Llista de plantes melecinales (D-G)

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Anexo:Plantas medicinales (D-G)

La plantes melecinales que'l so nome más conocíu empieza por D - G son:

Reséñense dalgunes de les plantes con usu melecinal más conocíes.

Iconu d'avisu mélicu
Alvertencia: Wikipedia nun ye un consultoriu médicu.


Damiana[editar | editar la fonte]

Turnera diffusa
Turnera diffusa
En Guatemala conozse tamién como: cha-mixib, yerba de 55 Cancri 3Y la pastora, mejorana, misibcoc.[1]
El fervinchu, decocción o maceración de fueyes usar pal tratamientu d'afecciones gastrointestinales (colecistitis, disentería, dispepsia, dolor d'estómagu, infeición intestinal),[2][3] respiratories (asma, bronquitis, catarru, refrío, tos)[2][4][3] y genitourinarias (cistitis, dismenorrea, enfermedaes venereas, enuresis, espermatorrea, esterilidá, frigidez, impotencia, nefritis, nefrosis, orquitis, sífilis),[2][4][5][6][7][8] anemia, debilidá nerviosa y muscular, diabetes, dolor de cabeza, inflamaciones, malaria, migraña, neurastenia, neurosos y paralís;[9][3][10] considérase-y un tónicu para cura xeneral.
Bebíu y fumáu produz eufória, relaxación, y aumentu de la imaxinación de 30 a 90 minutos.[3] y en dalguna midida un efeutu allucinóxenu[11]
Coles fueyes prepara una loción encular pa tratar la ceguera por escesu de tabacu. La decocción de flores usar pal asma y bronquitis[9]
Atribúyese-y propiedá afrodisíaca, astrinxente, catártica, dixestiva,[8] depresora, diurética, estimulante, expectorante, laxante, purgante y tónica.[3]
Diente de lleón (Taraxacum officinale)

Diente de lleón[editar | editar la fonte]

Taraxacum officinale
Aición: tónicu amargosu, diuréticu, purificador del fégadu, laxante nidiu, falta de mambís y males dixestiones, función hepática débil.[ensin referencies]
Les fueyes úsense cuando se tien retención de líquidos, presión alta, por causa del so altu conteníu en potasiu.[ensin referencies]
El raigañu utilízase como un nidiu purificador d'el sangre, actúa sobre varios problemes cutaneos (acné, forúnculos, eczemes).[ensin referencies]
Contraindicaciones: puede provocar reaiciones alérxiques.
Digitalis purpurea

Dixital[editar | editar la fonte]

Digitalis purpurea
Ye tamién conocida popularmente como: alcagüeta de la zrezal, azalda, bragues de cucú, brotónica real, cachapeiro, cachipeiro, calzón de cucu, calzones, calzones de cuquillo, calzones de rapiega, campanes de San Juan, campaniella, campanillones, catechos, chupamieles, chupamielis, chupera, alferga de doncella, alferga de monxa, alferga de princesa, dedalera, alfergues, alfergues de monxa, dedil, dedillos de Dios, digitalina, dixital purpúrea, emborrachacabras, estallones, estallos, flor de la castañuela, flor de la monda, gilora, giloria, goldaperra, gualdaperra, gualdrapera, guante de la Virxe, guantera, jiloria, llobera, manguitos de cucu, matu de llagartesa, mataperla, pantalones del cucú, pasionaria, restallo, sanjuan, sanjuanines, tarantaina, triscos, tristera, villoria, viloria, viluria, vueltaperra, zapatinos de Cristu.[12]
De los sos fueyes y flores estrayer la dixital
La distintiva flor de la dixital - que la so forma, similar a un alferga, dio llugar al so nome- y los sos fueyes, contienen una poderosa toxina, la digitalina, qu'afecta'l funcionamientu cardiacu. Desaxeradamente venenoses si peracábense, l'estractu del principiu activu foi emplegáu como medicación pa la arritmia y otros defectos cardiacos dende finales del sieglu XVIII.
La digitoxina y la digoxina presentes nes fueyes, flores y granes de la dixital protexer del ataque de predadores. El so ingesta ye fatal con frecuencia. Actúen tornando la enzima sodiu-potasiu ATPasa, polo cual amóntase'l calciu intracelular. Esta medría produz un efeutu inotrópico positivu. Tamién se produz un efeutu vagal nel sistema nerviosu parasimpáticu, y por esta razón utilizar na regulación de les arritmies cardiaques y pa enlentecer les pulsaciones del ventrículu na fibrilación ventricular. Debíu al efeuto vagal la dixital nun tien efectividá cuando'l paciente tien el sistema nerviosu simpáticu a la llende, lo cual ye'l casu de les persones gravemente enfermes.
La tosicidá de la dixital (intoxicación digitálica) ye la resultancia d'una sobredosificación y produz una visión mariella (xantopsia) y l'apaición de visión de perfiles desdibuxaos (halos),[13] amás de bradicardia en casos estremos. Por cuenta de que unu de los efectos secundarios de la dixital ye l'amenorgamientu del mambís, dellos individuos abusaron d'ella como una ayuda na perda de pesu.
La dixital ye un exemplu clásicu de droga derivada d'una planta y d'antiguo usada por herboristas, quien va tiempu que la dexaron d'utilizar debíu al estrechu marxe de seguridá terapéutica y la dificultá, arriendes d'ello, de determinar la cantidá de sustanza activo fayadiza nes preparaciones herbales.
Cuando se conoció la utilidá de la dixital na regulación del pulsu, emplegar con una gran variedá de propósitos, incluyíu'l tratamientu de la epilepsia y otros desordes, anque anguaño reconocióse que yera un usu desaveniente.

Efedra[editar | editar la fonte]

Ephedra sinica
llograr d'ella aminas simpaticomiméticas efedrina y pseudoefedrina, con actividá vasoconstrictora, termogénica, cardiotónica, descongestiva de les víes respiratories, broncodilatadora, y estimulante;

Encino[editar | editar la fonte]

Quercus acatenangensis Trelause
En Guatemala se cononoce tamién como bans, chicharro, col, huite, masket, malcote, pitán, carbayu, sical, sunuj, zinih.[14]
Quercus acatenangensis algama hasta 30 m d'altu; fueyes grueses, dures, 3 - 15 cm de llargu, llanceolada a elíptica, cuneaes a la base, enteres; amento estamináu, 3 cm de llargu, flojamente floriáu,, anteres oblongues; frutos biañales, solitarios o geminadoos, 5 - 20 mm de llargu, escala triangular, ápiz arrondáu, abiyotes 10 - 17 mm de llargu.
Los árboles del xéneru úsense indistintamente con fines melecinales. El cocimientu de corteza y fueyes usar pa tratar afecciones gastrointestinales (foria, disentería, gastritis, tifoidea, vultures),[15] menstruaciones escesives, mal d'orín,[16] anemia, refrío y plasmu.[17]
Úsase tópicamente[nota 1] pa desagafar feríes, granos con aguadía y detener el sangre en feríes y hemorroides sangrantes; en gargarismos pa desagafar el gargüelu y amígdalas, fueu de la boca, dolor de mueles, y endurecer les encias; en llavadures vaxinales esanicia la leucorrea.
Atribúyese-y propiedá afrodisíaca, antiséptica, astrinxente, estimulante del sistema nerviosu central, diurética, hemostática, laxante, expectorante, y tónica.[18]
Luffa operculata

Esponjuelo[editar | editar la fonte]

Luffa operculata
Otros nomes populares en Guatemala: esponjilla, pashte, pepinu de monte.[19]
El fervinchu del frutu úsase, per vía oral, pa tratar alcoholismu, fiebre, mordedura de culiebres, ciática, oftalmia crónica, sífilis y tiña,[20][21][22] ictericia y hidropesía; tola planta ye bien amargosa y la so decocción ye un purgante drásticu.[23]
Tópicamente la inhalación del estractu aguacientu del frutu produz aliviu de la conxestión nasal que se presenta na sinusitis;[21] el fervinchu del frutu tienru usar pa llavar el pelo,[24]combatir tiñir,[20] y encarnar llagues.
Na so forma seca úsase como estropaxu, anque ye pequeñu y bien irritante, pa usar pa esi fin encamienten blanquiar con gas d'azufre nuna cámara zarrada.
Un linimento a base del frutu y decocciones del raigañu aplícase tópicamente pa tratar llagues, firíes, tumores y cáncer;[20][25] una untaza de la fueya y frutu usar pa tratar la sinusitis.[26]
Atribúyese-y propiedaes albortiva, catártica, diurética, emética, irritante, mucolítica, purgante y sudorífica.[20]
Estramonio - Datura stramonium

Estramonio[editar | editar la fonte]

Datura stramonium
Otros nomes populares utilizaos en Guatemala: chamico, yerba del diañu, yerba hediónda, machul, tapa, toloache, vuelvete llocu.[27]
La tintura de les fueyes usar por vía oral pa tratar asma y diversos tiemblos; en decocción usar pa solliviar los dolores del partu,[28] les sudoraciones nocherniegues de la tuberculosis,[29] malaria[30] y enfermedá de Parkinson.[31]
Les fueyes seques entemecer con tabacu (Nicotiana tabacum) y fúmense como pitos o en pipa pa tratar asma y bronquitis.[32][33][29]
El zusmiu de fueyes fresques concentráu usar pa tratar desordes epilépticos, convulciones y llocura.[34]
L'emplastu y untaza de fueyes úsase tópicamente pa tratar delles formes de cáncer, induraciones y tumores.[35] Les granes y flores usar pa llavadures en prolapso rectal, pies enchíos[29] y hemorroides.[30][32] Les granes usar pa los mesmos fines como decocción o tintura.[34]
Una untaza de la tintura de grana usar pa solliviar la neuralxa, y el reumatismu muscular.[36][37] y pa tratar abscesos, fístules y hemorroides.[29]
N'homeopatía usa la tintura para anasarca, apoplexía, cefalea, corea, deliriu, enuresis, epilepsia, hidrofobia, histeria, meninxitis, ninfomanía, tétanos y tifoidea.[29][38]
Atribúyese-y propiedá analxésica, anestésica, anodina, anti colinérgica, emoliente, espasmolítica, hipnótica, escuédiga, sedante y narcótica.[37][29][39]
Eucalyptus globulus

Ocalitu[editar | editar la fonte]

Eucalyptus citriodora y Eucalyptus globulus[40]
El cocimientu, fervinchu ya inhalación de les fueyes usar pa tratar afecciones respiratories (asma, amigdalitis, bronquitis, farinxitis, gripe, influenza, larinxitis, resfrío, tos, tuberculosis),[41][42] y dixestives (foria, dispepsia), artritis, cistitis, diabetes, fiebre, estomatitis, malaria y reumatismu.[42][43]
En homeotatía usar pa bronquitis, resfrío, laringuitis, y reumatismu.[42]
Tópicamente aplicar a feríes, llepra, leucorrea, llagues, pústulas, quemadures, úlceras, vaginitis[42][44][45] fibromes y tumores.[46] Les fueyes fresques mazcar pa fortalecer les melles.[42]
Se Le tribuye propiedá anestésica, antiséptica, depurativa, dixestiva, espasmolítica, estimulante, expectorante, febrífuga, hipoglicémica, insecticida, rubefaciente y vermífuga.[47][42][48]
Trigonella foenum-graecum

Fenogreco[editar | editar la fonte]

Trigonella foenum-graecum
En Guatemala conozse tamién como alholva.[49]
La grana usar en múltiples formes (cocimientu, fervinchu, maceración, o tostaes) per vía oral y enema pal tratamientu d'afecciones gastrointestinales (cólicu, colitis, foria, disentería, dispepsia, estriñimientu, flatulencia, gastritis, inapetencia, inflamación),[50] y respiratories (amigdalitis, catarru, dilatacxión de los pulmones, mucosidaes, sarampión y tos),[51] endelgazamientu, anemia, debilidá, diabetes, lleche escaso, gota, hidropesía, hepatoesplenomegalia, neurastenia, posparto y raquitismu.[52][50]
La tintura utilizar pa tratar desordes reproductivoa, debilidá y diabetes.[53]
El cocimientu de les granes produz abondosa mucílagu, qu'aplicáu como bañu d'asientu sollivia los hemorroides;[54] Tópicamente el cocimientu de granes usar pa llavar la cabeza en casu d'herpes y caspa; en fomentu y compreses aplicar en feríes, granos y supuraciones;[55] n'emplastu pa quemadures y hepatoesplenomegalia[56] y en cataplasma pa equimosis, úlcera[57] y celulitis[58]
La farina llograda de la grana aplicada en cataplasma, aplícase sobre fístules, forúnculos, feríes abiertes, dolores reumáticos ya inflamaciones.[59] Del cocimientu de les sumidaes floríes prepárense compreses pal tratamientu de panadizos.[50]
acomuñóse-y tamién cola medría del tamañu de mames. Puede atopase en presentación de cápsules en tiendes nutricionales.
Los suplementos de alholva demostraron amenorgar los niveles de colesterol, triglicéridos y lipoproteínas de baxa densidá en persones, según modelos esperimentales de hipercolesterolemia y hipertrigliceridemia.[60] Delles pruebes n'humanos demostraron que los efectos antidiabéticos de les granes de alholva amenorguen munchos de los síntomes acomuñaos con diabetes tipu I ya II, tantu n'humanos como en modelos animales.[61][62] La alholva alcuéntrase comercialmente en forma encapsulada y encamiéntase como suplementu dietéticu pal control de la hipercolesterolemia y diabetes na medicina alternativa.
N'estudios recién, la grana de alholva amosó que puede protexer contra cánceres de tipu esperimental del senu[63] y del colón.[64] Les propiedaes hepatoprotectivas de les granes de alholva tamién se reportaron en modelos esperimentales[65][66][67] Tamién tenemos de sorrayar qu'esti tipu de grana tener de ser utilizada pa xente que nun tenga actividá sexual una y bones nun dexa al metabolismu desenvolver la escitación fayadiza pal actu sexual, tamién encamentada pa l'adicción al sexu.
A les granes atribúyese-y propiedá afrodisiaca, antidiabética, antiinflamatoria, carminativa, dixestiva, emoliente, galactogoga, hipoglicémica, laxante, reconstituyente, y tónica;[53][68] a les partes aérees atribúyese-y propiedá espasmolítica.[53]
Fragaria vesca

Fresa[editar | editar la fonte]

Fragaria chiloensis y Fragaria vesca
Dambes especies cultivar n'América y úsense indistintamente con fines comestibles o melecinales.[69][70]
La decocción o fervinchu de les fueyes fresques usar pal tratamientu d'afecciones renales (cistitis, hematuria, retención urinaria, urolitiasis),[71][72] foria, disentería,[73] gota,[74][70] y hipertensión.[75]
Tópicamente aplícase la decocción nel tratamientu de eczema,[75] los emplastos en feríes, llagues y úlceres y la pomada y untaza en cáncer inflamaciones y tumores.[76] La tintura de fueya, frutos y raigaños usar p'afecciones renales y dixestives, pa llavadures vaxinales y oculares[77] y en gargarismos pa úlceras de la boca y fortalecer les encias y los dientes fluexos.[78] El xarabe del cocimientu del frutu o fueyes y raigaños usar pa solliviar catarru crónicu y bronquitis.[74]
Atribúyese-y propiedá astrinxente, diurética, emoliente, laxante y tónica.[70]
Frijolillo Senna occidentalis

Frijolillo[editar | editar la fonte]

Senna occidentalis
Otros nomes populares en Guatemala: bricho, comida de esperteyu, cimarrón, escapacle, furrusca, habilla, hediondío, moquiellu.[79]
La decocción o fervinchu de fueyes úsase oralmente pa tratar afecciones gastrointestinales (foria, dolor d'estómagu, estriñimientu),[80] y respiratories (catarru, cefalea, fiebre, gripe, resfrío, tos), fiebre mariello,[81][82] gonorrea, ictericia, problemes renales, reumatismu,[83] fiebre[81] y desordes etnopsiquiátricos.[84]
La decocción de fueyes utilízase tópicamente en llavadures y emplastos pa tratar afecciones de la piel (úlceres, mancaes, eczemes, empeines, erupciones, inflamaciones, salpullido, tinea, varicela)[85][86][81] y tumores engafaos.[86]
La decocción de granes usar pa tratar afecciones del reñón y vexiga,[86] nervios,[87] calmante cardiacu, palpitaciones, hipertensión,[88] gastralgia y afecciones hepátiques.[89] Tópicamente aplicar en úlceras,[87] tiña[90] y tabayones.[91]
La decocción del raigañu usar pa combatir afecciones gastrointestinales (Foria, dolor d'estómagu, cólicu) fiebre,[87][91] gonorrea,[90] edema,[92] inflamación de la matriz,[93] histeria, nerviosismu, reumatismu y menstruaciones dolioses.[94]
Les fueyes y raigaños usar pa disentería, foria, gonorrea,[95] y entueyos del fégadu;[86] Les flores y raigaños usar pa tratar afecciodes dixestives y respiratories.[96]
A les fueyes y raigaños atribúyense-y propiedá antireumática, colagoga, depurativa, espasmolítica, laxante, purgante y vermífuga,[86][95][90] al raigañu atribúyese-y propiedá sedante.[81]
A les granes atribúyese-y propiedá antiinflamatoria, diurética, estomáquica, febrífuga, purgante, tónica y vulneraria.[91]
Garra del diañu

Garra del Diañu[editar | editar la fonte]

(Harpagophytum procumbens)
Aición: Da aliviu al dolor moderáu nes articulaciones, tien efectos anti-inflamatorios en persones que sufren d'artrosis. La OMS aprobó'l so usu pal reumatismu.
Aguiya la recuperación por traumas pos tien actividá antiinflamatoria, aplicando l'estractu de la planta como tintura o aposito. L'estractu acuso ye más potente que los componentes por separáu, lo que podría esplicase por sinergia.
Presentación: Llograr en forma de: planta seca, cápsules, líquidos y sólidos, xeles y pomaes. Usar en forma de fervinchos o cápsules en artritis o inflamación de les articulaciones como coadyuvante.
Contraindicaciones: Tien De ser evitáu si'l refluxu gastroedofageo, y úlceras. Nun s'encamienta'l so usu en casu d'enfermedaes cardiovasculares, yá que puede interactuar colos remedios fluidificantes. Nun utilizar en menores de 18 años.[97]
Puede causar foria y se contraindica si esiste úlcera gastroduodenal y diabetes.

Ginkgo[editar | editar la fonte]

Ginkgo biloba
Artículu principal: Ginkgo biloba (farmacoloxía)
Sustrato pa diversos principios activos, vasodilatador cerebral, antiagregante plaquetario y antiosidante, utilizáu pa promover la memoria y l'atención en casos leves de deterioru cognitivu y llocura.[ensin referencies]
El ginkgo ameyora'l fluxu sanguíneo del sistema nerviosu central y puede solliviar problemes rellacionaos colos nervios como los mareos, el vértigu, la sordera nerviosa y el tinnitus (runfíu nos oyíos).[ensin referencies]

Ginseng[editar | editar la fonte]

Aición: Los raigaños contienen "ginsenósidos", sustances qu'ayuda pa combatir el estrés. Según la OMS, la planta ayuda a ameyorar la capacidá físico y mental de concentración
Dosis: Ye en forma de raigañu secu, o con mayor frecuencia en cápsules. Y "encamienta una dosis diaria d'ente 0,5 a 2 gramos. Tómase pela mañana pa evitar la velea. El tratamientu nun tien de ser cimeru a tres meses y tienen de ser recetaos por un médicu :Precuros:

Les persones que sufren de velea o trestornos nerviosos tienen de tener precuru. Non puede utilizase ensin consulta médica por aquellos que sufren de diabetes, hipertensión y enfermedaes del corazón, o que tomen anticoagulantes. Lo meyor ye llindar la ingesta de cafeína pa evitar la irritabilidá, velea y palpitaciones.[97]

Cordollobu[editar | editar la fonte]

Gnaphalium spp.
Afecciones respiratories, tos, bronquitis, inflamación de les mucoses
Granadilla, Passiflora ligularis

Granadilla[editar | editar la fonte]

Passiflora ligularis
Conózse-y popularmente en Guatemala como: carnat, cranix, granadilla real.[98]
El tarmu y epicarpio del frutu usar en decocción pa tratar les afecciones dixestives(foria, disentería),[99] y respiratories(tos[100] y catarru[101]); el zusmiu de frutu úsase como sedante nerviosu,[100] nes afecciones hepátiques[102] y pa prevenir la fiebre mariello.[103]
El fervinchu y tintura de les partes aérees usar pa tratar hipertensión, diabetes,[104] inflamación urinaria,[105] anemia, paludismu, plasmu,[99] afecciones gastrointestinales (foria, disentería, gastralgia,[106] indixestión)[107] respiratories (tos, tuberculosis) y nervioses (velea, nerviosismu).[99]
La decocción del frutu úsase como protector gástricu contra litiasis biliar y rabia.[103] La tintura usar n'homeopatía pal tratamientu de la epilepsia.[108]
Les fueyes y tarmos usar n'aplicaciones tópiques en forma de baños nes afecciones de la piel y como cataplasma en hepatitis y cefalea.[105] La tintura de les fueyes úsase oral y tópicamente contra'l dolor de cabeza.[109] Les granes úsense como sedante nos estaos nerviosos.[105]
Les fueyes d'otres especies del xéneru usar nel tratamientu d'afecciones similares a les descrites, pero principalmente afecciones genitourinarias.[100]
Al frutu atribúyese-y propiedá antihelmíntica, colagoga, diurética, emenagoga, emética, emoliente, refrescante[105][100] y tónica.[103] A les fueyes tienres y flores atribúyese-y propiedá analxésica, diurética, espasmolítica, estomáquica[nota 2], sedante, vermífuga.[105] antipirética, mucolítica, y vulneraria.[103] A les flores atribúyese-y propiedá anodina, hipnótica y sedante.[109]
Punica granatum

Granáu[editar | editar la fonte]

Punica granatum
Conozse tamién como Granada.[110]
La decocción de la corteza del tueru o raigañu usar pa espulsar tenia.[111][112] La decocción de pulgu del frutu usar pa tratar afecciones gastrointestinales (foria, disentería, gastralgia,[nota 3] parásitosis[nota 4])[113][111][112][114] y catarros respiratorios,[115] metrorragia y blenorraxa. El zusmiu del frutu en xarabe usar pa espulsar parásitos, hipertensión, artritis,[116] enfermedaes urinaries,[114][117] ictericia, diabetes.[118]
Tópicamente usar en llavadures vaxinales para leucorrea, en gargarismos para amigdalitis,[111][114][119] en enema para enteritis y en llavaos para hemorroides[113] y evitar albuertos,[120] el polvu usar pa sanar úlceras,[113] tos,[112] fiebre,[120] estomatitis[113] y solliviar la conxuntivitis[117]
La decocción de les granes usar nel tratamientu de la sífilis.[119] Les flores enantes de fecundar son tóniques y astrinxentes, en cocimientu usar pa tratar leucorrea, blenorraxa, diarea y hemorraxes.[121]
Al pulgu del frutu atribúyese-y propiedá astrinxente, emenagoga[113] y vermífuga.[122] A la corteza del tueru y del raigañu atribúyese-y propiedá astrinxente, emética y vermífuga (Taenia spp.). A les flores atribúyese-y propiedá astrinxente y tónica.[123]

Guachipilin[editar | editar la fonte]

Diphysa carthagenensis y D. robinioides
En Guatemala conózse-y tamién como: canquixté, much, palu mariellu, susuc, zuzoc.[124]
Dambes especies úsense indistintamente con fines melecinales, pola so propiedá cicatrizante y sudorífica.[125][126] El fervinchu de les fueyes usar pal tratamientu d'afecciones gastrointestinales (foria, disentería)[125] y respiratories (amigdalitis, asma)[125] según anemia, dolor de cabeza, cáncer,[126] gonorrea, malaria, mordedura d'animales ponzoñosos,[127] problemes renales[125][128][129] y solliviar el partu.[130]
La decocción de corteza y madera usar pal dolor de cabeza y gargüelu.[131] El fervinchu o decocción de fueyes y corteza úsase tópicamente pal tratamientu d'afecciones dermatolóxiques (abscesos, conxuntivitis, firíes abiertes, leishmaniasis, llagues, tinees)[125][128][132]
A les fueyes y corteza atribúyese-y propiedá anticonvulsiva, antiséptica, cicatrizante, desinflamante febrífuga, y sudorífica.[125][132]
Guaraná - Paullinia cupana

Guaraná[editar | editar la fonte]

Paullinia cupana
D'ella llógrense metilxantines como la cafeína y la teobromina, vasoconstrictor y tónicu nerviosu;
Los indíxenes de la selva tropical amazónica utilicen la grana machucada del guaraná como una bébora y como medicina. El guaraná usar pa tratar foria, menguar fatiga, amenorgar la fame, y p'ayuda na artritis.
Tamién tien una hestoria d'usu en matinaes per abusu del alcohol y los dolores de cabeza rellacionaos cola menstruación. Les granes turraes son la base d'una bébora refrescante y enerxética.
Amás d'otros compuestos químicos, la planta de guaraná tien cafeína (dacuando llamada "guaranina"), teofilina y teobromina. Los estractos jugosos del guaraná son estimulantes del sistema nerviosu central pol so conteníu cafeínico.
Los estudios con vitamines amuesen beneficios nes funciones cognitives.[133] Nun fueron evaluaes pola Alministración de Drogues y Alimentos (FDA) o otres axencies gubernamentales similares. Nos Estaos Xuníos, el guaraná tien un estatus de GRAS, por casu xeneralmente conceptuada como segura y tien d'etiquetase como non usáu pa diagnosticar, tratar, curar o prevenir cualquier enfermedá.
El Journal of Human Nutrition and Dietetics publicó en xunu de 2001 un estudiu qu'amuesa la perda de pesu en promediu de 5 kg nun grupu que bebió un amiestu de yerba mate, guaraná y damiana, comparáu con un promediu de 0,5 kg de perda nun grupu placebo dempués de 45 díes.[134]
Un estudiu universitariu en Brasil sobre l'estractu de guaraná amosó un amenorgamientu del 37 per cientu na formación de tromboxano dende l'ácidu araquidónico.[135] Esta conclusión ye significativa p'amenorgar atacar de corazón; una y bones l'escesu de formación de tromboxano puede desenvolver una falla arterial, dando como resultáu un ataque cardiacu o dañu isquémicu.[136]
En 1997 un estudiu a parte sobre los efectos del guaraná n'actividaes físiques de los aguarones amosó una medría na retención de memoria y un meyor rendimientu físicu comparáu con un placebo.[137]
Otros estudios amuesen les sos propiedaes antiosidantes, antiséptiques y reductores de les célules grases (cuando se combina con Acedu linoléico conxugáu).[138]
Magar, los efectos colaterales son raros nel guaraná, Drugs.com encamienta: "Considerando l'usu de suplementos herbarios, ye aconseyable la consulta con un profesional d'asistencia médica. Amás, la consulta con un médicu entrenáu n'usu de yerbes y suplementos pa la salú pue ser beneficiosu y la coordinación del tratamientu ente tolos asistentes médicos pue ser ventaxosa". Drugs.com amás alvierte nun entemecer el guaraná cola efedrina.[139]

Guarumo[editar | editar la fonte]

Cecropia obtusifolia
En Guatemala conózse-y tamién como: choop, guarumbo, igarata, ix-coch, pacl, xobín.[140]
El fervinchu o decocción de fueyes úsase oralmente pal tratamientu d'afecciones respiratories (amigdalitis, asma, bronquitis, catarru, influenza, neumonía, tos, tos ferina),[141][142][143][144][145] hepátiques y urinaries (albuminuria),[146][147][148] foria, edema, hidropesía, nerviosismu, chorea, obesidá, diabetes, solliviar el partu.[147][149][150]
El fervinchu de cogollos usar pa tratar reumatismos.[151] La horchata de fueyes usar pa tratar el dolor d'estómagu y p'aselar los nervios.[152]
La decocción de la corteza usar pa tratar el reumatismu y la retención de llibradura.[142][145] La decocción del raigañu usar pa tratar afecciones urinaries y tos ferina.[142] La cazumbre (látex) del tueru usar pa tratar el asma[153]
La cazumbre aplícase tópicamente contra hemorraxes, verrugas, callosidaes, cáncer[147][154] y diverses enfecciones veterinaries.[127] La decocción de cañes tienres usar n'enxagües pa dolor de mueles, en llavadures y baños en gonorrea, leucorrea,[147] reumatismu y inflamación.[151] El fervinchu de fueyes y corteza aplicar en enema pa tratar gonorrea, y en llavadura pa llagues, úlceras, y cáncer.[153][155]
A les fueyes atribúyese-y propiedá antiasmática, antiséptica, astrinxente, cardiotónica, catártica, diurética, emenagoga, expectorante, febrífuga, hipoglicénmica, sudorifica, y tónica;[153] a la corteza atribúyese-y propiedá cardiotónica y diurética.[147]
Guayaba - Psidium guayava

Guayaba[editar | editar la fonte]

Psidium guayava
En Guatemala conózse-y tamién como: cak, ch'amxuy, coloc, eanandí, ikiec, guava, patá, pataj, pichi, posh.[156]
La decocción de fueyes y corteza usar por vía oral pa tratar afecciones dixestives (amebiasis, foria, disentería, cólicos, dolor d'estómagu, parasitismu intestinal, vultura),[157][158][144][159][160][161][162] anemia, artritis,[162] diabetes,[144] hemorraxa, hinchadura, uretritis, asma y resfrío.[157][144][159] La decocción del raigañu usar pa tratar hidropesía.[163]
La decocción, per vía tópica encamentar en baños y llavaos pa tratar enfermedaes dermatomucosas (fístules, leucorrea, piodermia, raspones, tinea, úlcera),[157][158][144][159][160] y enxagües pa llingua engafada.[144] Les fueyes y corteza contienen una resina llamada "guafín" que tien una aición marcada contra les fiebres palúdiques.[164]
A les fueyes y corteza atribúyese-y propiedá antibacteriana, antihelmíntica, astrinxente, carminativa, espasmolítica, y tónica.[158][160][163][165] El frutu usar pa solliviar la conxestión respiratoria, atribúyese-y propiedá astrinxente, febrifuga y desiflamante.[165]
Güisquil - Sechium edule

Güisquil[editar | editar la fonte]

Sechium edule
Tamién conocíu en Guatemala y Honduras como: chayote, chimá, pataste, perulero.[166]En Brasil conózse-y como xuxu.
La decocción de fueyes y tarmos úsase oralmente pa tratar cálculos renales, arteroesclerosis, hipertensión,[167][168][169] afecciones respiratories (bronquitis, catarru, tos),[170][171] cólicu,[172] dolor d'oyíos, fiebre, agüeyamientu, pañu na cara.[nota 5][171]
El raigañu usar p'afecciones respiratories y urinaries.[167][170] El frutu usar en cataplasma pa inflamación de la piel[167] y quemadures;[173] el epicarpio o cazumbre del frutu aplíquense tópicamente en feríes y llagues ensin dexar repulgu.[167][171][172] Una emulsión de granes utilizar pa solliviar la inflamación intestinal.[167]
A fueyes y raigaños atribúyese-y propiedá diurética,y expectorante;[170] y al frutu, cicatrizal y emoliente.[167]






Notes y Referencies[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. Tópicamente referir a la manera d'aplicación d'una melecina: D'usu esternu y local.
  2. El riego sanguineu del estómagu ye abondosu, provién del tueru celiacu al traviés de cuatro arteries, la coronaria estomáquica o gástrica esquierda y la pilórica sobre la combadura menor, y la gastroepiplóica esquierda sobre la combadura mayor.[1]
  3. Dolor d'estómagu
  4. Les parasitosis intestinales son infeiciones producíes por parásitos que'l so hábitat natural ye l'aparatu dixestivu del home
  5. Llurdios qu'apaecen na cara, debíes a diversos motivos, non siempres bien definíos

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. (CÁCERES), Pág. 160 a 162
  2. 2,0 2,1 2,2 (CEMAT-FARMAYA), 1992. Fiches populares 2:71
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 (Duke JA), 1985. Handbook of Melecinal Herbs. Pág. 492
  4. 4,0 4,1 (Martínez M.), 1992. Plantes Melecinales de Méxicu. Pág 119.
  5. (Standley JC. Williams LO.), 1961. Fieldiana 24(7):113.
  6. (Llinares Y. et al.), 1990. Tes Curatibles de Méxicu. Pág. 37.
  7. (Duke JA), 1986. Pág. 191
  8. 8,0 8,1 (Ody P.), 1993. Pág. 164-179.
  9. 9,0 9,1 (Morton JF), 1981. Atles of médical Plants. Pág. 584.
  10. (Díaz JL.), 1976. Pág. 123.
  11. (Schultes RE. Hoffman A.), 1980. Pág. 368.
  12. Nomes en Real Xardín Botánicu
  13. http://www.bvs.hn/RMH75/pdf/1972/pdf/Vol40-4-1972-5.pdf
  14. (CÁCERES), 1996. Pág. 163 y 164
  15. (Martínez M.), 1992. Pág 418.
  16. (Mejia JV.), 1927. Pág 145.
  17. (IIN), 1978. Guatemala Indíxena 13:23, 28, 136, 507, 545.
  18. (Arteche A.) 1992. Pág. 139
  19. (CÁCERES), 1996. Pág. 165 y 166
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 (Morton JF), 1981. Pág. 891
  21. 21,0 21,1 (Mejia JV.), 1927. Pág 146.
  22. (Ayensu YE.), 1981. Pág 92.
  23. (Pittier H.), 1971. Plantes avezaes en Venezuela, Pág 243.
  24. (IIN), 1978. Guatemala Indíxena 13:18.
  25. (Hartwell JL), 1982. Pág. 176
  26. (Girón LM et al.), 1991. J Ethnopharmacol 34:173.
  27. (CÁCERES), 1996. Pág. 167 a 169
  28. (Martínez M.), 1992. Plantes Melecinales de Méxicu. Pág 326.
  29. 29,0 29,1 29,2 29,3 29,4 29,5 (Duke JA.), 1985. Pág 161.
  30. 30,0 30,1 (Mejía JV.), 1927. Pág 162.
  31. (Bezánger-Beauquesne L et al.), 1975. Pág. 199.
  32. 32,0 32,1 (Marton JF), 1981. Pág. 794
  33. (Martínez M.), 1959. Pág. 570
  34. 34,0 34,1 (Lewis DW, Elvin-Lewis MPF)1977. Pág. 167.
  35. (Hartwell JL), 1982. Pág. 577
  36. (Orellana SI), 1987. Pág. 78.
  37. 37,0 37,1 (Potterton D.) 1983. Culpeper’s Color Herbal. Pág. 191.
  38. (Hutchens AR..), 1991. Pág 166.
  39. (White A.), 1985. Yerbes del Ecuador. Pág 120.
  40. (CÁCERES A.), 1996. Pag. 170 a 172
  41. (Martínez M.), 1992. Pág. 135.
  42. 42,0 42,1 42,2 42,3 42,4 42,5 (Duke JA.), 1985. Pág 185.
  43. (White A.), 1985. Yerbes del Ecuador. Pág 134.
  44. (Cecchini T.), 1978. Pág. 184.
  45. IIN, 1978. Guatemala Indíxena 13:4,39,68,540.
  46. (Hartwell JL.), 1982. Pág. 395.
  47. (Thomson WAR.), 1980. Pág 173.
  48. (Mejía JV.), 1927. Pág 146.
  49. (CÁCERES A.), 1996. Pag. 173 a 176
  50. 50,0 50,1 50,2 (Cecchini T.), 1978. Pág. 52.
  51. (Keys JD.), 1976. Chinese Herba Pá.g. 127.
  52. (Thomson WAR.), 1980. Pág 164.
  53. 53,0 53,1 53,2 (Ody P.), 1993. Pág. 106.
  54. (Font Quer P.), 1976. Pág. 366.
  55. (Gracia AB.), 1974. Vitamines y Medicina Herbaria s/p.
  56. (Duke JA.), 1985. Pág 490.
  57. (Volák J. Stodola J.), 1984. Plantes Médicinales. Pág 294.
  58. (Thomson WAR.), 1980. Pág 164.
  59. (DasturJF.), 1977. Pág 169.
  60. (Basch et al.), 2003
  61. (Bash et al.), 2003.
  62. (Sinnivas), 2005.
  63. (Amin et al.), 2005
  64. (Raju et al.), 2006
  65. (Raju y Bird), 2006.
  66. (Kaviarasan et al.), 2006.
  67. (Thirunavukarrasu et al.), 2003.
  68. (Font Quer P.), 1976. Pág. 366.
  69. (CÁCERES A.), 1996. Pag. 177 y 178.
  70. 70,0 70,1 70,2 (WHITE A.), 1985. Pag. 140.
  71. (Volák J. Stodola J.), 1984. Plantes Médicinales. Pág 154.
  72. (Martínez M.), 1992. Pág 423.
  73. (Ody P.), 1993. Pág. 60.
  74. 74,0 74,1 (Morton JF.), 1981. Pág. 264.
  75. 75,0 75,1 (Hutchens AR.), 1991. Pag. 224.
  76. (Hartwell JL.), 1982. Pag. 264.
  77. (Zin J. Weiss C.), 1980. Pag. 154.
  78. (Cecchini T.), 1978. Pág. 198.
  79. (CÁCERES A.), 1996. Pag. 179 y 181.
  80. (Girón LM et al.), 1991. J Ethnopharmacol 34:173.
  81. 81,0 81,1 81,2 81,3 (Esmornien GA.), 1974. Guatemala Indíxena 9: 124, 134, 142.
  82. (Ayensu YE.), 1981. Pag. 53.
  83. (Cáceres A. et al.), 1992. Cuadiernos DIGI 7-92:34.
  84. (Thomas OO.), 1989. Fitoterapia 60:49.
  85. (Girón LM et al.), 1991. J Ethnopharmacol 34:173.
  86. 86,0 86,1 86,2 86,3 86,4 (Morton JF.), 1981. Pág. 412-414.
  87. 87,0 87,1 87,2 (House P. Llagos-Witte S.), 1989. Pág. 68.
  88. (Ayensu YE.) JF.), 1981. Pág. 53.
  89. (ACCT), 1985. Pág. 61.
  90. 90,0 90,1 90,2 (Duke JA.), 1986. Pág. 29.
  91. 91,0 91,1 91,2 (Robineau L.), 1991. Pág. 6.
  92. (Honychurch PN.), 1986. Pág. 25.
  93. (Seaforth CE. et al.), 1985. Pág. 44.
  94. (Guzmán DJ.), 1975. Pág. 173.
  95. 95,0 95,1 (Ayensu YE.) JF.), 1981. Pág. 53.
  96. (Oliver-Bever B.), 1986. Pág. 148.
  97. 97,0 97,1 (Vidal), 2010.
  98. (CÁCERES), 1996. Pág. 182 a 184.
  99. 99,0 99,1 99,2 (IIN), 1978. Guatemala indíxena 13:29-136, 440.
  100. 100,0 100,1 100,2 100,3 (Esmornien HGA.), 1974. Guatemala indíxena 9:99.
  101. (Standley PC. Williams LO), 1961. Fieldiana 24(7):133.
  102. (Cáceres A. Samayos B.), 1989. Cuadiernos DIGI 6-89:79
  103. 103,0 103,1 103,2 103,3 (De Feu V.), 1992. Fitoterapia 63:417
  104. (Ayensu YE), 1981. Pág.145
  105. 105,0 105,1 105,2 105,3 105,4 (Morton JF), 1981. Pág.594
  106. Dolor de estomago
  107. (CEMAT-IMEPLAN), 1980.
  108. (Grieve M), 1988. Pág.618
  109. 109,0 109,1 (Duke JA), 1985. Handbook of Medical Herbs. Pág. 348
  110. (CÁCERES), 1996. Pág. 185 a 187.
  111. 111,0 111,1 111,2 (Potterton D), 1983. Culpeper's Color Herbs. Pág. 148.
  112. 112,0 112,1 112,2 (Mendieta RM. Del Amu S.), 1981. Pág. 283
  113. 113,0 113,1 113,2 113,3 113,4 (Morton JF.), 1981. Pág. 613.
  114. 114,0 114,1 114,2 (Cecchini T.), 1978. Pág.218.
  115. Standley PC. Williams LO.), 1964 Fieldiana 24(7):261
  116. (Geilfus F.), 1989. Pág. 247.
  117. 117,0 117,1 (Ronquillo FA. et. al.), 1988. Cuadiernos DIGI N° 7-88:100
  118. (Singh YN.), 1986. J. Ethnopharmacol, 15:19
  119. 119,0 119,1 (White A.), 1985. Yerbes del Ecuador. Pág. 157.
  120. 120,0 120,1 (Girault L.), 1987. Pág. 327.
  121. (Ferrandiz VL.), 1976. Medicina Vexetal. Pág. 259.
  122. (Grieve M.), 1988. Modern Herbal. Pág. 649.
  123. (Zin J. Weiss C.), 1980. Pág.162.
  124. (CÁCERES), 1996. Pág. 188 a 190.
  125. 125,0 125,1 125,2 125,3 125,4 125,5 (Amason T. et al.), 1980. J Ethnopharmacol 21:345.
  126. 126,0 126,1 (Hartwell JL.), 1989. Plants Used Against Cancer. Pág. 104.
  127. 127,0 127,1 (Mejía JV.), 1927. Pág. 147.
  128. 128,0 128,1 (Alcom JB.), 1984. Huastec Mayan Ethnobotany. Pág. 630.
  129. (Mendieta RM. Del Amu S.), 1981. Pág. 137.
  130. (Hasting RB.), 1909. Econ. Bot. 44:336.
  131. (PLANTER), 1989. Pág. 436.
  132. 132,0 132,1 (Morton FJ.), 1981. Pág. 311.
  133. Haskell, et al.. «A double-blind, placebo-controlled, multi-dose evaluation of the acute behavioural effects of guarana in humans». J Psychopharmacol. PMID 16533867. 
  134. Anderson, T and Foght, J. «Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients». J Hum Nutr Diet 14 (3). http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1046/j.1365-277X.2001.00290.x. 
  135. Bydlowski SP, et al. (1991). «An aqueous extract of guarana (Paullinia cupana) decreases platelet thromboxane synthesis». Braz J Med Biol Res 24 (4). http://www.rxresearchgroup.com/mlm/ingredients/guarana.shtml#2. 
  136. Nicolaou, KC et al.. «Synthesis and biological properties of pinane-thromboxane A2, a selective inhibitor of coronary artery constriction, platelet aggregation, and thromboxane formation». Proc. Natl. Acad. Sci. USA 76 (6). PMID 383648. 
  137. Espinola EB, et al.. «Pharmacological activity of Guarana (Paullinia cupana Mart.) in laboratory animals». J Ethnopharmacol 55 (3). http://moodfoods.com/guarana.htm. 
  138. Terpstra, et al.. «The Decrease in Body Fat in Mice Fed Conjugated Linoleic Acid Is Due to Increases in Energy Expenditure and Energy Loss in the Escreta». J Nutr 132. http://www.nemhaupt.de/obesity.htm. 
  139. guarana medical facts from Drugs.com
  140. (CÁCERES), 1996. Pág. 191 a 193.
  141. (Aguilar Girón JI.), 1966. Pág. 366.
  142. 142,0 142,1 142,2 (Ronquillo FA. et al.), 1988. Cuadiernos DIGI 7-88:141.
  143. (Esmornien GA.), 1974. Guatemala Indíxena. 9:131.
  144. 144,0 144,1 144,2 144,3 144,4 144,5 (Girón LM. et al.), 1991. J Ethnopharmacol 34:173.
  145. 145,0 145,1 (IIN), 1978. Guatemala Indíxena. 13:565, 575, 578.
  146. (Dieseldorff EP.), 1940. Pág. 26.
  147. 147,0 147,1 147,2 147,3 147,4 (Morton JF.), 1977. Quart J Crude Drug Res 15:165.
  148. ((Amason T. et al.), 1980. J Ethnopharmacol 2:345.
  149. (Martínez M.), 1992. Pág. 151.
  150. (Díaz JL.), 1976. Pág. 29.
  151. 151,0 151,1 (House PR. et al.), 1995. Pág. 97.
  152. (PLANTER), 1989. Pág. 402.
  153. 153,0 153,1 153,2 (Morton FJ.), 1981. Pág. 142.
  154. (Hartwell JL.), 1989. Plants Used Against Cáncer. Pág. 185.
  155. (Alcom JB.), 1984. Huastec Mayan Ethnobotany. Pág. 585.
  156. (CÁCERES), 1996. Pág. 194 a 197.
  157. 157,0 157,1 157,2 (Llinares Y. et al.), 1988. Pág.54.
  158. 158,0 158,1 158,2 (Ayensu YE.), 1981. Pág. 136.
  159. 159,0 159,1 159,2 (Martínez M.), 1992. Pág. 573.
  160. 160,0 160,1 160,2 (Mendieta RM. Del Amu S.), 1981. Pág. 280.
  161. (Standley PC.), 1930. Flora of Yucatan Pág. 373.
  162. 162,0 162,1 (Honychurch P.), 1986. Pág. 64.
  163. 163,0 163,1 (PLANTER), 1985. Pág.393.
  164. (Vélez F. Valey de Vélez G.), 1990. Pág. 112.
  165. 165,0 165,1 (Morton FJ.), 1981. Pág. 629.
  166. (CÁCERES), 1996. Pág. 198 a 199.
  167. 167,0 167,1 167,2 167,3 167,4 167,5 (Morton FJ.), 1981. Pág. 894.
  168. (Martínez M.), 1992. Pág. 410.
  169. (Díaz JL.), 1976. Pág. 109.
  170. 170,0 170,1 170,2 (Núñez Y.), 1986. Pág. 149.
  171. 171,0 171,1 171,2 (IIN), 1978. Guatemala Indíxena 13:40, 66, 72, 87, 269.
  172. 172,0 172,1 (Mejía JV.), 1927. Pág. 148.
  173. (Orellana SL.), 1987. Pág. 238.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Bibliografía[editar | editar la fonte]

  • ACCT, 1985. Contribution aux Etudes ethnobotaniques et floristiques a la Dominique. París. ACCT 400 p.
  • AGUILAR GIRON JI., 1966. Relación d'unos aspeutos de la Flora Util de Guatemala. Guatemala. Min d'Agricultura 375 p.
  • ALCOM JB., 1984. Huastec Mayan Ethnobotany. Austin UniversitY of Texas Press. 982 p.
  • ARTECHE A. 1992. Fitoterapia. Vademecum de Prescriptions. Bilbao. CITA 835 p.
  • AYENSU YE, 1981. Melecinal Plants of the West Indies.Algonac. Reference Publications. 282 p.
  • BEZÁNGER-BEAUQUESNE L. PINTAK K. TORK M. 1975. Llánteslos dans la Therapeutique Moderne. París. Maloine. 529 p.
  • CÁSERES A. 1996. Plantes d'Usu Melecinal en Guatemala. Edición Universitaria. Universidá de San Carlos de Guatemala. 402 p.
  • CÁCERES A. JAUREGUI Y. LOPEZ BR. LOGEMANN H. 1992. Cuadiernos DIGI 7-92. Actividá antifúngica de plantes d'usu melecinal en Guatemala. Guatemala. DIGI-USAC. 89 p.
  • CÁCERES A. SAMAYOA B. 1989. Cuadiernos DIGI 6-89. Tamizaje de l'actividá antibacteriana de plantes usaes en Guatemala pal tratamientu d'afecciones gastrointestinales. Guatemala. DIGI-USAC. 138 p.
  • CECCHINI T. 1978. Enciclopedia de les yerbes y de les plantes Melecinales. Barcelona. Ed. Ed. de Vecchi, 533 p. ISBN 978-84-315-2065-6
  • CEMAT-FARMAYA, 1992. Fiches populares sobre Plantes Melecinales (Serie 2). Guatemala. 180 p.
  • CEMAT-IMEPLAM, 1980. Informe del Primer Taller sobre Botánica Melecinal Guatemaliana. Guatemala. 51 p.
  • CESA - Intercooperación Suiza. Usos tradicionales de les especies forestales natives nel Ecuador, Quito. CESA. V3. 256 p.
  • CODEMPE - ECUARUNARI. 1999. Manual de la medicina de los pueblos Kichwas del Ecuador. Quito, ECUARUNARI. 79 p.
  • DASTUR JF. 1977. Melecinal Plants of India and Pakistan. India. CB Taraporevala Sons y Cia. 212 p.
  • DE FEU V. 1992. Melecinal and magical plants in the Northern Peruvian Andes. Fitoterapia 63: 417-440.
  • DEL FIERRO P. PANCEL L. 1998. Esperiencia silvicultural del monte nativu de Chile. Santiago: Publicaciones L.Castillo. 420 p.
  • DÍAZ JL., 1976. Usu de les Plantes Melecinales de Méxicu. Méxicu. IMEPLAM. 329 p.
  • DIESELDORFF EP., 1977. Les plantes melecinales del departamentu d'Alta Verapaz. Guatemala. Tip. Nac. 52 p.
  • DUKE JA. 1985. CRC Handbook of Medical Herbs. Boca Ratón, CRC Press. 677 p.
  • ESTRELLA, Y. 1990. El pan d'América; etnohistoria de los alimentos aboríxenes nel Ecuador. 3.ª edición Quito, Ediciones Abya-Yala. 388 p.
  • FERRANDIZ VL., 1974. Medicina Vexetal. Villadrau. Ediciones Cedel. 415 p.Pág. 259.
  • FARGA C. Lastra J. 1988. Plantes d'usu común en Chile. Tomu I. Santiago. SOPRAMI. 119 p.
  • FONT QUER P. 1976. Plantes Melecinales. Barcelona. Llabor. 1033 p.
  • FORÉS, R. 1997. Atles de les plantes melecinal y curatible; la salú al traviés de les plantes. Madrid. Culturam. 111 p.
  • GARCÍA RH. (1991) Plantes curatibles Mexicanes. Méxicu. Ed. Panorama. 263 p.
  • GEILFUS F., 1989. L'árbol al serviciu del llabrador. Santu Domingo. ENDA-Caribe/CATIE. 778 p.
  • GIRAULT L., 1987. Kallawayas Curanderos Itinerantes de los Andes de Bolivia.
  • GIRÓN LM. FREIRE AV. ALONZO A. CÁCERES A. (1991) Ethnobotanical survey of the melecinal flora used by the Caribs of Guatemala. J. Ethopharmacol 34:173
  • GRACIA AB., 1974. Vitamines y Medicina Herbaria s/p.
  • GRIEVE M., 1988. A Modern Herbal. London. Penguin Books 912 p.
  • GUZMÁN DJ., 1975.Especies Útiles de la Flora Salvadoreña. (Tomos I ya II). San Salvador. Min. d'Educación. 703 p.
  • HARTWELL JL. 1982. Plants used against cancer. Lawrence, Quarterman Publications. 710 p.
  • HASTING RB., 1909. Melecinal legumes of Méxicu: Fabaceae Papilionoideae. Part One. Econ. Bot. 44:336-348.
  • HUTCHENS AR., 1991.Indian Herbology of North America. Boston. Shambala. 382 p.
  • IIN, 1978. Aspeutos de la medicina popular na área rural de Guatemala. Guatemala Indíxena 13:1-616.
  • ITZIK, A. 2007. Les plantes curatibles. Montevideo, Arquetipu. 354 p. ISBN 9789974804388
  • HONYCHURCH PN. (1986) Caribbean Wild Plants and their Uses. Hong Kong. Chichester, John Wiley & Sons. 338 p.
  • HOUSE P. LLAGOS-WITTE S. 1989. Manual de 50 Plantes Melecinales d'Honduras. Tegucigalpa. CONS-H/CIIR/UNAH. 134 p.
  • HOUSE PR., LLAGOS-WITTE S, OCHOA L, TORRES C, MEJÍA T, RIVAS M. 1995. Plantes Melecinales Comunes d'Honduras. Tegucigalpa. UNAH/CIMN-H/CIIR/GTZ, 555 p.
  • KEYS JD., 1976. Chinese Herbs. Rutland. Charles Y. Tuttle Co. 388 p.
  • LEWIS DW. ELVIN-LEWIS MPF. 1977.Medical Botany. New York. John Wiley & Sons. 515 p.
  • LLINARES Y. FLORES B. BYE R. 1988. Seleición de Plantes Melecinales de Méxicu. Méxicu. Ed. Limusa. 125 p.
  • LLINARES Y. BYE R. FLORES B. 1990. Tés Curatibles de Méxicu. Méxicu. UNAM. 140 p.
  • LYLE EC. SIMON JE. (1989) Species and melecinal plants: Recent Advances in Botany, Horticulture & Pharmacology. 4 267 p. pp. 58-59
  • MARTÍNEZ M. 1992. Les Plantes Melecinales de Méxicu. Méxicu. Ed. Botes. 656 p. ISBN 968-6334-07-6
  • MEJÍA JV., 1927. Xeografía de la República de Guatemala. Guatemala. Tipografía Nacional. 400 p.
  • ESMORNIEN GA., 1974. L'usu de les plantes melecinales en Guatemala. Guatemala Indíxena 9: 102 - 148.
  • MENDIETA RM. DEL AMU S. 1981. Plantes Melecinales del Estáu de Yucatán. Xalapa. INIREB. 428 p.
  • MORTON JF. (1981) Atles of Medical Plants of Middle America. Springfield, Charles C Thomas. 1420 p.
  • NÚÑEZ Y. (1964). Plantes Melecinales de Puertu Ricu. Puertu Ricu. Universidá de Puertu Ricu. 245 p.
  • NÚÑEZ Y. 1986. Plantes Melecinales de Costa Rica y la so Folcklore. San José. Universidá de Costa Rica 318 p.
  • ODY P. 1993. The Complete Medical Herbal. London. Dorling Kindersley. 192 p.
  • OLIVER-BEVER B. (1986) Melecinal Plants in Tropical West Africa. Cambridge. Cambridge University Press. 375 p.
  • ORELLANA SL. 1987. Indian Medicine in Highland Guatemala. Albuquerque. Univ. Of New Méxicu Press. 308 p.
  • PASSE, Medicina Tradicional Andina y Plantes Curatibles. Ministeriu de Salú - Programa de Sofitu al Sector Salú nel Ecuador - Gobierno del Ecuador - Unión Europea. Setiembre de 2008. 554 p.
  • PITTIER H. 1971. Les Plantes Avezaes en Venezuela. Caracas. Fundación Eugenio Mendoza. 620 p.
  • PLANTER, 1989. Llogru y Aprovechamientu d'Estractos Vexetales de la Flora Salvadoreña. San Salvador. Universidá d'El Salvador. 619 p.
  • POTTERTON D. 1983. Culpeper's Color Herbs. New York. Sterling Publishing Co. 224 p.
  • PRUTHI JS. (1979) Spices and and Condiments. New Dehli. National Book Trust. 269 p.
  • ROBINEAU L. 1991. Escontra una farmacopea caribeña. Santu Domingo. ENDA-Caribe. UNAH, 475 p.
  • RONQUILLO FA. MELGAR MF. CARRIELLU JE. MARTÍNEZ AB. 1988. Especies vexetales d'usu actual y potencial n'alimentación y medicina nes zones semiáridas del nororiente de Guatemala. Cuadiernos DIGI 5-88. 249 p.
  • SCHULTES RE. HOFFMAN A. 1980. The Botany and Chemistry of Hallucinogens. Springfield. CC Thomas. 437 p.
  • SEAFORTH CE. ADAMS CD. SYLVESTER Y. 1985. Guide to the Melecinal Plants of Trinidá & Tobago. London. Common wealth Secretariat. 221 p.
  • SINGH YN., 1986. Traditional medicine in Fiji: Some herbal folk cures used by Fiji Indians. J. Ethnopharmacol, 15:57 – 88.
  • STANDLEY PC. 1930. Flora of Yucatan. Chicago. Bot. Ser. Pub. 279. Vol 3, 492 p.
  • STANDLEY JC. WILLIAMS LO. 1961. Flora of Guatemala. Fieldiana: Botany 24(7): 281 p.
  • STANDLEY JC. WILLIAMS LO. 1966. Flora of Guatemala. Fieldiana: Botany 24(8): 37 - 412.
  • STANDLEY JC. WILLIAMS LO. 1970. Flora of Guatemala. Fieldiana: Botany 24(9): 236 p.
  • STANDLEY JC. WILLIAMS LO. 1975. Flora of Guatemala. Fieldiana: Botany 24(11): 93 – 354.
  • THOMAS OO., 1989. Perspectives on ethno-phytoterapy of “Yoruba” melecinal herbs and preparations. Fitoterapia 60:49 - 60.
  • THOMSON WAR. 1980. Les Plantes Medicinalles. Barcelona. Ed. Blume. 220 p.
  • VÉLEZ F. VALEY de VÉLEZ G. 1990. Plantes alimenticies de Venezuela. Caracas. Fundación Bigott. 277 p.
  • VIDAL. 2010. Le Guide des Plantes qui soignent - La phytothérapie à l'épreuve de la science. Editor Vidal. Francia. 468 p. ISBN 978-2-85091-192-7
  • VOLÁK J. STODOLA J. 1984. Plantes Médicinales. París. Gründ. 319 p.
  • WHITE, A. 1982. Yerbes del Ecuador. 2ed. Quito, Ecuador, Libri Mundi. 379 p.
  • ZIN J. WEISS C. 1980. La Salú per mediu de les Plantes Melecinales. Santiago. Ed. Salesiana. 387 p.