Kerteminde

Coordenaes: 55°26′56″N 10°39′32″E / 55.449°N 10.659°E / 55.449; 10.659
De Wikipedia
23-05-2020 18:51
Kerteminde
Alministración
PaísBandera de Dinamarca Reinu de Dinamarca
Estáu federáuBandera de Dinamarca Dinamarca
Rexón alministrativa Dinamarca Meridional
Conceyu Kerteminde
Tipu d'entidá villa
Xeografía
Coordenaes 55°26′56″N 10°39′32″E / 55.449°N 10.659°E / 55.449; 10.659
Kerteminde alcuéntrase en Dinamarca
Kerteminde
Kerteminde
Kerteminde (Dinamarca)
Altitú 5 m
Demografía
Población 5872 hab. (2015)
Porcentaxe 100% de Kerteminde
0.48% de Dinamarca Meridional
0.1% de Dinamarca
0.1% de Reinu de Dinamarca
Más información
Estaya horaria UTC+01:00 (horariu estándar)
UTC+02:00 (horariu de branu)
Llocalidaes hermaniaes Lempäälä
Cambiar los datos en Wikidata

Kerteminde ye una ciudá danesa na islla de Fionia, na mariña del Gran Belt. Ye la capital y mayor llocalidá del conceyu de Kerteminde, na rexón alministrativa de Dinamarca Meridional. En 2013 tenía una población de 5872 habitantes (2015)[1]. Ye'l principal puertu pesqueru de Fionia.

Historia[editar | editar la fonte]

El nome de la ciudá apaez per primer vegada na hestoria en 1350 como Kertenemunde y significa "desaguada del Kirta". Kirta ye'l nome que d'antiguo se daba al fiordu de Kerteminde.

Kerteminde surdió como un pobláu pesqueru. Foi la última llocalidá fioniana en recibir privilexos de ciudá comercial (købstad), en 1413. Dende'l sieglu XV, Kerteminde aprovechó'l so llocalización nel Gran Belt y les males condiciones del puertu d'Odense y sirvió de puertu d'esta ciudá hasta'l sieglu XVII. Anque esto últimu favoreció la economía de Kerteminde, la ciudá nun crecer significativamente.

La crisis de les ciudaes daneses del sieglu XVII y l'establecimientu del puertu d'Odense hacia 1800 causaron l'estancamientu económicu de Kerteminde.

Nel sieglu XIX l'actividá pesquera repicó, y pal cambéu de sieglu Kerteminde yera yá'l mayor puertu pesqueru de Fionia. La industrialización, que yera incipiente a finales del sieglu XIX, creció mientres el sieglu XX (fundición de metales, industria alimentaria), gracies a la conexón ferroviaria con Odense en 1900. La población creció de manera lenta pero constante dende principios del sieglu pasáu, cuando cuntaba con pocu menos de 2.500 habitantes. La cercanía d' Odense llindó'l desenvolvimientu de la ciudá, pero coles mesmes ésta cobró cierta relevancia turística.

El conceyu de Kerteminde creóse en 1970 y en 2007 foi ampliáu, lo que fixo de l'alministración pública una importante fonte d'emplegos.

Cultura[editar | editar la fonte]

Amanda, estatua que remembra'l cantar Min Amanda var fra Kerteminde ("La mio Amanda yera de Kerteminde").
Muséu Johannes Larsen col molín Svanemøllen.

La ilesia de San Llorienzu ye'l principal templu luteranu de Kerteminde. Foi construyida na segunda metá del sieglu XV n'estilu góticu de lladriyos. Tien un ricu inventariu renacentista y barrocu. Otra ilesia ye la ilesia d'Emaús, tamién luterana, n'estilu neogóticu de 1869.

Nel cascu antiguu de la ciudá caltiénense delles cases de lladriyos y de treme de madera, que pertenecieron a comerciantes o a pescadores y daten de los sieglos XVII y XVIII. Una d'estes cases ye Farvergården, construyida hacia 1650, sede del muséu llocal de Kerteminde.

Al sur de la ponte atópase Amanda, una estatua de granitu de 1954 d'una nueva pescadera que representa un famosu cantar y que convirtióse en símbolu de la ciudá.

El Muséu Johannes Larsen inclúi la casa de principios del sieglu XX que perteneció al artista natural de Kerteminde y a la so esposa Alhed, según el Svanemøllen (molín del cisne), un molín de vientu del sieglu XIX asina llamáu pola so veleta en forma de cisne. La casa de Larsen, que sirvió tamién como aposentu a una colonia d'artistes, alluga güei una importante coleición de pintures de la llamada escuela de Fionia, de la que Larsen foi la figura más prominente.

Al sureste de Kerteminde, na oriella sur del fiordu atópase'l muséu de sitiu del barcu de Ladby, un famosu barcu funerariu viquingu del sieglu X.

Fjord&Bælt ye una atraición turística y coles mesmes una institución d'investigación sobre la vida marina n'agües daneses. Destaca polos sos botos en cautiveriu.

Bibliografía[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. URL de la referencia: http://www.statistikbanken.dk/BY1.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]