Guardián de los Santos Llugares

De Wikipedia
Emblema nacional de Arabia Saudita.

Servidor de los Dos Nobles Santos Llugares (árabe: خادم الحرمين الشريفين [jādim al-Haramayn al-Sharīfayn]), tamién traducíu como Servidor o Guardián de los Santos Llugares o de les Sagraes Mezquites, ye un títulu utilizáu pol rei de Arabia Saudita que fai referencia al fechu de que so'l so xurisdicción topen les dos principales ciudaes santes del islam: La Meca y Medina.

El títulu tien el so orixe na anexón de la rexón del Hiyaz —onde s'atopen dambes ciudaes— al incipiente reinu de los saudines en 1924. La conquista del Hiyaz, daquella reinu independiente, llevó apareyada la destitución y exiliu del so gobernante, el jerife de La Meca, una figura que dende los primeros sieglos del islam encargar de velar pola seguridá de dambes ciudaes y la de los pelegrinos qu'allegaben a elles. El títulu, que dende'l sieglu XVI fuera hereditariu na familia de los hachemíes, llevaba apareyada una importante carga de prestíu ente los musulmanes; el postreru jerife, ello ye que fuera la cabeza de la rebelión árabe, y tres el so exiliu en Trexordania nomárase califa, nuna iniciativa que nun espolletó (el so fíu nun utilizó'l títulu) pero que da una idea del prestíu qu'adquirieren los hachemíes al traviés de la so vinculación centenaria coles ciudaes santes. Exiliaos los hachemíes, los monarques de la casa de Saud nun podíen reclamar pa sí'l títulu de jerifes de La Meca porque-yos faltaba precisamente la cualidá de jerifes, esto ye, de descendientes de Mahoma que sí tienen los hachemíes. D'esta manera escastóse'l títulu.

Monarquía saudín[editar | editar la fonte]

Décades más tarde, nos años 1980, nun intentu de reeditar el prestíu de los antiguos jerifes de La Meca, acomuñaron a la dignidá de rei de Arabia Saudita'l títulu de Guardián de los Santos Llugares, que yá fuera utilizáu de manera descriptiva polos jerifes de La Meca.

El primer rei saudín n'asumir el títulu foi Fahd bin Abdelaziz en 1986. El rei Fahd substituyó el tratamientu de La so Maxestá pol Custodio de los Dos Sagraes Mezquites, yá que según dixo, namái Alah ye Tou Maxestáticu. El rei, Abdalá bin Abdelaziz, tomó'l mesmu títulu tres la muerte del rei Fahd en 2005 y hasta la so muerte en xineru de 2015. La importancia que los dirixentes saudites conceden a esti títulu foise faciendo tan grande que de cutiu s'antepón y clisa al de rei.

El títulu, que suel traducise de delles formes, significa lliteralmente «servidor de los dos nobles espacios sagraos». A pesar de la insistencia nel usu, los musulmanes nun suelen reconocer a los monarques saudinos una especial autoridá o prestíu de índole relixosa. La so influencia actual nel mundu islámicu tien que ver muncho más coles rentes del petroleu invertíes nel espardimientu del wahhabismu (una forma peculiar d'entender l'islam) que col fechu d'utilizar el títulu.

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]