Llista d'estrelles más grandes conocíes

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Comparanza relativa ente los planetes del Sistema Solar con delles estrelles.

La siguiente ye una llista de les estrelles más grandes conocíes hasta'l momentu, según los estudios realizaos polos astrónomos; los tamaños tán espresaos radios solares ( ). L'orde esactu d'esta llista nun ye definitivu nin completu. Amás, hai qu'apuntar lo siguiente:

  • Les componentes de delles estrelles dobles son trataes individualmente, ente que n'otres ocasiones da información combinada.
  • Hai variaciones estadístiques según el criteriu de determinación del tamañu.
  • El diámetru del Sol ye d'aprosimao 1 392 000 km (1,392 × 109 m).

Hai que tener en cuenta que non siempres les estrelles más grandes son bien masives, nin viceversa. R136a1 ye un exemplu, cuidao que ye la estrella más masiva (ye una hiperxigante), pero la so radio ye de 35,4 radios solares.

Llistáu d'estrelles más grandes[editar | editar la fonte]

Nome de la estrella Radio ( )
UY Scuti 1,708[1]
NML Cygni 1,640[2]

1,183[3] - 2,775[2]

WOH G64 1,540[4]
RW Cephei 1,535[5][6]
Westerlund 1-26 1,530[7] - 2,544[8]
VX Sagittarii 1,520[9]
V354 Cephei 1,520[10]
KY Cygni 1,420
VY Canis Majoris 1,420[11] - 1,679[3]
VV Cephei A 1,050 - 1,900[12]
AH Scorpii 1,411
V766 Centauri 1,315[13]
Mu CepheiEstrella Granate» d'Herschel) 1,260[14] - 1,420[12]
BI Cygni 1,240
S Persei 1,230
HV 11423 1,220
RAFGL 2139 1,200
PZ Cassiopeiae 1,190
BC Cygni 1,140
RT Carinae 1,090
CK Carinae 1,060
KW Sagittarii 1,009[15] - 1,460[16]
Betelgeuse (Alfa Orionis) 887 ± 203 - 1,200
Antares (Alfa Scorpii) 800 - 900[17]
RS Persei 770[18] - 1,000[19]
V382 Carinae 747[20]
TV Geminorum 710
XX Persei 710[21]
RW Cygni 680
TZ Cassiopeiae 645
W Persei 620
BU Persei 620
119 Tauri 608[22]
V419 Cephei 590
S Pegasi 574
YZ Persei 540
T Cephei 540[23]
S Orionis 530
W Hydrae 520[24]
NML Tauri 507
R Cassiopeiae 500
R Leporis 500
Rho Cassiopeiae 450[25]
Sigma Canis Majoris 420
Mira A (Ómicron Ceti) 332 - 402[26]
V509 Cassiopeiae 400 - 900[27]
Eta Carinae 400[28]
V838 Monocerotis 380[29] - 1,570[30]
S Doradus 380[31]
R Doradus 370[32]
Nin Aquilae 350
HR Carinae 350
R Leonis 350
Estrella Pistola 340
Ji Cygni 316
Y Canum Venaticorum (La Superba d'Angelo -Secchi) 300
Pi Puppis 290
Omicron Canis Majoris 280
Ras Algethi (Alfa Herculis) 264 - 303[33]
V424 Lacertae 260
CW Leonis 250 - 500[34]
Wezen (Delta Canis Majoris) 215
Deneb (Alfa Cygni) 203[35]
LBV 1806-20 200
RS Puppis 198
Enif (Épsilon Pegasi) 185
l Carinae 179[36]
Épsilon Aurigae A 143 - 358[37]
Zeta Aurigae 160
Sadr (Gamma Cygni) 150
Iota Carinae 120
Polis (Mu Sagittarii) 115[38]
WR 102ka 92[39] - 100[40]Plantía:Fonte cuestionable
Mirach (Beta Andromedae) 100
Scheat (Beta Pegasi) 95
Gacrux (Gamma Crucis) 84 - 113[41]
Alamak (Gamma Andromedae) 83[42]
Rígel (Beta Orionis) 78[43] - 115[44]
Alpha Aquarii 77[45]
Arneb (Alfa Leporis) 77
Canopus (Alfa Carinae) 71[46]
Épsilon Carinae 70
Albireo 69[47]
R Coronae Borealis 65
Mintaka (Delta Orionis) 60
Mirfak (Alfa Persei) 60
Mekbuda (Zeta Geminorum) 60
Eta Aquilae 60
Etamin (Gamma Draconis) 50
Delta Cephei 44.5
Aldebarán (Alfa Tauri) 43 - 44.2[48]
Alnilam (Epsilon Orionis) 42
Alpha Cassiopeiae 42
Kochab (Beta Ursae Minoris) 41
Polaris 37.5[49]
R136a1 32.1
Arturo 25.7
Cygnus X-1 (HDE 226868) 20[50]
Naos 14-26[51]
Alnitak (Zeta Orionis) 20
Capella 10.8 - 11.98
VV Cephei B 10
Pólux 8
Espiga 7.4
Regulus 3.092 - 3.5
Vega 2.818

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «The Physical Properties of the Red Supergiant WOH G64: The Largest Star Known?». Astronomical Journal 137 (6):  p. 4744. June 2009. doi:10.1088/0004-6256/137/6/4744. Bibcode2009AJ....137.4744L. 
  2. 2,0 2,1 «The distance and size of the red hypergiant NML Cygni from VLBA and VLA astrometry». Astronomy & Astrophysics 544:  pp. A42. 2012. doi:10.1051/0004-6361/201219587. Bibcode2012A&A...544A..42Z. 
  3. 3,0 3,1 «Probing the mass-loss history of AGB and red supergiant stars from CO rotational line profiles. II. CO line survey of evolved stars: Derivation of mass-loss rate formulae». Astronomy and Astrophysics 523:  pp. A18. 2010. doi:10.1051/0004-6361/200913771. Bibcode2010A&A...523A..18D.  Error de cita: La etiqueta <ref> ye inválida; el nome «debeck» ta definíu delles vegaes con distintu conteníu
  4. «The Physical Properties of the Red Supergiant WOH G64: The Largest Star Known?». Astronomical Journal 137 (6):  p. 4744. June 2009. doi:10.1088/0004-6256/137/6/4744. Bibcode2009AJ....137.4744L. 
  5. «Studies of luminous stars in nearby galaxies. I. Supergiants and O stars in the Milky Way». The Astrophysical Journal Supplement Series 38:  pp. 309. 1978. doi:10.1086/190559. Bibcode1978ApJS...38..309H. 
  6. «The potential of red supergiants as extragalactic abundance probes at low spectral resolution». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 407 (2):  pp. 1203. 2010. doi:10.1111/j.1365-2966.2010.16965.x. Bibcode2010MNRAS.407.1203D. 
  7. «The ionized nebula surrounding the red supergiant W26 in Westerlund 1». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters 437 (1):  pp. L1–L5. 16 d'ochobre de 2013. doi:10.1093/mnrasl/slt127. Bibcode2014MNRAS.437L...1W. 
  8. «A VLT/FLAMES survey for massive binaries in Westerlund 1. III. The WC9d binary W239 and implications for massive stellar evolution». Astronomy & Astrophysics 531:  pp. A28. 2011. doi:10.1051/0004-6361/201116990. Bibcode2011A&A...531A..28C. 
  9. «The mass-loss rates of red supergiants and the de Jager prescription». Astronomy and Astrophysics 526:  pp. A156. 2011. doi:10.1051/0004-6361/201013993. Bibcode2011A&A...526A.156M. 
  10. Table 4 in «The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought». The Astrophysical Journal 628 (2):  pp. 973. 2005. doi:10.1086/430901. Bibcode2005ApJ...628..973L. 
  11. Table 4 in «The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought». The Astrophysical Journal 628 (2):  pp. 973. 2005. doi:10.1086/430901. Bibcode2005ApJ...628..973L. 
  12. 12,0 12,1 Table 4 in «The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought». The Astrophysical Journal 628 (2):  pp. 973. 2005. doi:10.1086/430901. Bibcode2005ApJ...628..973L. 
  13. «The yellow hypergiant HR 5171 A: Resolving a massive interacting binary in the common envelope phase». Astronomy & Astrophysics 563:  pp. A71. 2014. doi:10.1051/0004-6361/201322421. Bibcode2014A&A...563A..71C. 
  14. «Atmospheric dynamics and the mass loss process in red supergiant stars». Astronomy and Astrophysics 469 (2):  pp. 671–680. 2007. doi:10.1051/0004-6361:20066353. Bibcode2007A&A...469..671J. 
  15. Error de cita: Etiqueta <ref> non válida; nun se conseñó testu pa les referencies nomaes torres2013
  16. Table 4 in «The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought». The Astrophysical Journal 628 (2):  pp. 973. 2005. doi:10.1086/430901. Bibcode2005ApJ...628..973L. 
  17. «Antares: Betelgeuse's Neglected Twin | aavso.org». Consultáu'l 2017-12-02.
  18. «CHARA/MIRC Observations of Two M Supergiants in Perseus OB1: Temperature, Bayesian Modeling, and Compressed Sensing Imaging». The Astrophysical Journal 785:  pp. 46. 2014. doi:10.1088/0004-637X/785/1/46. Bibcode2014ApJ...785...46B. 
  19. Error de cita: Etiqueta <ref> non válida; nun se conseñó testu pa les referencies nomaes levesqueetal20052
  20. «Carina Constellation: Facts, Myth, Star Map, Major Stars, Deep Sky Objects | Constellation Guide» (en-us).
  21. «Maser Observations of Westerlund 1 and Comprehensive Considerations on Maser Properties of Red Supergiants Associated with Massive Clusters». The Astrophysical Journal 760:  pp. 65. 2012. doi:10.1088/0004-637X/760/1/65. Bibcode2012ApJ...760...65F. 
  22. https://sites.google.com/site/insanemathmatics/space-maths/largest-known-stars
  23. «VizieR Detailed Page». Vizier.o-strasbg.fr. Consultáu'l 14 d'ochobre de 2012.
  24. «VizieR Detailed Page». Vizier.o-strasbg.fr. Consultáu'l 14 d'ochobre de 2012.
  25. «On the CO Near‐Infrared Band and the Line‐splitting Phenomenon in the Yellow Hypergiant ρ Cassiopeiae». The Astrophysical Journal 651 (2):  pp. 1130–1150. 2006. doi:10.1086/507590. Bibcode2006ApJ...651.1130G. 
  26. «Interferometric observations of the Mira star o Ceti with the VLTI/VINCI instrument in the near-infrared». Astronomy & Astrophysics 421 (2):  pp. 703–714. 2004. doi:10.1051/0004-6361:20035826. Bibcode2004A&A...421..703W. 
  27. «The hypergiant HR 8752 evolving through the yellow evolutionary void». Astronomy & Astrophysics 546:  pp. A105. 2012. doi:10.1051/0004-6361/201117166. Bibcode2012A&A...546A.105N. 
  28. «Big and Giant Stars: Eta Carinae». Consultáu'l 18 d'agostu de 2017.
  29. «High-resolution optical spectroscopy of V838 Monocerotis in 2009». Astronomy & Astrophysics 532:  pp. A138. 2011. doi:10.1051/0004-6361/201116858. Bibcode2011A&A...532A.138T. 
  30. «Interferometric Observations of V838 Monocerotis». The Astrophysical Journal (The American Astronomical Society) 622 (2):  pp. L137–L140. April 2005. doi:10.1086/429619. Bibcode2005ApJ...622L.137L. 
  31. Lamers, H. J. G. L. M. (February 6–10, 1995). «Proceedings of IAU Colloquium 155, Astrophysical applications of stellar pulsation». 83. Cape Town, South Africa: Astronomical Society of the Pacific. 176–191. Bibcode1995ASPC...83..176L. 
  32. Bedding, T. R.; Zijlstra, A. A.; von der Luhe, O.; Robertson, J. G.; Marson, R. G.; Barton, J. R. & Carter, B. S. (April 1997), “The angular diameter of R Doradus: a nearby Mira-like star”, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 286 (4): 957–962, DOI 10.1093/mnras/286.4.957 
  33. «The Age and Mass of the α Herculis Triple-star System from a MESA Grid of Rotating Stars with 1.3 <= M/M ⊙ <= 8.0». The Astronomical Journal 146 (6):  pp. 148. 2013. doi:10.1088/0004-6256/146/6/148. Bibcode2013AJ....146..148M. 
  34. «Structure and physical properties of the rapidly evolving dusty envelope of IRC +10 216 reconstructed by detailed two-dimensional radiative transfer modeling». Astronomy and Astrophysics. 2001. doi:10.1051/0004-6361:20020954. 
  35. «Quantitative spectroscopy of Deneb». Astronomy & Astrophysics 479 (3):  pp. 849–858. 2008. doi:10.1051/0004-6361:20078590. Bibcode2008A&A...479..849S. 
  36. «Big and Giant Stars: L Carinae». Consultáu'l 18 d'agostu de 2017.
  37. «Interferometry of ɛ Aurigae: Characterization of the Asymmetric Eclipsing Disk». The Astrophysical Journal Supplement Series 220:  pp. 14. 2015. doi:10.1088/0067-0049/220/1/14. Bibcode2015ApJS..220...14K. 
  38. «Polis». Consultáu'l 2017-12-02.
  39. «Two extremely luminous WN stars in the Galactic center with circumstellar emission from dust and gas». Astronomy and Astrophysics 486 (3):  pp. 971. 2008. doi:10.1051/0004-6361:200809568. Bibcode2008A&A...486..971B. 
  40. «Big and Giant Stars: WR 102ka». Consultáu'l 2017-12-02.
  41. «Gacrux». Consultáu'l 2017-12-02.
  42. Ireland, M. J.; Tuthill, P. G.; Bedding, T. R.; Robertson, J. G. & Jacob, A. P. (May 2004), “Multiwavelength diameters of nearby Mires and semiregular variables”, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 350 (1): 365–374, DOI 10.1111/j.1365-2966.2004.07651.x 
  43. «Asteroseismology of the nearby SN-II Proxenitor: Rigel. Part I. The MOST High-precision Photometry and Radial Velocity Monitoring». The Astrophysical Journal 747 (1):  pp. 108–115. March 2012. doi:10.1088/0004-637X/747/2/108. Bibcode2012ApJ...747..108M. 
  44. «The variable stellar wind of Rigel probed at high spatial and spectral resolution». Astronomy & Astrophysics 566:  pp. 18. 2014. doi:10.1051/0004-6361/201322894. A125. Bibcode2014A&A...566A.125C. 
  45. Nordgren, Tyler Y.; Germain, M. Y.; Benson, J. A.; Mozurkewich, D.; Sudol, J. J.; Elias, N. M., II; Hajian, Arsen R.; White, N. M.; et al. (December 1999), “Stellar Angular Diameters of Llate-Type Giants and Supergiants Measured with the Navy Prototype Optical Interferometer”, The Astronomical Journal 118 (6): 3032–3038, DOI 10.1086/301114 
  46. «Fundamental parameters of 16 llate-type stars derived from their angular diameter measured with VLTI/AMBER». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 434 (1):  pp. 437–450. 2013. doi:10.1093/mnras/stt1037. Bibcode2013MNRAS.434..437C. 
  47. «Angular Diameters of Stars from the Mark III Optical Interferometer». The Astronomical Journal 126 (5):  pp. 2502. 2003. doi:10.1086/378596. Bibcode2003AJ....126.2502M. 
  48. «Aldebaran's angular diameter: how well do we know it?». Astronomy and Astrophysics 433:  pp. 305–312. 2005. doi:10.1051/0004-6361:20041765. Bibcode2005A&A...433..305R. 
  49. «Evolutionary status of Polaris». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 449:  pp. 1011. 2015. doi:10.1093/mnras/stv412. Bibcode2015MNRAS.449.1011F. 
  50. Ziółkowski, J. (2005), “Evolutionary constraints on the masses of the components of HDE 226868/Cyg X-1 binary system”, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 358 (3): 851–859, DOI 10.1111/j.1365-2966.2005.08796.x  Note: for radius and luminosity, see Table 1 with d=2 kpc.
  51. «On the origin of field O-type stars». Astronomy and Astrophysics 489:  pp. 105. 2008. doi:10.1051/0004-6361:200809936. Bibcode2008A&A...489..105S. 

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]


Anexo:Estrellas más grandes conocidas