Islles Natuna

Coordenaes: 4°40′00″N 108°00′00″E / 4.6667°N 108°E / 4.6667; 108
De Wikipedia
(Redirixío dende Isles Natuna)
Islles Natuna
Situación
PaísBandera de Indonesia Indonesia
Provincia Islles Riau
Tipu archipiélagu
Coordenaes 4°40′00″N 108°00′00″E / 4.6667°N 108°E / 4.6667; 108
Islles Natuna alcuéntrase n'Indonesia
Islles Natuna
Islles Natuna
Islles Natuna (Indonesia)
Datos
Cambiar los datos en Wikidata

El archipiélagu de les Natuna (Kepulauan Natuna) ye un grupu que consta de 272 islles indonesies asitiaes nel mar de China Meridional, ente la península Malaya y la islla de Borneo. L'archipiélagu ye una de les partes más septentrionales d'Indonesia. La so población ye d'aproximao 100.000 habitantes.

Alministrativamente, les islles Natuna son un kabupaten de la provincia d'Islles Riau (Propinsi Kepulauan Riau), formada por estes islla xunto coles islles Riau, les islles Anambas, les islles Badas y les islles Tambelan. Hasta xunetu de 2004 les islles Riau formaben parte de la provincia de Riau, en Sumatra; dende entós xuniéronse-y los dos archipiélagos antes citaos pa formar los trés una nueva provincia. En total, la provincia entiende unos 21.992 km² y cuenta con 1.198.526 habitantes. La capital ye la llocalidá de Tanjung Pinang.

Les principales islles son la mesma islla Natuna Besar o Gran Natuna, dientro del les Natunas del Centru, el conxuntu de les islles Natuna del Sur y les islles Natuna del Norte (como la islla Laut. El grupu de Natuna del Sur entiende les islles de Serasan, Bakau, Panjang y les Subi (grande y pequeña).

A pesar de que s'atopen a cientos de quilómetros escontra l'oeste, dacuando nel grupu de les islles Natuna inclúyense les islles Anambas, qu'inclúin les islles de Terempah, Matak y Jemaja Andriabu.

Economía[editar | editar la fonte]

Los habitantes de les islles Natuna viven de la pesca y l'agricultura.

L'archipiélagu cunta col mayor xacimientu de gas natural nel mundu, pero que porta'l 70% de CO2. Les reserves envalorar en 1,3 millardos de metros cúbicos. El gas utilizáu ye yá esportáu a Singapur por un gasoductu submarín. La islla Matak sirvi como base d'operaciones nel mar.

Ecoloxía[editar | editar la fonte]

Iora verde

L'archipiélagu de les Natuna tien una notable avifauna con 71 especies rexistraes, como la iora verde (Aegithina viridissima), l'eurilaimo verde (Calyptomena viridis) y la palombu platiada (Columba arxentina), munches de les cuales tán en peligru d'estinción. El monu Natuna ye una de les 25 especies de primates más amenaciaes del planeta.

Nes agües qu'arrodien l'archipiélagu hai formosos petones de coral. Les tortúes marines ponen los sos güevos nes templaes sableres de les islles Tambelan.

Referencies[editar | editar la fonte]

Archipiélagu de Tambelan

Islles Anambas

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]