Llista de partíos políticos de Rumanía

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta

Rumanía tien un sistema políticu polipartidista dende la Revolución Rumana de 1989 onde cásique ye imposible algamar una mayoría parllamentaria asina que furrulen normalmente sistemes d'alliances y coaliciones.

Partíos políticos de Rumanía dende 1989[editar | editar la fonte]

Partíos activos con representación[editar | editar la fonte]

Nes caberes eleiciones parllamentaries en 2012 entraron nel Parllamentu Rumanu les formaciones que vienen darréu.

Nome del partíu Nome en rumanu Posición Ideoloxía Cabezaleru
Partíu Social Demócrata Partidul Social Democrat (PSD) Centro-izquierda Socialdemocracia Victor Ponta
Partíu Nacional Lliberal Partidul Naţional Liberal (PNL) Centro-drecha Lliberalismu Crin Antonescu
Partíu Democráticu-Lliberal Partidul Democrat-Liberal (PDL) Centro-drecha Conservadurismu, lliberalismu Vasile Blaga
Partíu Popular - Dan Diaconescu Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) Izquierda Socialismu democráticu, populismu d'izquierda Dan Diaconescu
Conceyu Democráticu de los Húngaros en Rumanía Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) Centru a centro-drecha Intereses de la minoría húngara, rexonalismu, conservadurismu, lliberalismu Hunor Kelemen
Partíu Conservador Partidul Conservator (PC) Derecha Conservadurismu Daniel Constantin
Conceyu Nacional pol Progresu de Rumanía Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) Centro-izquierda Socialdemocracia Gabriel Oprea
Fuercia Cívica Forţa Civică (FC) Derecha Democracia cristiana Mihai Răzvan Ungureanu
Partíu Nacional Campesín Demócrata-Cristianu Partidul Naţional Ţaranesc Creştin-Democrat (PNŢCD) Derecha Democracia cristiana, agrarianismu Aurelian Pavelescu
Partíu Verde Partidul Verde (PV) Centru Ecoloxismu, progresismu, lliberalismu Remus Cernea

Otros partíos políticos nun algamaron representación nacional pero sí rexonal,

Nome del partíu Nome en rumanu Posición Ideoloxía Cabezaleru
Partíu de la Gran Rumanía Partidul România Mare (PRM) Estrema drecha Tercerposicionismu, nacionalismu rumanu, sentimientu antihúngaru, sentimientu antixitanu Gheorghe Funar
Partíu Ecoloxista Rumanu Partidul Ecologist Român (PER) Centru Ecoloxismu, lliberalismu Danut Pop
Foru Democráticu de los Alemanes en Rumanía Forumul Democrat al Germanilor din România (PNL) Centru Intereses de la minoría alemana, lliberalismu Crin Antonescu
Partíu de la Nueva Xeneración - Demócrata Cristianu Partidul Noua Generație - Creștin Democrat (PNG) Derecha a estrema drecha Nacionalismu rumanu, populismu de derecha, democracia cristiana, lexonarismu Gigi Becali

Partíos activos ensin representación[editar | editar la fonte]

Hai tamién dellos partíos políticos que nun tan representaos en nenguna de les formes posibles pa la política rumana (llocal, nacional, européu).

Nome del partíu Nome en rumanu Posición Ideoloxía Cabezaleru
Partíu de los Comunistes (non pecerista) Partidul Comuniștilor (Nepeceriști) (PCN) Estrema izquierda Marxismu-Leninismu, ceausismu Gheorghe I. Ungureanu
Nuevu Partíu Comunista Rumanu Noul Partidul Comunist Român (NPCR) Estrema izquierda Marxismu-Leninismu, antirrevisionismu, ceausismu. Petre Ignatencu
Partíu Allianza Socialista Partidul Alianţa Socialistă (PAS) Izquierda Socialismu democráticu, eurocomunismu, nacionalismu rumanu, europeísmu (PIE), ceausismu nostálxicu Constantin Rotaru
Partíu Socialista Rumanu Partidul Socialist Român (PSR) Izquierda Socialismu Vasile Orleanu
Partíu Pirata Partidul Pirat (PP) Centro-izquierda Llibertá d'información Descentralizáu
Movimientu Meritocráticu Miscarea Meritocrata (MM) Centru Llibertarianismu Laurentiu Primo
Partíu Cívicu Húngaru Partidul Civic Maghiar (PCM) Centru a centro-drecha Intereses de la minoría húngara, rexonalismu, conservadurismu, lliberalismu Jenő Szász
Movimientu Verde - Demócrates Agrarios Mișcare Verzilor - Democrați Agrarieni (MV-DA) Izquierda Ecoloxismu, socialdemocracia Remus Cernea
Partíu Socialdemócrata de los Trabayadores Partidul Social Democrat al Muncitorilor (PSDM) Izquierda Socialdemocracia, socialismu democráticu Miron Cozma
Partíu Nacional Demócrata Cristianu Partidul Național Democrat Creștin (PNDC) Centro-drecha Democracia cristiana Niță Oprea
Unión Popular Social Cristiana Uniunea Populară Social Creștină (UPSC) Centro-drecha Democracia cristiana Ioan Talpeș
Partíu Pola Patria Partidul Pentru Patrie (PPP) Estrema drecha Lexonarismu, nacional-cristianismu Virgil Totoescu
Partíu Popular - Llei Cojocaru Partidul Poporului - Legea Cojocaru (PP-LC) Centru Llibertarianismu Constantin Cojocaru
Nueva Drecha Noua Dreaptă (ND) Estrema drecha Lexonarismu, facismu, nacionalismu rumanu, ultraortodóxa Tudor Ionescu