Llista d'alcaldes de Nueva York

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Bill de Blasio, l'actual alcalde de Nueva York.

El alcalde de Nueva York ye'l xefe executivu del Gobiernu de la Ciudá de Nueva York.

Hasta 1897, inclúyense los alcaldes de lo qu'anguaño se considera Manhattan, y parte de El Bronx. En 1988 consolidáronse los cinco barrios.

L'actual alcalde de Nueva York ye'l demócrata Bill de Blasio, primer alcalde de Nueva York de dichu partíu en 20 años.

Sieglu XVII[editar | editar la fonte]

Númberu Nome Periodu Partíu Políticu
1Thomas Willett 16651666 Primer persona específicamente designada como Alcalde
2[[Thomas Delavall]] 16661667  
3Thomas Willett 16671668  
4Cornelius an Steenwyk 16681671  
5Thomas Delavall 16711672  
6Matthias Nicholls 16721673  
7John Lawrence 16731675  
8William Dervall 16751676  
9Nicholas De Mayer 16761677  
10Stephanus Van Cortlandt 16771678  
11Thomas Delavall 16781679  
12Francis Rombouts 16791680  
13William Dyre 16801682  
14Cornelius Van Steenwyk 16821684  
15Gabriel Minvielle(*) 16841685  
16Nicholas Bayard(*) 16851686  
17Stephanus Van Cortlandt 16861688  
18Peter Delanoy 16881691  
19John Lawrence(*) 16911692  
20Abraham DePeyster 16921694  
21Charles Lodwik 16941696  
22William Merritt 16961698  
23Johanness De Peyster 16981699  
24David Provost 16991700  

Notes[editar | editar la fonte]

Mientres el periodu apoderáu polos Países Baxos (de 1625 a 1664), Nueva Ámsterdam yera gobernada por un Direutor Xeneral.

Antes de 1665, Nueva York taba liderada por Richard Nicolls, que yera'l Gobernador británicu militar de la Provincia de Nueva York.

Salvo les esceiciones indicaes con asteriscu (*), hasta 1680 los Alcaldes exercíen mientres un añu, y de magar, mientres dos años.

Sieglu XVIII[editar | editar la fonte]

Númberu Nome Periodu Partíu Políticu
25 Isaac De Reimer 17001701  
26 Thomas Noell 17011702  
27 Thomas Hood 1702  
28 Phillip French 17021703  
29 William Peartree 17031707  
30 Ebenezer Wilson 17071710  
31 Jacobus Van Cortlandt 17101711  
32 Caleb Heathcote 17111714  
33 John Johnstone 17141719  
34 Jacobus Van Cortlandt 17191720  
35 Robert Walters 17201725  
36 Johannes Jansen 17251726  
37 Robert Lurting 17261735  
38 Paul Richard 17351739  
39 John Cruger 17391744  
40 Stephen Bayard 17441747  
41 Edward Holland 17471757  
42 John Cruger, Jr. 17571766  
43 Whitehead Hicks 17661776  
44 David Matthews 17761783  
45 James Duane 17841789  
46 Richard Varick 17891801  

Notes[editar | editar la fonte]

Los alcaldes exercíen mientres dos años.

Sieglu XIX[editar | editar la fonte]

Númberu Nome Periodu Partíu Políticu
47 Edward Livingston 18011803 Demócrata-Republicanu
48 DeWitt Clinton 18031807 Demócrata-Republicanu
49 Marinus Willett 18071808  
50 De Witt Clinton 18081810 Demócrata-Republicanu
51 Jacob Radcliff 18101811  
52 DeWitt Clinton 18111815 Demócrata-Republicanu
53 John Ferguson 1815  
54 Jacob Radcliff 18151818  
55 Cadwallader D. Colden 18181821 Federalista
56 Stephen Allen 18211824  
57 William Paulding, Jr. 18251826 Demócrata
58 Philip Hone 18261827 Whig
59 William Paulding Jr. 18271829 Demócrata
60 Walter Bowne 18291833  
61 Gideon Lee 18331834 Demócrata
62 Cornelius Van Wyck Lawrence 18341837 Demócrata
63 Aaron Clark 18371839 Whig
64 Isaac Varian 18391841 Demócrata
65 Robert Morris 18411844 Demócrata
66 James Harper 18441845 Republicanu Americanu
67 William Havemeyer 18451846 Demócrata
68 Andrew H. Mickle 18461847  
69 William Brady 18471848  
70 William Havemeyer 18481849 Demócrata
71 Caleb Smith Woodhull 18491851  
72 Ambrose Kingsland 18511853  
73 Jacob Westervelt 18531855  
74 Fernando Wood 18551858 Demócrata
75 Daniel F. Tiemann 18581860  
76 Fernando Wood 18601862 Demócrata
77 George Opdyke 18621864 Republicanu
78 Charles Godfrey Gunther 18641866 Demócrata
79 John T. Hoffman 18661868 Demócrata
80 Thomas Coman[1] 1868  
81 Abraham Oakley Hall 18691872  
82 William F. Havemeyer 18731874 Republicanu
83 Samuel B. H. Vance[1] 1874  
84 William H. Wickham 18751876Demócrata
85 Smith Ely, Jr. 18771878Demócrata
86 Edward Cooper 18791880Demócrata
87 William Russell Grace 18811882  
88 Franklin Edson 18831884Demócrata
89 William Russell Grace 18851886  
90 Abram Stevens Hewitt 18871888Demócrata
91 Hugh L. Grant 18891892  
92 Thomas F. Gilroy 18931894Demócrata
93 William L. Strong 18951897 Grupu mistu

.


Notes[editar | editar la fonte]

Hasta 1821, los alcaldes yeren escoyíos pol estáu. Ente 1821 y 1834, el Common Council de Nueva York foi l'órganu encargáu de la eleición. En 1834, Cornelius Lawrence convertir nel primer alcalde escoyíu pela ciudá de Nueva York

Los alcaldes ocuparon el cargu mientres un añu dende 1834 hasta 1849. Dende 1850 hasta l'afitamientu de los cinco barrios nel añu 1898, exercieron mientres dos años. En 1897, l'alcalde William L. Strong exerció mientres un añu extra tres les eleiciones del Nueva York consolidáu.

Alcaldes dende 1898[editar | editar la fonte]

Númberu Nome Periodu Partíu Políticu
94 Robert A. Van Wyck[2] 1 de xineru de 189831 d'avientu de 1901 Demócrata
95 Seth Low[3] 1 de xineru de 190231 d'avientu de 1903 Republicanu/Citizens Union
96 George B. McClellan Jr. 1 de xineru de 190431 d'avientu de 1909 Demócrata
97 William Jay Gaynor[4] 1 de xineru de 191010 de setiembre de 1913 Demócrata
98 Ardolph Loges Kline[1] 10 de setiembre de 191331 d'avientu de 1913 Republicanu
99 John Purroy Mitchel 1 de xineru de 191431 d'avientu de 1917 Grupu Mistu
100 John F. Hylan 1 de xineru de 191831 d'avientu de 1925 Demócrata
101 James J. Walker[5] 1 de xineru de 19261 de setiembre de 1932 Demócrata
102 Joseph V. McKee[1] 1 de setiembre de 1932 - 31 d'avientu de 1932 Demócrata
103 John P. O'Brien 1 de xineru de 1933 - 31 d'avientu de 1933 Demócrata
104 Fiorello H. La Guardia 1 de xineru de 193431 d'avientu de 1945 Republicanu
105 William O'Dwyer[6] 1 de xineru de 194631 d'agostu de 1950 Demócrata
106 Vincent R. Impellitteri[7] 31 d'agostu de 195031 d'avientu de 1953 Demócrata
107 Robert Wagner Jr. 1 de xineru de 195431 d'avientu de 1965 Demócrata
108 John V. Lindsay 1 de xineru de 196631 d'avientu de 1973 Republicanu/Partíu Lliberal 1966–69;
Partíu Lliberal 1969-70;
Demócrata/Partíu Lliberal 1970–73
109 Abraham D. Beame 1 de xineru de 197431 d'avientu de 1977 Demócrata
110 Edward I. Koch 1 de xineru de 197831 d'avientu de 1989 Demócrata
111 David Dinkins 1 de xineru de 199031 d'avientu de 1993 Demócrata
112 Rudy Giuliani 1 de xineru de 199431 d'avientu de 2001 Republicanu
113 Michael Bloomberg 1 de xineru de 200231 d'avientu de 2013 Republicanu 2002-07;
Independiente dende 2007.
114 Bill de Blasio 1 de xineru de 2014 Demócrata

Notes[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Alcalde en funciones.
  2. Primer alcalde de Nueva York tres l'afitamientu de los cinco barrios el 1 de xineru de 1898
  3. Primeramente exerció como Alcalde de Brooklyn, ente 1882 y 1885
  4. Finó'l 10 de setiembre de 1913
  5. Arrenunció'l 1 de setiembre de 1932
  6. Arrenunció'l 31 d'agostu de 1950
  7. Interín dende'l 31 d'agostu de 1950 hasta'l 14 de payares de 1950, y escoyíu el 7 de payares de 1950

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]


Anexo:Alcaldes de Nueva York