Idioma yanyuwa

De Wikipedia

El yanyuwa (tamién yanyula o anyula) ye una llingua de la familia pama-ñungana falada pol grupu sociocultural Yanyuwa, alcontráu alredor de la llocalidá de Borroloola (en yanyuwa: burrulula), nel Territoriu del Norte, Australia.

Yanyuwa
Faláu en Bandera de Australia Australia
Rexón Territoriu del Norte
Falantes 7-100
Familia Llingües aboríxenes d'Australia
Pama-Ñungano
Yanyuwano
Idioma yanyuwa
Estatus oficial
Oficial en Nengún país
Reguláu por Nun ta reguláu
Códigos
ISO 639-1 nengún
ISO 639-2 aus
ISO 639-3 jao

El yanyuwa, como munches llingües aboríxenes australianes, ye una llingua aglutinante que la so complexa gramática ta basada nun sistema de dieciséis clases de sustantivos, que les sos combinaciones son complicaes y numberoses. El yanyuwa ye una llingua ergativa.

Llocalización de Borroloola (en colloráu).

El yanyuwa ta en peligru críticu de desapaición, con apenes siete persones yanyuwahablantes. A pesar d'esto, l'antropólogu John Bradley, que trabayó col yanyuwa mientres tres décades (y que tamién fala fluyíu la llingua), produció un diccionariu y una gramática enorme de la llingua xunto con un atles cultural, polo que la posibilidá d'una estinción inminente del yanyuwa puede ser compensada.

Los voceros del yanyuwa tamién promocionaron viviegamente la realización de películes en yanyuwa y empezaron más apocayá un proyeutu p'animar hestories y songlines importantes. Tres películes importantes que fixeron son Kanymarda Yuwa (Dos Ley), Buwarrala Akarriya (Viaxe del Este) y Ka-wayawayama (Danza del Avión). Los trés películes tienen narratives estenses en yanyuwa, con subtítulos.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]