Llista de capitolios estatales d'Estaos Xuníos

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta

Esti artículu recueye en forma de tabla llista, los edificios de los capitolios estatales de los Estaos Xuníos (state Capitol), que nun deben de confundise coles capitales de los estaos (state capitals), que son les ciudaes nes qu'estos edificios alcuéntrense.

La mayoría de los estaos d'Estaos Xuníos (39 de 50) tienen instalaciones denominaes «Capitoliu estatal o Capitoliu del Estáu» (State Capitol). Indiana y Ohio utilicen el términu «capitoliu» (Statehouse), y ocho estados utilicen «Casa de Gobiernu» (State House): Maine, Maryland, Massachusetts, Nueva Hampshire, Nueva Jersey, Rhode Island, Carolina del Sur y Vermont. Delaware tien un Salón o Cámara Llexislativu» (Legislative Hall). L'Estáu d'Alabama tien un Capitoliu del Estáu (State Capitol), pero la Llexislatura dende l'añu 1985 axuntar nel capitoliu estatal house (State House.).

Un capitoliu de normal contién el llugar d'alcuentru de la llexislatura del so estáu y de les oficines del gobernador del estáu, anque esto nun se cumple pa tolos estaos. Les llexislatures d'Alabama, Nevada y Carolina del Norte atopar n'otros edificios cercanos, pero les oficines del so gobernador permanecen na capital.

El Capitoliu del Estáu d'Arizona ye agora puramente un muséu, y tantu el poder lexislativo como la oficina del gobernador atopar n'edificios cercanos. Namái Arizona nun tien la oficina del gobernador na capital del estáu, anque en Delaware, Ohio, Michigan, Vermont y Virxinia,[1] la oficina ye solo pa usu ceremonial.

En nueve estados, la corte suprema del estáu tamién s'axunta davezu nel capitoliu: Indiana, Kentucky, Nebraska, Dakota del Norte, Oklahoma (tantu la corte civil civil como la penal), Pennsylvania (unu de los trés llugares), Dakota del Sur, Virxinia Occidental y Wisconsin. Los otros 40 estaos tienen edificios separaos pa los sos tribunales supremos, anque en Minnesota y Utah l'altu tribunal tamién tien xuntes ceremoniales nos capitolios.

Once capitolio estatales nun cunten con una cúpula, los de les capitales estatales d'Alaska, Florida, Hawaii, Luisiana, Nuevu Méxicu, Nueva York, Dakota del Norte, Ohio, Oregon, Tennessee y Virxinia.[2]

Capitolios estatales d'Estaos Xuníos[editar | editar la fonte]

Imaxe Nome del capitoliu Llocalización Años de construcción del actual capitoliu Notes
1Maryland State Capitol Bldg..JPG Maryland State House Annapolis
38°58′43″N 76°29′28″W / 38.97861°N 76.49111°O / 38.97861; -76.49111 (Maryland State House)
1772–1797[3] National Historic Landmark
Capitoliu n'activu más antiguu.
New Jersey State House.jpg New Jersey State House Trenton
40°13′13.57″N 74°46′11.65″W / 40.2204361°N 74.7699028°O / 40.2204361; -74.7699028 (New Jersey State House)
1792 2º capitoliu n'activu más antiguu.
100px Virxinia State Capitol Richmond
37°32′19.53″N 77°26′0.94″W / 37.5387583°N 77.4335944°O / 37.5387583; -77.4335944 (Virxinia State Capitol)
1785–1790
1904–1906 (nales)
National Historic Landmark
3º capitoliu n'activu más antiguu
Mass statehouse eb1.jpg Casa del Estáu de Massachusetts
(Massachusetts State House)
Boston
42°21′27.75″N 71°3′48.83″W / 42.3577083°N 71.0635639°O / 42.3577083; -71.0635639 (Massachusetts State House)
1795–1798 National Historic Landmark
4º capitoliu n'activu más antiguu.
Concord New Hampshire state house 20041229.jpg New Hampshire State House Concord
43°12′24.29″N 71°32′17.26″W / 43.2067472°N 71.5381278°O / 43.2067472; -71.5381278 (New Hampshire State House)
1815–1818
MaineStateHouse1.JPG Maine State House Augusta
44°18′26.05″N 69°46′54.04″W / 44.3072361°N 69.7816778°O / 44.3072361; -69.7816778 (Maine State House)
1828–1832
1889–1891 (nales)
1909–1911 (nales)
National Register of Historic Prestes
Vermont State House front.jpg Vermont State House Montpelier
44°15′44″N 72°34′51″W / 44.26222°N 72.58083°O / 44.26222; -72.58083 (Vermont State Capitol)
1834–1836 National Historic Landmark
North Carolina State Capitol, Raleigh.jpg North Carolina State Capitol Raleigh
35°46′49″N 78°38′21″W / 35.78028°N 78.63917°O / 35.78028; -78.63917 (North Carolina State Capitol)
1840 National Historic Landmark
Alabama State Capitol front Apr2009.jpg Capitoliu d'Alabama
(Alabama State Capitol)
Montgomery
32°22′38.81″N 86°18′3.39″W / 32.3774472°N 86.3009417°O / 32.3774472; -86.3009417 (Alabama State Capitol)
1850–1851
1885 (nala Esti)
1903–1906 (el Sur)
1911–1912 (ala Norte)
National Historic Landmark
Tennessee State Capitol March 2009.jpg Capitoliu de Tennessee
(Tennessee State Capitol)
Nashville
36°9′57″N 86°47′3″W / 36.16583°N 86.78417°O / 36.16583; -86.78417 (Tennessee State Capitol)
1845–1854 National Historic Landmark
Ohio Statehouse columbus.jpg Ohio Statehouse Columbus
39°57′41″N 82°59′56″W / 39.96139°N 82.99889°O / 39.96139; -82.99889 (Ohio Statehouse)
1837–1861 National Historic Landmark
SC State House at evening.jpg South Carolina State House Columbia
34°0′1.56″N 81°1′59.33″W / 34.0004333°N 81.0331472°O / 34.0004333; -81.0331472 (South Carolina State House)
1854–1865 National Historic Landmark
Carson city nevada capitol.jpg Capitoliu Estatal de Nevada
(Nevada State Capitol)
Carson City
39°9′50.67″N 119°45′58.65″W / 39.1640750°N 119.7662917°O / 39.1640750; -119.7662917 (Nevada State Capitol)
1869–1871 National Register of Historic Prestes
Texas State Capitol building-front left front oblique view.JPG Texas State Capitol Austin
30°16′29″N 97°44′26″W / 30.27472°N 97.74056°O / 30.27472; -97.74056 (Texas State Capitol)
1881–1888
1993 (estensión soterrañu)
National Historic Landmark
Mayor capitoliu
Topeka Capitol.jpg Kansas State Capitol Topeka
39°2′52.83″N 95°40′41.36″W / 39.0480083°N 95.6781556°O / 39.0480083; -95.6781556 (Kansas State Capitol)
1866–1873 (nala Esti)
1879–1881 (ala Oeste)
1884–1906 (centru)
National Register of Historic Prestes
Sacramento Capitol.jpg Capitoliu de California
(California State Capitol)
Sacramentu
38°34′35.66″N 121°29′36.28″W / 38.5765722°N 121.4934111°O / 38.5765722; -121.4934111 (California State Capitol)
1860–1874 National Register of Historic Prestes
Michigan state capitol.jpg Capitoliu del Estáu de Michigan
(Michigan State Capitol)
Lansing
42°44′1.42″N 84°33′20.12″W / 42.7337278°N 84.5555889°O / 42.7337278; -84.5555889 (Michigan State Capitol)
1871–1878 National Historic Landmark
Connecticut State Capitol, February 24, 2008.jpg Connecticut State Capitol Hartford
41°45′50.89″N 72°40′58″W / 41.7641361°N 72.68278°O / 41.7641361; -72.68278 (Connecticut State Capitol)
1872–1879 National Historic Landmark
Des Moines 20090110 State Capitol.JPG Iowa State Capitol Des Moines
41°35′28.24″N 93°36′13.93″W / 41.5911778°N 93.6038694°O / 41.5911778; -93.6038694 (Iowa State Capitol)
1871–1886 National Register of Historic Prestes
Illinois State Capitol pano.jpg Illinois State Capitol Springfield
39°47′54.66″N 89°39′17.6″W / 39.7985167°N 89.654889°O / 39.7985167; -89.654889 (Illinois State Capitol)
1884–1887 (construcción) National Register of Historic Prestes
StateCapitolIndiana.jpg Indiana Statehouse Indianapolis
39°46′7″N 86°9′45″W / 39.76861°N 86.16250°O / 39.76861; -86.16250 (Indiana Statehouse)
1877–1888[4] National Register of Historic Prestes
Georgia-state-capitol.jpg Xeorxa State Capitol Atlanta
33°44′57.38″N 84°23′17.74″W / 33.7492722°N 84.3882611°O / 33.7492722; -84.3882611 (Xeorxa State Capitol)
1883–1889 National Historic Landmark
DSCN5263 cheyennewyomingcapitolfront e.jpg Wyoming State Capitol Cheyenne
41°8′25″N 104°49′11″W / 41.14028°N 104.81972°O / 41.14028; -104.81972 (Wyoming State Capitol)
1886–1890
1915–1917 (Cámares House y Senáu)
National Historic Landmark
2º capitoliu más altu
NYSCapitolWestSide.jpg New York State Capitol Albany
42°39′9.19″N 73°45′26.36″W / 42.6525528°N 73.7573222°O / 42.6525528; -73.7573222 (New York State Capitol)
1867–1899 National Historic Landmark
AZ State Capitol Building 80635.JPG Capitoliu d'Arizona
(Arizona State Capitol)
Phoenix
33°26′53.15″N 112°5′49.54″W / 33.4480972°N 112.0970944°O / 33.4480972; -112.0970944 (Arizona State Capitol)
1899–1900 National Register of Historic Prestes, non longer hosts government meetings
MontanaStateCapitol2008.jpg Montana State Capitol Helena
46°35′8.52″N 112°1′6.24″W / 46.5857000°N 112.0184000°O / 46.5857000; -112.0184000 (Montana State Capitol)
1896–1902
1909–1912 (nales)
National Register of Historic Prestes
Mississippi New State Capitol Building in Jackson.jpg Mississippi State Capitol Jackson
32°18′14″N 90°10′56″W / 32.30389°N 90.18222°O / 32.30389; -90.18222 (Mississippi State Capitol)
1901–1903 National Register of Historic Prestes
Rhode Island state house 2009a.JPG Rhode Island State House Providence
41°49′51″N 71°24′54″W / 41.83083°N 71.41500°O / 41.83083; -71.41500 (Rhode Island State House)
1895–1904 National Register of Historic Prestes
MinnesotaCapitol.JPG Minnesota State Capitol Saint Paul
44°57′18.53″N 93°6′8.05″W / 44.9551472°N 93.1022361°O / 44.9551472; -93.1022361 (Minnesota State Capitol)
1893–1905 National Register of Historic Prestes
Pennsylvania State Capitol.jpg Pennsylvania State Capitol Harrisburg
40°15′52″N 76°52′0″W / 40.26444°N 76.86667°O / 40.26444; -76.86667 (Pennsylvania State Capitol)
1904-1906[5] National Historic Landmark
Coloradocapitolhill2.JPG Capitoliu del Estáu de Colorado
(Colorado State Capitol)
Denver
39°44′20.74″N 104°59′5.63″W / 39.7390944°N 104.9848972°O / 39.7390944; -104.9848972 (Coloriáu State Capitol)
1886–1907 National Register of Historic Prestes
Exactly one mile above seya level
Kentucky State Capitol Front.jpg Kentucky State Capitol Frankfort
38°11′12.4″N 84°52′31.2″W / 38.186778°N 84.875333°O / 38.186778; -84.875333 (Kentucky State Capitol)
1905–1910 National Register of Historic Prestes
PierreSD Capitol.jpg South Dakota State Capitol Pierre
44°22′1.8″N 100°20′46.87″W / 44.367167°N 100.3463528°O / 44.367167; -100.3463528 (South Dakota State Capitol)
1905–1911 National Register of Historic Prestes
Boise-State-Capitol0601.jpg Idaho State Capitol Boise
43°37′3.71″N 116°11′58.61″W / 43.6176972°N 116.1996139°O / 43.6176972; -116.1996139 (Idaho State Capitol)
1905–1913
1919–1920 (nales)
2008–2010 (nales soterrañes)
National Register of Historic Prestes
ArkansasCapitol - 31409(60).JPG Capitoliu d'Arkansas
(Arkansas State Capitol)
Little Rock
34°44′48.33″N 92°17′19.54″W / 34.7467583°N 92.2887611°O / 34.7467583; -92.2887611 (Arkansas State Capitol)
1899–1915 National Register of Historic Prestes
Utah State Capitol in October 2010.JPG Utah State Capitol Salt Lake City
40°46′38″N 111°53′17″W / 40.77722°N 111.88806°O / 40.77722; -111.88806 (Utah State Capitol)
1912–1916
2004-2008 (gran restauración y renovación)
National Register of Historic Prestes
Wis-capitol.jpg Wisconsin State Capitol Madison
43°4′28″N 89°23′5″W / 43.07444°N 89.38472°O / 43.07444; -89.38472 (Wisconsin State Capitol)
1906–1917
1988-2002 (gran restauración y renovación)
National Historic Landmark
Oklahoma State Capitol.jpg Oklahoma State Capitol Oklahoma City
35°29′32.21″N 97°30′12.14″W / 35.4922806°N 97.5033722°O / 35.4922806; -97.5033722 (Oklahoma State Capitol)
1914–1917
2000-2002 (cúpula)
National Register of Historic Prestes
MissouriCapitol.jpg Missouri State Capitol Jefferson City
38°34′44.83″N 92°10′22.77″W / 38.5791194°N 92.1729917°O / 38.5791194; -92.1729917 (Missouri State Capitol)
1911–1917 National Register of Historic Prestes
2009-0521-ND-StateCapitol.jpg North Dakota State Capitol Bismarck
46°49′14.93″N 100°46′57.87″W / 46.8208139°N 100.7827417°O / 46.8208139; -100.7827417 (North Dakota State Capitol)
1920–1924
1931–1934 (torre d'oficines & nala)
WACapitolLegislativeBldg.jpg Washington State Capitol Olympia
47°02′07″N 122°54′23″W / 47.03528°N 122.90639°O / 47.03528; -122.90639 (Washington State Capitol)
1919–1928 (edificiu Llexislativu) National Register of Historic Prestes
Alaska State Capitol Building.jpg Alaska State Capitol Juneau
58°18′7.91″N 134°24′37.68″W / 58.3021972°N 134.4104667°O / 58.3021972; -134.4104667 (Alaska State Capitol)
1929–1931
Nebraska State Capitol at night.jpg Capitoliu del estáu de Nebraska Lincoln
40°48′29.12″N 96°41′58.51″W / 40.8080889°N 96.6995861°O / 40.8080889; -96.6995861 (Nebraska State Capitol)
1919–1932 National Historic Landmark
2º capitoliu más altu
West Virginia State Capitol Building.jpg West Virxinia State Capitol Charleston
38°20′11″N 81°36′44″W / 38.33639°N 81.61222°O / 38.33639; -81.61222 (West Virxinia State Capitol)
1924–1932 National Register of Historic Prestes
100px Luisiana State Capitol Baton Rouge
30°27′25.46″N 91°11′14.66″W / 30.4570722°N 91.1874056°O / 30.4570722; -91.1874056 (Luisiana State Capitol)
1930–1932 National Historic Landmark
Capitoliu más altu
Delaware State Capitol.jpg Delaware Legislative Hall Dover
39°9′26.3″N 75°31′11″W / 39.157306°N 75.51972°O / 39.157306; -75.51972 (Delaware State Capitol)
1933
1965-1970 (ales Norte y Sur)
1994 (espansión de la nala Esti)
The Old Statehouse, usáu dende 1792 a 1932, ei llistáu nel National Register of Historic Prestes.
Oregon State Capitol 1.jpg Capitoliu del Estáu de Oregón
(Oregon State Capitol)
Salem
44°56′19.43″N 123°1′48.35″W / 44.9387306°N 123.0300972°O / 44.9387306; -123.0300972 (Oregon State Capitol)
1935
1977 (nales)
National Register of Historic Prestes
NewMexicoCapitolSantaFe.jpg New Mexico State Capitol Santa Fe
35°40′56.21″N 105°56′22.77″W / 35.6822806°N 105.9396583°O / 35.6822806; -105.9396583 (New Mexico State Capitol)
1964–1966 Highest and only round state capitol
3º capitoliu más recién
Hawaii State Capitol, Honolulu.jpg Capitoliu de Hawái
(Hawaii State Capitol)
Honolulu
21°18′26.43″N 157°51′26.16″W / 21.3073417°N 157.8572667°O / 21.3073417; -157.8572667 (Hawaii State Capitol)
1960–1969 Parte del Hawaii Capital Historic District (NRHP)
2º capitoliu más recién
Tallahassee Old and New Capitols 2.jpg Florida State Capitol Tallahassee
30°26′17.2″N 84°16′53.76″W / 30.438111°N 84.2816000°O / 30.438111; -84.2816000 (Florida State Capitol)
1973–1977 Capitoliu más recién
Segundu mayor capitoliu

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. «Virtual Tour of the Virxinia State Capitol». Virxinia Capitol.gov. Consultáu'l May 2011.
  2. "State Capitols and Domes". NCSL.org (National Conference of State Legislatures). Consultáu October 9, 2013.
  3. History of the State House and Its Dome. msa.maryland.gov (Maryland State Archives), 2007. Consultáu'l 5 d'abril de 2014.
  4. «IDOA: The Statehouse Story». IN.gov. Consultáu'l 19 de mayu de 2010.
  5. Pennsylvania Manual p. xiv

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]

Plantía:Sister project links



Capitolios estatales de Estaos Xuníos