Llista de festividaes y celebraciones

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta

Llista de celebraciones de calter internacional[editar | editar la fonte]

Eventu Imaxe Fecha Ámbitu Comentariu
Día internacional d'el trabayadores Denkmal Goldschlaeger fcm.jpg 1 de mayu Día Internacional Fiesta por antonomasia del movimientu obreru mundial.
Día de la Madre Mali - Mother with baby.jpg Según el país (xeneralmente
un domingu)
Día Internacional Fiesta que conmemora a les madres.
Día del Padre Family Reading Hour.jpg Según el país Día Internacional Fiesta que conmemora a los padres.
Día Internacional de la Muyer International women´s day-2010-01.jpg 8 de marzu Día Internacional Fiesta que conmemora a les muyer como artífices de la hestoria abogando pola so igualdá social. (Imaxe del Día Internacional de la Muyer de 2010 en Qal`eh-ye Now, Afganistán)
Día del Árbol 100px 21 de marzu Día Internacional Fiesta que conmemora a los árboles.
Día Internacional del Llibru y del Derechu d'Autor Livre ouvert.svg 23 d'abril Día Internacional Fiesta que conmemora los llibros y los derechu d'autor derechos d'autor.
Día de les Naciones Xuníes Flag of the United Nations.svg 24 d'ochobre Día Internacional Fiesta en conmemoración del aniversariu de la entrada a valir de la Carta de les Naciones Xuníes.
Día Internacional del Home Feuerwehreinsatzübung.JPG 19 de payares Día Internacional Fiesta que conmemora a los homes como artífices de la hestoria abogando pola so igualdá social.
Día de San Valentín BigPinkHeart.jpg 14 de febreru Día Internacional Fiesta que conmemora a los namoraos. (Na imágen: Postal de 1910 pal día de san Valentín).
Día Internacional del Arguyu LGBT 100px 28 de xunu Día Internacional Fiesta a favor de la tolerancia que conmemora la llucha contra la homofobia.

Otres festividaes de calter internacional[editar | editar la fonte]

Otres festividaes nel ámbitu del cristianismu[editar | editar la fonte]


Eventu Imaxe Fecha Ámbitu Comentariu
Corpus Christi Corpus.jpg Siguiente xueves al octavu domingu dempués del Domingu de Pascua Día Internacional Fiesta de la Ilesia Católica destinada a celebrar la Eucaristía.
Domingo de la Divina Misericordia Jesusbild von der Barmherzigkeit Gottes.jpg

Día Internacional

Perdón de toos pecaos y penes pa los que comulguen.

Díes festivos nacionales ensin vinculación con fenómenos relixosos[editar | editar la fonte]

Chile[editar | editar la fonte]

Colombia[editar | editar la fonte]

  • Añu nuevu *

Día del trabayu: 1 de mayu * Día de la independencia: 20 de xunetu * Batalla de Boyaca: 7 d'agostu * Amor y amistá

Independencia de Cartaxena: 11 de payares

  • Día de la madre *

Día del padre * Día de los neños

  • 7 d'avientu día de velitas
  • Día de la muyer
  • Día del home *

El Bogotazo, el día de les víctimes

  • día del idioma *

Dia Del Cachaco (penúltimu sábadu del mes d'agostu)

Costa Rica[editar | editar la fonte]

Cuba[editar | editar la fonte]

Natalicio de José Martí: 28 de xineru * Día de la rebeldía nacional: 26 de xunetu

Ecuador[editar | editar la fonte]

Artículu principal:
  • Añu nuevu: 1 de xineru *

Día de la Independencia: 24 de mayu Primer Berru d'Independencia: 10 d'agostu

El Salvador[editar | editar la fonte]

  • 1 de xineru: Añu Nuevu *

16 de xineru: Firma de los Alcuerdos de Paz

  • 8 de marzu: Día de la Muyer
  • 1 de mayu: Día del Trabayu *

7 de mayu: Día del Soldáu * 10 de mayu: Día de la Madre * 17 de xunu: Día del Padre * 22 de xunu: Día del Maestru * 4, 5 y 6 d'agostu: Fiestes Agostinas

  • 15 de setiembre: Día de la Independencia *

1 d'ochobre: Día del Neñu * 5 de payares: Día del primer Berru d'Independencia Segundu Domingu de Payares: Día Nacional de les Pupusas

España[editar | editar la fonte]

Día del Padre: 19 de marzu * Día del trabayador: 1 de mayu * Día de la Madre: 1º domingu de mayo * Díes de les Comunidaes Autónomes: Difier según la comunidá * Día de la Hispanidá o Fiesta Nacional: 12 d'ochobre * Día de la Constitución: 6 d'avientu

Guatemala[editar | editar la fonte]

  • Añu nuevu: 1 de xineru *

Día del Maestru: 25 de xunu * Día del Exércitu: 30 de xunu * Día de la madre: 10 de mayu * Día de la Independencia (d'España en 1821): 15 de setiembre * Día de la Revolución: 20 d'ochobre

Hondures[editar | editar la fonte]

. Día del soldáu hondureñu * 1 de xineru: Añu nuevu * 19 de marzu: Día del Padre * 14 d'abril: Día de les Américas

  • 1 de mayu: Día del Trabayador
  • 2º domingu de mayu: Día de la Madre *

30 de mayu: Día del Árbol

  • 11 de xunu: Día del estudiante *

20 de xunetu: Día del cacique Lempira (lempira)

  • 1 de setiembre: Día de la Bandera d'Honduras
  • 10 de setiembre: Día del Neñu *

15 de setiembre: Día de la Independencia * 17 de setiembre: Día del Profesor

  • 3 d'ochobre: Nacencia del Xeneral José Francisco Morazán Quezada
  • 12 d'ochobre: Descubrimientu d'América *

21 d'ochobre: Día de les Fuercies Armaes d'Honduras

Méxicu[editar | editar la fonte]

  • Añu Nuevu: 1 de Xineru *

Día de Reyes: 6 de Xineru * Día de la Constitución: 5 de Febreru * Día de la Bandera: 24 de Febreru * Día de los neños: 30 d'Abril

  • Fundación de Tenochtitlán: 26 de xunetu de 1325
  • Aniversariu de la nacencia de Benito Juárez: 21 de Marzu *

Aniversariu de la batalla de Puebla: 5 de Mayu * Día de les madres: 10 de Mayu * Día del maestru: 15 de Mayu * Día del estudiante 23 de Mayu * Día de la Marina Nacional de Méxicu: 1 de Xunu 1942

Día de la raza (Descubrimientu d'América): 12 d'Ochobre 1492

  • Día de los Muertos: 1 de Payares
  • Día de la Revolución: 20 de Payares 1910
  • Ver tamién: Celebraciones en Méxicu
  • Día de La nuesa Señora de Guadalupe: 12 d'avientu *

Nochebuena: 24 d'Avientu

Nicaragua[editar | editar la fonte]

Natalicio de Rubén Darío (en 1867): 18 de xineru * Día del periodista nicaragüense: 2 de marzu * Día de la resistencia indíxena (xesta de Diriangén en 1523): 17 d'abril

Natalicio d'Augusto C. Sandino (en 1895): 18 de mayu * Día de la madre nicaragüense: 30 de mayu * Día del neñu: 1 de xunu * Día del padre nicaragüense: 23 de xunu * Día del maestru nicaragüense (xesta patriótica de Enmanuel Mongalo y Rubio en 1855): 29 de xunu * Trunfo de la Revolución Popular (contra la dictadura d'Anastasio Somoza Debayle en 1979): 19 de xunetu * Día del estudiante nicaragüense: 23 de xunetu * Día del Exércitu (Fundación del EDSN en 1927): 2 de setiembre * Batalla de San Xacintu (victoria sobre los filibusteros en 1856): 14 de setiembre * Día de la Independencia (d'España en 1821): 15 de setiembre * Día del descubrimientu d'América (por Cristóbal Colón en 1492): 12 d'ochobre * Día de l'Allarida (fiesta de fervor marianu): 7 d'avientu

Panamá[editar | editar la fonte]

  • Añu Nuevu: 31 d'avientu/1° de xineru *

Día de los Mártires Cayíos na Xesta Patriótica del 9, 10 y 11 de xineru de 1964 (Duelu nacional): 9 de xineru * Selmana Santa (Reflexón, Feriáu): Primer Selmana d'Abril

  • El Polvorín o Cinco de Mayu (Incidente del Polvorín):5 de mayu *

Fundación Ciudá de Panamá de l'Asunción de Santa María L'Antigua (Solu feriáu na Ciudá de Panamá, en 1519): 15 d'agosto * Inauguración de la Canal de Panamá (en 2014, cumple 100 años d'inauguración la vía interoceánica): 16 d'Agostu * Descubrimientu d'América: 12 d'Ochobre * Día de los Difuntos: 2 de Payares

  • Día de la Separación (de Colombia en 1903): 3 de payares
  • Día de los Símbolos Patrios (Camudáu pa tolos símbolos de Panamá): 4 de payares
  • Día de la Emancipación del Departamentu del Istmu (Separáu de Colombia en 1903): 5 de payares Primer Berru d'Independencia (d'España en 1821): 10 de payares
  • Día de la Independencia (d'España en 1821): 28 de payares
  • Día de les Madres: 8 d'avientu *

Día de Llutu y Reflexón Patriótica (non feriáu, duelu nacional): 20 d'avientu * Nochebuena: 24 d'avientu * Navidad: 25 d'avientu

Paraguay[editar | editar la fonte]

  • Añu Nuevu: 1 de xineru *

Día de San Blas (Patronu del Paraguay): 3 de febreru * Día de San Valentín(de los namoraos): 14 de febreru * Día del Tereré: 23 de febreru * Día de la Muyer paraguaya: 24 de febreru * Día de los Héroes: 1 de marzu * Día Internacional de la muyer: 8 de marzu * Día Internacional de la Poesía y entamu de seronda: 21 de marzu * Día Mundial de l'Agua: 22 de marzu * Día Mundial de la Salú: 7 d'abril

  • Día de les Américas: 14 d'abril
  • Día del indíxena americanu: 19 d'abril
  • Día de la Tierra: 22 d'abril
  • Día Internacional del Llibru y del Idioma: 23 d'abril
  • Día del Maestru: 30 d'abril
  • Día Internacional d'el trabayadores: 1 de mayu *

Día de la Cruz (kurusu jegua): 3 de mayu * Día mundial de la Solidaridá: 5 de mayu * Día de la Cruz Roja: 8 de mayu * Día de la Enfermera: 12 de mayu * Día d'Independencia (d'España en 1811): 14 y 15 de mayu * Día de la Madre: 15 de mayu * Día del Himnu Nacional: 20 de mayu * Día del Llabrador: 22 de mayu * Día del Mediu Ambiente: 5 de xunu * Día de la Paz del Chaco: 12 de xunu * Día del Árbol: 19 de xunu * Día de la Constitución Nacional: 20 de xunu * Día del Entamu del Iviernu: 21 de xunu * Día de la fundación d'Asunción: 15 d'agostu * Día del Neñu: 16 d'agostu * Día de la Guarania: 27 d'agostu * Día del Camín: 5 d'ochobre * Día del Folclor: 22 d'agostu

Perú[editar | editar la fonte]

Artículu principal: Díes feriaos nel Perú

Día de la Madre: Segundu domingu de mayu * Día del Padre: Tercer domingu de xunu * Fiestes Patries nel Perú: 28 y 29 de xunetu * Combate de Angamos: 8 d'ochobre

Venezuela[editar | editar la fonte]

  • Añu nuevu: 1 de xineru.
  • Día de la mocedá: 12 de febreru.
  • Antroxos: febreru-marzu *

Selmana Santa: marzu-abril

  • Primer pasu escontra la Independencia: 19 d'abril.
  • Batalla de Carabobo: 24 de xunu.
  • Día de la Independencia: 5 de xunetu.
  • Natalicio del Llibertador Simón Bolívar: 24 de xunetu.
  • Día de la Resistencia Indíxena: 12 d'ochobre.
  • Muerte del Llibertador Simón Bolívar: 17 d'avientu.

República Dominicana[editar | editar la fonte]

  • 1 de xineru: Añu nuevu *

26 de xineru: Aniversariu de Juan Pablo Duarte. La fiebre del antroxu anubre'l país

  • 27 de febreru (o últimu domingu del mes): Día de la Independencia y Fiesta Nacional
  • 1 de mayu: Día Internacional del Trabayu *

16 d'agostu: Día de la Restauración

  • 6 de payares: Primer Constitución Dominicana *

24 d'avientu: Nuechebona Llaborable hasta'l mediudía * 31 d'avientu: Nuechevieya

Uruguay[editar | editar la fonte]

Desembarco de los 33 Orientales: 19 d'abril

Xura de la Constitución: 18 de xunetu * Declaratoria de la Independencia (del Imperiu del Brasil): 25 d'agostu * Descubrimientu d'América (Día de la Raza): 12 d'ochobre

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «¿Cuálos son los díes feriaos? Entrugues y respuestes». Ministeriu de Trabayu y Seguridá Social de Costa Rica. Consultáu'l 27 de setiembre de 2012.

Ver tamién[editar | editar la fonte]