estaos de la Unión. La distribución de los miembros ye la siguiente: (545 miembros: 543 electos y 2 nomaos)

Estaos:

  1. Andhra Pradesh - 42
  2. Arunachal Pradesh - 2
  3. Assam - 14
  4. Bihar - 40
  5. Chhattisgarh - 11
  6. Goa - 2
  7. Gujarat - 26
  8. Haryana - 10
  9. Himachal Pradesh - 4
  10. Jammu y Caxmir - 6
  11. Jharkhand - 14
  12. Karnataka - 28
  13. Kerala - 20
  14. Madhya Pradesh - 29
  15. Maharastra - 48
  16. Manipur - 2
  17. Meghalaya - 2
  18. Mizoram - 1
  19. Nagaland - 1
  20. Orissa - 21
  21. Punjab - 13
  22. Rajasthan - 25
  23. Sikkim - 1
  24. Tamil Nadu - 39
  25. Tripura - 2
  26. Uttar Pradesh - 80
  27. Uttaranchal - 5
  28. Bengala Occidental - 42

Territorios de la Unión

  1. Islles Andamán y Nicobar - 1
  2. Chandigarh - 1
  3. Dadra y Nagar Haveli - 1
  4. Damán y Diu - 1
  5. Delhi - 7
  6. Laquedivas - 1
  7. Pondicherry - 1

Miembros Nomaos

  1. Anglu-Indius - 2

Total miembros - 545

L'horariu en xornada llaboral de les asamblees del Lok Sabha va dende les 11 a les 13 hores, y dende les 14 a les 18. La primer hora de cada sesión denominar Question Hour, mientres la cual los distintos miembros de la Cámara pueden faer entrugues a los Ministros del Gobiernu, de cara a ser respondíos díes dempués nuna fecha fita.

El Lok Sabha comparte'l poder llexislativu col Rajya Sabha, sacante na tema de los presupuestos, nel cual el Lok Sabha ye l'autoridá máxima. Si da un conflictu en temes llexislatives ente los dos cámares, realízase una sesión conxunta pa solucionar les diferencies. Nesta sesión, los miembros del Lok Sabha de normal prevalecen, una y bones el Lok Sabha tien más del doble de miembros que'l Rajya Sabha.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]